Ne irigykedjünk: többet, de rosszabbat esznek a cseh atyafiak

Nem élnek és nem táplálkoznak ma egészségesebben a csehek, mint az 1989 előtti szocializmus idején, holott a feltételek ehhez adottak. Az emberek döntő része több, de általában gyengébb minőségű élelmiszert fogyaszt, mint korábban - derült ki egy széleskörű összehasonlításból, amelyet a cseh statisztikai hivatal készített.

 "A statisztikusok meglepő adatai azt mutatják, hogy a csehek étlapja negyedszázaddal ezelőtt a hiánygazdaság korában több tekintetben jobb volt, mint a mai túltelített szupermarketek idején" - írja a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap a statisztika ismeretében.

    Bár az üzletek az 1989-es rendszerváltás után megteltek élelmiszerrel, a bársonyos forradalom a csehek táplálkozási szokásaiban nem hozott változást. "Ha megnézzük az egyes élelmiszerek fogyasztási adatait, nem állíthatjuk, hogy a csehek ma jobban és egészségesebben táplálkoznának" - mutatott rá Miroslav Koberna, a cseh Élelmiszer Kamara vezetőségi tagja.
    Az 1989 előtti, illetve utáni adatok beszédesek. A totalitárius rendszer utolsó évében egy cseh állampolgárra 97,4 kg hús (49,9 disznóhús, 30 kg marhahús), 94,1 liter tej, 9,4 kg vaj és 7,4 kg sajt elfogyasztása jutott. Az ember elfogyasztott még 82 kg burgonyát, 56 kg kenyeret, 68 kg friss zöldséget és 70 kg gyümölcsöt. Megivott 151 liter sört, 13 liter bort és 46 liter frissítőt. Megfőzött 1,94 kg kávét, amihez 1776 cigarettát szívott el.
    Negyedszázad elteltével a húsfogyasztás 20 százalékkal csökkent. Különösen a marhahúsfogyasztás visszaesése 9,1 kg-ra aggályos, mert az a szervezet számára rendkívül fontos anyagokat tartalmaz. Ugyanakkor a csirkehúsfogyasztás megduplázódott. Tekintettel a behozott csirkehús többségének minőségére, ez aligha minősíthető sikernek. A sajtfogyasztás 40 százalékkal nőt, de tejből 25 százalékkal kevesebbet isznak az emberek. Csökkent a kenyérfogyasztás, de megduplázódott a tésztafélék fogyasztása.

    "A legnagyobb problémát az okozza, hogy ma az élelmiszerekbe különféle adalékokat, kiegészítőket raknak, ami korábban nem létezett, ugyanakkor az élelmiszerek általános minőségének a színvonala is visszaesett" - állítja Koberna a lapban. Hozzátette: ez nagymértékben az élelmiszerboltok árpolitikájának is a következménye, mert előnyben részesítik az olcsó, de gyenge minőségű árut, és az emberek sajnos vevők erre.
    Az 1989 előtti, illetve mai élelmiszerek minőségéről hosszú évek óta folyik a vita. Arról, hogy ma összehasonlíthatatlanul nagyobb a választék, nincs vita. Ami azonban a minőséget illeti, ott többnyire a régi rendszer oldalára billennek a szakértők nézetei. "Ha van valami, amiben 1989 után csalódtam, akkor az az élelmiszerek minősége" - nyilatkozta a lapnak Ludek Pouzar prágai szakács. "Valamikor sorba kellett állni mindenért, de a hús akkor hús volt. Ugyancsak tény, hogy a vendéglőkben, konyhákban messziről sem főztek olyan sok mindent félkész termékekből, mint ma" - fejtette ki.
    "Ma nagy divat a biogyümölcs, a biozöldség, de a kommunisták alatt szinte minden bio volt, mert vegyszereket ebben az ágazatban csak nagyon elvétve használtak" - jelentette ki Petr Fort élelmezési szakértő. Ezt a véleményt többen vitatják, s rámutatnak, hogy a szövetkezetekben azért elég masszív volt a vegyszerek használata. A külföldi behozatal minimális volt, s a minőséget már a gyártóknál, termelőknél ellenőrizték, nem pedig utólag az üzletekben.
    Fort szerint tudni kell azt is, hogy korábban a gyümölcs és a zöldség nagy részét a kistermelők és a családi, háztartási gazdaságok állították elő, tehát személyes érdekük volt a jó minőség. Ugyanez volt a helyzet a hússal is, hiszen a háziállatok nevelése vidéken mindenütt el volt terjedve, míg ma kiveszőfélben van. "Az alma ugyan nem volt olyan szép és formás, mint ma, de bio volt" - hangoztatta Fort.

    Ami az alkoholt illeti, ma többet isznak a csehek, mint korábban, és megváltozott az italok struktúrája is. Míg 1989-ben egy cseh állampolgárra átlagban 8,2 liter tiszta szesz jutott, addig ma ez meghaladja a tíz litert. A sörfogyasztás mérsékelten csökkent, de a borfogyasztás 30 százalékkal emelkedett. Korábban a csehek többnyire a vendéglőkben ittak, ma egyre inkább otthonukban. Szakértők szerint ennek egyik negatív következménye, hogy nagyon megnőtt az alkoholfüggő nők száma. Szerintük ez azonban az életmódváltozásnak is következménye.
    Nagyon meglepőek a dohányzási adatok. 1989 előtt, amikor szinte mindenütt lehetett dohányozni, egy személyre 1776 elszívott cigaretta jutott. Ma, amikor nyilvános helyen szinte sehol sem lehet rágyújtani, ez a szám meghaladja a 2000-t. Ehhez a fiatalok körében a kábítószer fogyasztás is hozzájárul, ami korábban szinte ismeretlen volt.

Bicikliseket is várnak a mellrák ellenes sétára

Publikálás dátuma
2013.10.08. 00:23
Fotó: thinkstockphotos
A bicikliseket is várják október 13-án a mellrák ellenes sétára Budapesten, a résztvevők a Lánchídon át teszik meg a két kilométeres távot.

A résztvevők a Magyar Telekom Székház elől indulnak, majd a Lánchídon áthaladva érkeznek meg a Vörösmarty térre. Itt tanácsadások és zenés műsor várja a közönséget: fellép mások mellett Odett, Király Martina és Szűcs Gabi - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég pénteken az MTI-vel.

    Magyarországon az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2002 óta minden évben megrendezi az immár hagyománnyá vált hídsétát azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a mellrák veszélyeire és a szűrés fontosságára.
    Az idei kampány az összefogás személyesebb vetületét is középpontba helyezi, hiszen a megelőzésben és a gyógyulás időszakában is komoly szerepe van a hozzátartozók és barátok gondoskodásának. Míg korábban főleg a veszélyeztetett korosztály vett részt a sétán, idén a családtagokat, partnereket is várják a szervezők.
    A kampány fővédnöke Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára.

Kétkeréken a mellrák ellen - Megújul a Rózsaszín Lánchídi Séta

2013. október 13-án rendhagyó módon kampányol a mellrák ellen és az egészségmegőrzés mellett az Egészség Hídja Összefogás Egyesület. Ezúttal nem csak a sétálókat, de a bicikliseket is várják egy 2 km-es táv megtételére a Lánchídon át. A cél a fiatalok minél szélesebb körű bevonása annak érdekében, hogy minél korábban megismerkedjenek az egészséges életmód fontosságával.
Az év újdonsága, hogy a séta biciklis felvonulássá alakul. Az aktív sportolás jegyében a táv is megnő. 15 órakor a támogatói Magyar Telekom Székházánál gyülekeznek, 16 órakor elindul a guruló és sétáló menet, majd a hagyományokhoz híven, a Lánchídon áthaladva érkeznek meg a célállomásra, a Vörösmarty téri Hard Rock Café elé. Itt tanácsadások, aktivitások és zenés műsor szórakoztatja majd a résztvevőket; fellép többek közt Odett, Király Martina és Szűcs Gabi.

Az idei kampány fővédnöke Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára, hívja fel a figyelmet, hogy a mellrák elleni küzdelem nemcsak a nő magánügye, hanem kiemelkedően fontos közügy, alapvető fontosságú társadalmi kérdés, hiszen egy édesanya, feleség elvesztése felfoghatatlan hiánnyal jár mind a család, mind a szűkebb es tágabb közösség életében. Éppen ezért nagyon fontos az a szemléletváltás, amellyel arra ösztönözhető minél több nő, hogy figyeljen magára, merjen segítséget kérni. Alapvető cél hogy minél több információja legyen az embereknek a prevenció hasznosságáról és lehetőségeiről, hiszen például napjainkban is a leginkább veszélyeztetett korcsoportba tartozó hölgyeknek mindösszesen 43%-aél az állam által ingyenesen biztosított szűrővizsgálat lehetőségével. Mindez annak ellenére van így, hogy köztudott és bizonyított tény: a gyógyulás egyik alapja a korai felismerés.

A kampány arcai idén is Detre Diána, szörf olimpikon, Sebestyén Márta, Kossuth-díjas énekesnő, és Ungár Anikó, bűvész. A rendezvényen részt vesznek további kormányzati, társadalmi és művésztámogatók, az Egyesületet alapító orvos-szakmai és betegszervezetek, illetve a támogató vállalatok képviselői.

Magyarországonaz Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2002 óta minden évben megrendezi az immár hagyománnyá vált Hídsétát, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a mellrák veszélyeire és a szűrés fontosságára. A szervezők azidei mellrák ellenes hónapban sokkal szélesebb kört kívánnak megszólítaniés szeretnék elmondani nekik a megelőzés eszközeit és a betegségről szóló tudnivalókat, hiszen a kórhazánkban minden 7. nőt érinti.Körtvélyes Éva, az Egyesület elnökének mottója, hogy össztársadalmi együttműködés szükséges a betegség legyőzéséhez, ezért mind a döntéshozókkal, mind a vállalati szférával évek óta szorosan együttműködik.

Az idei kampány az összefogás egy személyesebb vetületét is középpontba helyezi, hisz a megelőzésben és a gyógyulás során is komoly szerepe van a hozzátartozók, barátok féltő gondoskodásának. Míg korábban főleg a veszélyeztetett korosztály vett részt a sétán, idén a szervezők várják a hölgyek partnereit, családját is, akik a szeretett nőt elkísérve fejezhetik ki támogatásukat.


A Hídséta részletes programja:

Időpont: 2013. október. 13. vasárnap, 15 óra
A gyülekező és az indulás helyszíne: Magyar Telekom Székház (1013 Budapest, Krisztina krt. 55.)
Érkezéshelyszíne:Hard Rock Café (1051 Budapest, Váci utca 1.)

16:45 PinktoberRythm - zenés programok a Hard Rock Café-nál
17:15 Összehangolva koncert Odettel, Király Martinával és Szűcs Gabival
Szerző