Ausztria;nyolcaddöntő;Törökország;futball-Eb 2024;

Törökország drámai meccsen győzte le Ausztriát, a hollandok várják a negyeddöntőben

Egy török hátvéd megszerezte az Európa-bajnokságok kieséses szakaszának leggyorsabb gólját. 

A török labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte Ausztria csapatát a németországi Európa-bajnokság kedd esti nyolcaddöntőjében.

A lipcsei mérkőzésen - amelynek mindhárom találata szöglet után született - a törökök már az első percben vezetéshez jutott Demiral történelmi találatával: az 57 másodperc után esett gól ugyanis minden idők leggyorsabbja az Európa-bajnokságok kieséses szakaszában. A hátvéd Demiral az 59. percben egy szép fejessel is betalált, amire az osztrákok pedig Gregoritsch góljával még tudtak szépíteni, a rohamaikból azonban egyenlítésre nem futotta a végig hatalmas iramú meccsen. 

Török szempontból tényleg álomszerűen kezdődött a mérkőzés, miután már az első percben előnybe kerültek. Egy jobb oldali török szögletből Güler ívelte élesen a kapu elé a labdát, mely a menteni igyekvő osztrák védőkről a kapu felé pattant. Pentz a gólvonalról kiütötte a labdát, de Demiral elé, aki három méterről a léc alá bombázott (1-0). Ezt követően nagy nyomás nehezedett a kapujukra, az osztrákok öt-hat percen át óriási elánnal támadták a labdát és igyekeztek a kapujukhoz szegezni riválisukat, egyenlíteni azonban nem tudtak.

Tíz perc után némileg megnyugodott a mérkőzés, az osztrákok csak a félidő egyes szakaszaiban tudtak nagyobb labdabirtoklási fölényt, nyomást kialakítani, de a Demiral irányította török védelem jól zárt. Közben a török csapat többször kiszabadult a nyomás alól, a pozíciós játéka viszont lassú volt, így nem tudott igazán veszélyes lenni.

A szünetben kettőt cserélt Ausztria, majd nekiugrott ellenfelének, az első tíz percben három komoly helyzetet is kidolgozott, de képtelen volt kapuba találni. Ezt követően kiszabadult a török válogatott és nem sokkal később Demiral újabb góljával megduplázta előnyét. Ekkor is  Güler adott középre egy jobb oldali szögletből, az élesen belőtt labdát pedig Demiral három méterről a hosszú alsó sarokba fejelte (2-0)

Úgy tűnt, eldőlhet a mérkőzés, az osztrákok azonban nem adták fel és a szakadó esőben folyamatosan támadtak és egy szöglet után gyorsan szépítettek. Ekkor, a 66. percben Sabitzer jobb oldali szögletét hét méterről megcsúsztatták, a hosszú oldalon üresen érkező Gregoritsch pedig közelről a kapuba lőtt (2-1).

Az osztrák gól idején már szakadt az eső, ami még nehezebbé tette a futballisták dolgát. A hajrára fordulva Ausztria már nyomasztó fölényben játszott, a látványosan elfáradó török játékosok pedig utolsó energiáikat a védekezésbe fektették, labdaszerzések után már csak egy-két játékos vállalta a kontrákat.

A hajrában azonban Yildiz így is kétszer ziccerbe került, de hibázott, így az osztrákok még az utolsó pillanatokban is az egyenlítésért támadhattak és a ráadás végén Baumgartner ziccerben fejelhetett kapura, de Günok óriási bravúrral gyakorlatilag nyolcaddöntőbe védte csapatát.

A török válogatott szombaton a hollandokkal találkozik a negyeddöntőben.

UEFA Euro 2024, nyolcaddöntő:

Törökország-Ausztria 2-1 (1-0)

Lipcse, 38 305 néző, v.: Artur Soares Dias (portugál)

Gólszerző: Demiral (1., 59.), illetve Gregoritsch (66.)

Sárga lap: Kökcü (11.), Yuksek (42.), illetve Schmid (38.), Lienhart (52.)

Törökország:

Günok - Müldür, Bardakci, Demiral, Kadioglu - Yüksek (Özcan, 58.), Ayhan - Yilmaz, Kökcü (Kahveci, 83.), Yildiz (Aktürkoglu, 78.) - Güler (Yokuslu, 78.)

Ausztria:

Pentz - Posch, Danso, Lienhart (Wöber, 64.), Mwene (Prass, a szünetben) - Seiwald, Sabitzer - Laimer (Grillitsch, 64.), Baumgartner, Schmid (Gregoritsch, a szünetben) - Arnautovic