Ukrajna;

Gyermekkórházat találtak el az oroszok

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szerint legalább 29 ember meghalt és mintegy 50 megsebesült hétfőn országszerte az Ukrajnát ért heves orosz rakétatámadások következtében. Kijevben egy gyermekkórházat is találat ért - közölte Volodimir Zelenszkij elnök. A kijevi városközpontban jó kéttucatnyi, feltehetően légvédelmi rakétákból származó robbanás hallatszott – jelentette a dpa hírügynökség tudósítója.

Ukrán jelentések szerint a kijevi Ochmatdyt gyermekkórházat orosz cirkálórakéta találta el. 

Önkéntesek, orvosok és mentőalakulatok tucatjai kutattak túlélők után a kórház egyik épületének romjai között. Mintegy 20 gyermeket kezeltek a kórházban a támadás idején. Leszja Liszicia, a kijevi gyermekkórház orvosa a BBC-nek elmondta, a kórház 60-70 százaléka sérülhetett meg.

Volodimir Zelenszkij az X-en azt írta, hogy Európa egyik legfontosabb gyermekkórházáról van szó. "Oroszország nem állíthatja, hogy nem tudja, hova csapódtak be a rakétái" – hangoztatta az elnök.

Az orosz védelmi minisztérium viszont azt állította, ahogyan ezt más hasonló esetekben is tette, hogy a kijevi károkat ukrán légvédelmi rakéták lehulló törmelékei okozták. Az orosz fegyveres erők „eltalálták a tervezett katonai célpontokat”.

A francia külügyminisztérium kijelentette, hogy a gyermekkórház elleni "közvetlen és szándékos" támadás felkerülhet "a háborús bűnök listájára", amelyekért Oroszországnak felelnie kell. Az új brit külügyminiszter, David Lammy is felszólított arra, vonják felelősségre Vlagyimir Putyin orosz elnök "törvénytelen háborújának felelőseit”.