futball-Eb 2024;

Hegyi Iván: Altató Dream Teamek

REFLEK-TOR

Bizarr kérdést tett fel a francia 20 Minutes: „Mi lenne, ha úgy nyernénk meg ezt az Eb-t, hogy egyetlen rendes gólt sem szereznénk?”

Bármilyen abszurd is, előfordulhat. A franciák eddig két meccsen győztek, mindkettőn 1-0-ra, az egyiket az osztrák Maximilian Wöber, a másikat a belga Jan Vertonghen öngólja döntötte el a javukra. További három találkozójuk közül kettő 0-0-val, míg a lengyelek elleni mérkőzés 1-1-gyel zárult, azon Kylian Mbappé 11-esből lőtte a kékek gólját.

Saját akcióból hálót zörgetni még nem sikerült.

Didier Deschamps szövetségi kapitány azonban hárítja a kritikát: „Hogy vannak, akik nem boldogok ettől a játéktól, az nem az én problémám.” A portugálokkal vívott gól nélküli negyeddöntő után az 1-től 10-ig osztályozó goal.com című hírportál 4-est adott a szakvezetőnek, miként a francia csatárok közül Mbappénak és Marcus Thuramnak is, míg Randal Kolo Muani 3-ast, Antoine Griezmann 2-est (!) kapott.

A Csatorna túlsó oldalának képviselői épp olyanok, mint az innenső felén otthonosak: a krónikus álmatlanságban szenvedőket is egykettőre mélyen altatják. (Ezek napjaink álomcsapatai.) A svájciak fölött a ráadás tizenegyes-párbajában továbbjutó angolok szövetségi kapitányáról azt írta a Daily Mail: „Gareth Southgate tehetetlensége megdöbbentő.”

A szigetországi együttes szintén két győzelemmel és három döntetlennel kúszott be a legjobb négy közé, és a két diadal egyikén fél lábbal már a küszöbön kívül volt, amikor Jude Bellingham a 95. percben ollózva egyenlített a szlovákok ellen. A többi – meglehetősen szerény – eredmény: Szerbia 1-0, Dánia 1-1, Szlovénia 0-0, Svájc 1-1.

A produkció minőségére jellemző, hogy a jobbhátvéd Kyle Walker szériában harmadszor kapott 3-ast a szintén 1-től 10-ig értékelő francia L’Équipe-től. A „svájci” meccsen Ezri Konsa, Kieran Trippier, Bellingham és Harry Kane egyaránt 4-est „érdemelt ki”, de vigyázat, mert a kétgólos Bellingham az angol csapat kiemelkedően legeredményesebb labdarúgója ezen az erősen fékezett habzású Európa-bajnokságon.

A Copa America sem jobb. A négy negyeddöntő közül három tizenegyes-párbajjal zárult: Argentína–Ecuador 1-1, Kanada–Venezuela 1-1, Uruguay–Brazília 0-0 (az elöl állók továbbjutottak). Dorival Júnior szakvezető nézhetetlen brazil munkáscsapata kétszer játszott (pardon: ért el) gól nélküli döntetlent, egyszer 1-1-et, négy meccséből csak egyet nyert meg.

Csatlakozhatna a La Manche bágyadt és tompító lovagjaihoz, de még csak a legjobb négy között – vagy éppen a fasorban – sincs...