Ausztria;Hollandia;futball-Eb 2024;

Legyőzték a hollandokat, ezzel csoportelsők az osztrákok

 A hollandok harmadikként jutottak a nyolcaddöntőbe.

Az osztrák válogatott 3-2-re legyőzte a holland csapatot kedden a labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Berlinben, ezzel az első helyen zárt a kvartettben. A hollandok harmadikként jutottak a nyolcaddöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, D csoport:

Ausztria-Hollandia 3-2 (1-0)

Berlin, v.: Kruzliak (szlovák)

gólszerzők: Malen (6., öngól), Schmid (59.), Sabitzer (80.), illetve Gakpo (47.), Depay (75.)

sárga lap: Posch (32.), Wimmer (34.), Querfeld (94.)

Ausztria:

Pentz - Posch, Wöber, Lienhart (Querfeld, 62.), Prass - Seiwald, Grillitsch (Laimer, 62.) - Wimmer (Baumgartner, 62.), Sabitzer, Schmid (Weimann, 92.) - Arnautovic (Gregoritsch, 78.)

Hollandia:

Verbruggen - Geertruida, de Vrij, van Dijk, Aké (van de Ven, 65.) - Reijnders (Wijnaldum, 65.), Schouten, Veerman (Simons, 35.) - Malen (Weghorts, 72.), Depay, Gakpo

I. félidő:

6. perc: Arnautovic passzolt a bal szélen felfutó Prasshoz, akinek centerezését Malen 11 méterről, becsúszva, nagy erővel a saját kapujának rövid sarkába lőtte (1-0).

II. félidő:

47. perc: a hollandok a saját térfelük közepén labdát szereztek, Xavi Simons végigrobogott az osztrák tizenhatosig, a beinduló Gakpóhoz passzolt, aki balról, 11 méterről egy csel után a hosszú felső sarkba tekert (1-1).

59. perc: gyors bal oldali akció után Grillitsch adott középre szinte az alapvonalról, Schmid nagyerejű, hétméteres fejese de Vrij lábáról pattant a kapuba (2-1).

75. perc: egy beadást Weghorst fejelt le a tizenhatoson belül, két védő szorításában Depay bravúros mozdulattal tette maga elé labdát, majd kapásból a bal felső sarokba lőtt (2-2).

80. perc: Baumgartner indította az üres területre a beragadó van Dijk miatt szabályosan bemozgó Sabitzert, aki az öt és feles oldalára kisodródva, éles szögből a rövid felsőbe bombázott (3-2).

Az osztrákok letámadása és intenzív kezdése hamar gólt eredményezett, és a folytatásban is voltak lehetőségei Sabitzeréknek. A hollandok próbálták felvenni a ritmust és kidolgoztak kisebb helyzeteket, de az első félidőben végig a rivális futballozott fölényben.

A fordulás után a csapatok közönségszórakoztató, nyílt sisakos küzdelmet vívtak egymással, amelyben mindkét együttes előtt számos gólszerzési lehetőség adódott, az adok-kapokból pedig az osztrákok jöttek ki jobban, akik így meglepetésre a csoport élén végeztek.