Anglia;Szlovénia;futball-Eb 2024;

Anglia nem bírt Szlovéniával, a nyugat-balkáni ország válogatottja történetében először jutott tovább nagy futballtornán

Ez pedig azt is jelenti, hogy a magyar válogatott sorsa szerdán dől el.

Meddő szigetországi labdabirtoklási fölény (74%-26%) és gyakorlatilag semmi más jegyében telt az Anglia–Szlovénia mérkőzés a németországi futball-Európa-bajnokság C csoportjában. Gareth Southgate tanítványai azonban nagyon kevés helyzetet tudtak kialakítani a hősiesen védekező riválissal szemben.

A mérkőzés első negyedórája puhatolózással telt, a szlovénok ugyanakkor valamivel lelkesebbnek tűntek, míg az angolok kissé dekoncentráltnak látszottak. A 20. percben aztán Saka közelről passzolhatott a kapuba, de a találatot les miatt érvénytelenítették. A folytatásban Anglia próbált nyomást helyezni a riválisra, de nem tudta hatékonyan átjátszani a betömörülő szlovén együttest.

Fordulás után megpróbált nagyobb tempóra kapcsolni a szigetországi csapat, amely egyre többször és egyre hosszabb időszakokra szorította kapuja elé az ellenfelet. Szlovénia az ereje túlnyomó többségét a védekezésre helyezte, és úgy tűnt, megpróbálja megőrizni a gól nélküli döntetlent. Végül az egyre fokozódó angol rohamok egyike sem ért célt, a szlovénok pedig az egy pont megszerzésével történetük során először jutottak tovább egy nagy torna csoportköréből.

Mivel a másik mérkőzésen Dánia nem győzte le Szerbiát, az angoloknak 0-0 is elég ahhoz, hogy csoportelsőként jussanak a nyolcaddöntőbe, a harmadik pedig az a Szlovénia lett, amelyik az Európa-bajnokságok történetében először folytathatja a legjobb 16 között. Dánia 3 ponttal másodikként jutott tovább, a C csoportban lőtt gólok számára és gólkülönbségre azonos eredménnyel záró két csapat között az döntött, hogy az Európa-bajnoki selejtezős rangsorban Dánia előrébb végzett Szlovéniánál.

Az angol-szlovén 0-0 azt jelenti, hogy a magyar válogatott sorsa szerdán dől el. Szoboszlai Dominik és társai továbbjutásához az kell, hogy az F csoportban Csehország ne győzze ne Törökországot, Grúzia pedig Portugáliát. Van egy valószínűtlen forgatókönyv is, mégpedig az, hogy az E csoportban Románia négy góllal legyőzi Szlovákiát. 

Csoportkör, 3. forduló, C csoport:

Anglia-Szlovénia 0-0

Köln, 41 536 néző, Játékvezető.: Turpin (francia)

Sárga lap: Trippier (17.), Guéhi (68.), Foden (77.), illetve Janza (22.), Bijol (72.)

Anglia:

Pickford - Walker, Stones, Guéhi, Trippier (Alexander-Arnold, 84.) - Gallagher (Mainoo, a szünetben), Rice - Saka (Palmer, 71.), Bellingham, Foden (Gordon, 89.) - Kane

Szlovénia:

Oblak - Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza (Balkovec, 91.) - Stojanovic, Cerin, Elsnik, Mlakar (Gorenc Stankovic, 86.) - Sporar (Celar, 86.), Sesko (Ilicic, 75.)