Hilarion;

Hilarion

Újabb botrányos ügy került elő, amelynek egy egyházi méltóság mellett a magyar kormány is érintettje. A Novaja Gazeta tényfeltáró írása nyomán a hvg.hu számolt be a Magyarországon élő Hilarion orosz ortodox metropolitát körbelengő gyanúról.

A hangfelvételekkel is alátámasztott cikk azt állítja, hogy a metropolita szexuálisan zaklatott egy orosz-japán fiatalembert, aki végül elmenekült előle. Fotók tanúsága szerint Hilarion nem veti meg a világi hívságot sem, szívesen jár egzotikus tájakon szervezett jachttúrákra és síparadicsomokba. Vácdukán megvásárolt egy 14 szobás kúriát. A milliárdos értéket képviselő ingatlanhoz borospince és úszómedence, valamint hat autó befogadására alkalmas garázs is tartozik.

Hilarion metropolitát 2022 nyarán helyezték át Budapestre, miután a putyini Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Érkezését élénk találgatások övezték, de ez nem volt akadálya annak, hogy jó kapcsolatokat építsen ki a fideszes hatalommal. Találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig tavaly nyáron, a „kárpátaljai származású, ukrán hadifoglyok” egy csoportjának hazaszállításakor köszönetet mondott neki a közreműködésért.

A Putyin- és háborúbarát Kirill moszkvai pátriarkát Orbánék követelésére vették le az uniós szankciós listáról. A magát békepártinak hirdető, valójában agresszorpárti politikát követő magyar kormány diplomáciai kapcsolattartóként tekint az Orosz Ortodox Egyházra. Azt nem lehet tudni, hogy a kormány tisztában volt-e Hilarion viselt dolgaival, azt viszont igen, hogy a metropolita néhány hónap leforgása alatt magyar állampolgárságot szerzett. A Novaja Gazeta ezt precedens nélküli esetnek minősítette az EU-ban.

A kormánynak nincs – ebben az ügyben sincs – épkézláb magyarázata. Az állampolgárságra vonatkozó kérdésekre csak semmitmondó, elkenős, értelmezhetetlen válaszok jönnek. A Fidesz sötét játékot játszik, miközben ékesen bizonyítja, mennyire veszi komolyan a szuverenitás és a nemzeti érdek védelmét.