EU;Orbán Viktor;soros elnökség;

Az Ördöglovas

Nézelődő

Ha az új EP-frakcióval megússzuk az orbáni jobboldali európai forradalmat, akkor több, mint szerencsénk van. Gyanítjuk azonban, hogy a szerencsénél sokkal többre lenne szükség. A parlamentáris demokrácia minden gyengesége százszorosan hullik ugyanis vissza a demokráciára. Látszólag igazolva a világpolitikai szerepben tetszelgő magyar kormányfőt, aki egyvágtában ellovagolt Kijevbe, majd Moszkvába és tovább, hogy „békemisszójával” megleckéztesse az ámuló Európát, lássa a fél világ – Kissinger nyomában lépkedve - ez a XXI. századi Ördöglovas, Sándor Móric gróf kései utóda. „Srácok! Értem, hogy nem vagytok hozzászokva az EU soros elnökének ilyen viselkedéséhez”,de hát jobb, ha megszokjátok az új szatócsbolt-stílust, üzente interjú közben a repülőgépről.

„Szomorú egy látvány” - az amerikai választásról és demokráciáról fejtette ki véleményét a napokban Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter. „Ha az úgynevezett amerikai demokrácia ilyen eredményeket produkál, abból mindenki levonhatja a következtetéseket, miként is van ez az egész megrendezve” – mondta Lavrov, utalva arra, hogy Donald Trump egy golfkocsiban ülve „lerobbant szarkupacnak” nevezte Joe Bident, Nem tudunk vitatkozni Lavrovval, amint

nem kell Oroszországba menni ahhoz, hogy belássuk: nagy bajban van a demokrácia, és nem csupán az amerikai, de az európai is. Akkor is, ha a jobboldali forradalmat átmenetileg elnapolták a földrészen.

Aggodalmát fejezte ki Ferenc pápa is a világszerte terjedő „demokrácia-szkepticizmus”miatt a Triesztben mondott beszédében. „A mai világban –mondjuk ki az igazat – a demokrácia nem örvend jó egészségnek.Ez érdekel és aggaszt is bennünket, mert az emberiség jóléte forog kockán.” A pápa felelős politikai szerepvállalásra szólította fel a katolikusokat. A társadalmi valóságtól való távolságtartás mögött gyakran közöny húzódik meg. „A közömbösség a demokrácia rákfenéje” – figyelmeztetett a pápa.

„Magyarország az EU Tanácsának soros elnöke, de ez a poszt nem jár az Unió külső képviseletével. Ez állam- és kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a feladata". Borrell ugyanilyen elhatárolódó nyilatkozatot adott ki Orbán moszkvai útja után is (Orbán nem kapott erre felhatalmazást és nem az EUnevében tárgyalt), de Putyinnak valahogy nem ment át az üzenet.Az orosz elnök ugyanis úgy fogalmazott, „értem, hogy most nemcsak partnerünkként jött ide, hanem mint az EU elnökségének képviselője.” „Ő politikai vezetést, politikai soros elnökséget csinált. Ha ezt az ügyet bürokratikus szemüvegen keresztül nézzük, semmi nem fog történni. Békét nem tudnak csinálni bürokraták.” A békéhez politikai vezetők kellenek,az első lépés a diplomáciai kapcsolatok és a kommunikációs csatornák újranyitása. Orbán az EU nevében nyitotta ki a kapcsolatokat és a csatornákat, holott erre nem volt felhatalmazása..

Orbán „hősies küldetést hajtott végre” – értékelte a hallottakat a svájci főszerkesztő, Roger Köppel. Csak a demokrácia lett közben átverve.