Nagy döggomba nevű mérgesgombából fogyasztott az a 17 ember, akik rosszul lettek a zalaegerszegi Piccolo étteremben megevett gombalevestől - írja a Zaol.
A Zala Vármegyei Kormányhivatal a lap kérdésére azt közölte: „A zalaegerszegi Piccolo étteremben történt, halmozott enterális tüneteket okozó, élelmiszer eredetű megbetegedéssel kapcsolatos teljes körű kivizsgálás még nem zárult le. A részleges vizsgálati eredmények alapján azonban megállapítható, hogy a megbetegedéseket nagy döggomba mérgezés okozta. A létesítménnyel szemben alkalmazható hatósági intézkedésekről a további vizsgálati eredmények függvényében dönt a kormányhivatal, melynek során eljárást indíthat és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabhat ki, 150 000 forinttól 2 250 000 forintig terjedő mértékben.”
A döggombás levesből 22 ember evett, közülük lettek rosszul 17-en. 14-en kerültek a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára, hányásos, hasmenéses tünetekkel. Többeken gyomormosást kellett végezni.
Hogy egy ilyen gomba mégis hogy kerülhetett éttermi levesbe, az igen jó kérdés, ugyanis a nagy döggombának a szaga és az íze is egyaránt rossz. Kellemetlen, dohos lisztszagú, avas ízű gombafajról van szó. Igaz, külsőre összetéveszthető az ehető szürke tölcsérgombával, tövisaljagombával és a májusi pereszkével is. A gomba elfogyasztása után nagyjából fél-két órával hányás, hasmenés, fejfájás, illetve enyhébb idegrendszeri tünetek léphetnek fel. A nagy döggomba mérge szerencsére legalább nem halálos.
A Zaol idézi a Nébih októberi felhívását, amely szerint idén drasztikus mértékben megemelkedett a gombamérgezéses esetek száma, tízszeresére emelkedett az átlagos eseményszámhoz képest, így nem árt óvatosnak lenni. A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a mérgesgombák, hanem a helytelenül elkészített, illetve tárolt gombás ételek is képesek megbetegedéseket okozni, továbbá, hogy azok, akik saját maguk gyűjtenek gombákat, minden esetben mutassák be azt szakértőnek, mielőtt elfogyasztanák.