Kényszerítő körülmények

A kétharmad minden nap és minden órában összefogásra szólítja a demokratikus ellenzéket. Nem, nincs tévedés. Ez ma a helyzet. Csak tessék belehallgatni a közrádió híradásaiba, belenézni a köztévé hírműsoraiba, elolvasni a kormányhoz közel álló napilapokat, különösen a publicisztikákat, aztán figyelni kicsit a hatalom parlamenti arroganciáját, majd szemlézni a fideszes szóvivő-csapat megnyilatkozásait. És akkor egy pillanatnyi kétség sem lehet, hogy a köztársaság minden hívének és az Orbán-rendszer valamennyi kritikusának van teendője. Közösen.

A kétharmad jó úton van afelé, hogy megteremtse az összhangot saját menesztésére. És ez sem ellentmondás. Amikor a nemzet egyedüli képviselőinek állítják be magukat, amikor nemlétező jótéteményeikről beszélnek, amikor "bukott baloldalt" emlegetnek, amikor erőszakosnak, barbárnak és szélsőségesnek minősítik ellenzéküket, magukról állítanak ki bizonyítványt. De leginkább akkor tévednek, amikor mindenkit hülyének néznek. Egy amnéziás nemzeten szeretnének uralkodni.
Nem fog menni.

A kétharmad kommunikációja, hogy mindenről az ellenzék, a baloldal és a demokrácia híveinek állítólagos "aknamunkája" jut eszükbe, vissza fog ütni. Orbán szobrának - egyébként felesleges és szükségtelen - ledöntése alkalmat szolgáltatott nekik arra, hogy - immár sokadszor - nekimenjenek Bajnainak. Gyurcsánynak a közös ünneplést szorgalmazó üzenetéről csak annyi jutott eszükbe, hogy 2006 őszén mit tettek a rendőrök, de hogy ezt mi előzte meg, arról persze hallgattak. Herczog Edit szocialista EP-képviselőnek a Tavares-jelentésről írt - egyébként szerencsétlen és értelmetlen - néhány mondata nyomán a baloldalt - szintén sokadszor - kitaszították a nemzetből. Számukra minden egy irányba mutat. Maguknak akarják az országot és valamennyi polgárát.  Aligha fog sikerülni.

De mindez arra kényszeríti a demokratikus ellenzék pártjait és szervezeteit, hogy ne arról beszéljenek, ami elválasztja őket, hanem arról, ami közös bennük. Soha ilyen lehetőségük, de soha ekkora felelősségük nem volt. A szabadság - vágya - valóban összeköt.

2013.10.09 08:20

Maga alá temette a lavina, meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Információk szerint az áldozatért motoros szánokkal mentek a hegyimentők, a társai ki is tudták ásni a hó alól, ám már nem sikerült újraéleszteni.
Egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteres magasságban, a Kis-Tarpataki völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni - írta egy szlovák hírportál értesülései nyomán a Blikk. Az MTI szerint a tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól (2634 méter) néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak. Mire a hegyimentők motoros szánokkal kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül. A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a korábban közölt sajtóinformációkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa. A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.
Frissítve: 2019.02.22 17:31

Húzzon egy sorszámot: az osztrák kancellár is ledöbbent az új magyar plakátkampányon

Publikálás dátuma
2019.02.22 15:40
Sebastian Kurz (jobbra) is beszállt az Orbáékat bírálók táborába
Fotó: AFP/ ROLAND SCHLAGER
Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte azokat az állításokat, amelyeket a kormány a legújabb "hirdetéseiben" Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott.
Sebastian Kurz pénteken arról beszélt, ő is elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány friss, "sorosozós-junckerezős" plakátjait, ráadásul a kampány a teljes Európai Néppártban (EPP) is értetlenséget szült - írja az osztrák hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu. A kancellár által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanúgy az EPP tagja, mint a Fidesz. Kurz ugyanakkor egyelőre nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy ki kell-e zárni a magyar kormánypártot a Néppártból.

Maga Juncker a plakátok hírére megkérdőjelezte a Fidesz helyét a pártcsaládban, igaz másnap már valamelyest békülékenyebb hangot ütött meg. A kizárást viszont a német szövetségi parlament – szintén néppárti – alelnöke például határozottan visszautasította. Angela Merkel azonban szintén Juncker mellé, az Orbán-kormányt bírálók sorába állt be.
Frissítve: 2019.02.22 15:41