;

Balaton;gasztronómia;Év Strandétele;

A balatonlellei Mesés BBQ & Grill bisztró aranyérmes alkotása

- A strandételek reformja

Új hagyományokat szeretnének teremteni a Balaton környéki vendéglátósok a korszerű, gyomorkímélő, mégis isteni finom ételeikkel. 

Az Év strandétele versenyt idén a Mesés nyári káposzta nevű étel nyerte, büfé kategóriában pedig a pisztáciás pesztós lángost ítélte a legjobbnak a szakmai zsűri. Az idei megméretés volt a tizedik, Európában nincs más ilyen szakmai verseny a strandgasztronómiában A verseny fő szervezője, a Balaton Kör elnöke, Kardos Gábor lapunknak elmondta: rekordszámú nevezés érkezett, 40 különböző ételkülönlegességgel próbálták elkápráztatni a zsűrit a Balaton környéki vendéglátóhelyek. Ez is azt mutatja, hogy erős a hajlandóság a vendéglátósok körében a büfék kínálatának reformjára. Tavaly a vegán ételek domináltak, és bár idén nem volt ilyen egyértelmű trend, sok volt a nem húshangsúlyos étel. „Leginkább könnyű, gyomorkímélő fogások közül kellett választanunk, nem esett délutánra kómába a zsűri, a döntőig eljutó szemesi szűz volt az egyetlen igazán húscentrikus étel” – magyarázta Kardos.

A szakértő kiemelte, az az olcsóság, amit a Balatonnal kapcsolatban gyerekkori nosztalgiából még mindig sokan elvárnak, teljesen irreális. „Nagyrészt európai árak vannak a Balatonnál is, bár komoly árverseny működik, és a vendéglősök az alapanyagok 40 százalékos inflációjából csak húszat építenek be az áraikba. A régen olcsónak számító hurka, kolbász, lángos alapanyagai ma már egyáltalán nem olcsók, ugyanakkor egészségtelenek. Eltelítenek, az biztos, de az nem ugyanaz, mint jóllakni. Ezek nem hagyományos ételek, ahogyan a hekk sem, inkább az előző korszakban rossz minőségű alapanyagokból előállított, tudatos hagyományrombolás részei, amit retrónak neveznek. Az, hogy a helyben elérhető, finom balatoni halak helyett egy tengeri halat importálunk, Európa más helyein teljesen értelmezhetetlen lenne” – tette hozzá Kardos Gábor. A kínálattal kapcsolatban az a tapasztalat, hogy az új helyek már nem retróbüfék; az egészségesebb, mai trendeknek megfelelő ételeket kínálnak. Az elnök szerint büszkék lehetünk arra, hogy európai összehasonlításban is kiemelkedő a balatoni beach food kínálat, amit bárki tesztelhet, hiszen az ételek szerepelnek a versenyző éttermek, bisztrók étlapján.

Ínycsiklandó győztesek

A balatonlellei Mesés BBQ&grill bisztró Mesés nyári káposztájában a darált bárányhúst rozmaringos zöldbúzatörettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára, amelyet házi málnaecetes lilahagymával tálalnak. A büfé kategóriában az alsóörsi Oliva strandbüfé különleges lángosa lett a legjobb, amelyben a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem azt a lángos tésztájába is belekeverik, majd koktélparadicsommal és parmezánforgáccsal teszik tökéletessé. A zsűri értékelése szerint követendő példa az is, ahogyan a lángost tálalták. Idén új versenykategória volt az év stranddesszertje, amelyet a Zamárdiban lévő Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja nyert meg. A legismertebb ázsiai desszertből varázsolt édességben a tápiókagyöngy helyett tarhonyát főznek vaníliás, cukros tejben, majd narancs, lime és citrom ízesítéssel, sárgakrémmel pudingosítják, végül hidegen tálalják a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel. Vegetáriánus különdíjat a badacsonyörsi Vánkos nevű vendéglátóhely tisztított vajjal faszénen grillezett patisszonja kapott, az év felfedezettje pedig a Siófok-Szabadifürdőn lévő Julcsi kalácsoda lett, ahol a szokásos édes kürtőskalács műfajban tudtak kiemelkedőt alkotni azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával készítették az édességet. 

 Három kislányt késelt halálra egy fiatal az angliai Southportban, heten továbbra is életveszélyes állapotban vannak.