Németország kész fogadni Timosenkót gyógykezelésre

Publikálás dátuma
2013.10.10. 23:47

A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Németországnak ez a felajánlása "humanitárius természetű". Guido Westerwelle az ukrán elnökkel folytatott megbeszélését konstruktívnak minősítette, ugyanakkor részleteket nem árult el sajtótájékoztatóján. 

"Szeretném aláhúzni, hogy jelenleg politikai és jogi szempontból egyaránt bonyolult tárgyalásokat folytatunk" - jelentette ki a német külügyniniszter, majd azzal folytatta, hogy hazája érdekelt a november 28-29-ei vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozó sikerében, abban, hogy minden akadály elháruljon az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás aláírása elől. "Bizonyos feladatokat még el kell végeznünk, egyike ezeknek az, amelyhez Timosenko ügye is tartozok. Ma komoly erőfeszítéseket érzékeltem, hogy ez a probléma megoldódjon" - mondta Westerwelle.

Leonyid Kozsara ukrán külügyminiszter német kollégájával folytatott megbeszélése után kiemelte: Ukrajnában még meg kell teremteni a jogi alapot arra, hogy a Timosenko-ügy megoldható legyen. "Emberek millió őszintén hisznek ebben az országban Timosenko bűnösségében" - jegyezte meg az ukrán miniszter.

Westerwelle találkozott Arszenyij Jacenyukkal, a Timosenko mögött álló Haza párt frakcióvezetőjével is. Az ellenzéki politikus a találkozó után kifejezte meggyőződését, hogy a volt miniszterelnöknek reális esélyei lettek a börtönből való szabadulásra.
Múlt pénteken Timosenko elfogadta a németországi gyógykezelésére vonatkozó ajánlatot. Leszögezte ugyanakkor, hogy külföldre utazása nem jelent emigrációt, és nem készül politikai menekültstátust kérni Németországban.

A Kommerszant-Ukrajina tekintélyes napilap három forgatókönyvet vázolt fel a napokban Timosenko sorsának alakulásával kapcsolatosan. Az egyik szerint az Európai Unió lemond az ellenzéki politikus szabadon bocsátására vonatkozó követeléséről, és Ukrajnával e feltétel teljesülése nélkül írja alá a társulási megállapodást. A második lehetőség, hogy Janukovics elnök kegyelemben részesíti a volt kormányfőt. A harmadik pedig egy kompromisszumos megoldás lenne, amely szerint kiengedik Németországba gyógykezelésre, viszont ha Janukovics elnöksége alatt visszatér Ukrajnába, le kell töltenie fennmaradó börtönbüntetését.

Szerző

Megjavították a biztosítóberendezést a szobi vasútvonalon

Megjavították a biztosítóberendezést csütörtök estére a MÁV szakemberei a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon, a késések fokozatosan csökkennek majd.

21:14 Megjavították a biztosítóberendezést 

A vasúti forgalomirányítók azon dolgoznak, hogy helyreálljon a menetrend, de az erre utazóknak csütörtökön üzemzárásig még számolniuk kell késésekkel. A biztosítóberendezés csütörtökön napközben többször is meghibásodott Göd és Vác között, emiatt 30-60 perces késések is előfordultak a vonalon. A MÁV vonatinformációs térképe szerint a vonalon a szerelvények jelenleg 25 és 94 perc közötti késéssel közlekednek.

20:51 Harminc-hatvan perces késés

A váci és a szobi vonatok utasai 30-60 perces késéssel számolhatnak az esti órákban, mert Göd és Vác között meghibásodott a jelző- és biztosítóberendezés - tudósított a HavariaPress. Napközben többször volt rendszerhiba a vonalon, amelynek kijavításán folyamatosan dolgoztak a szakemberek. A vasúti forgalomirányítók az esti órákban is igyekeznek úgy szabályozni a vonatok közlekedését, hogy az utasok, ha késve is, de elérjék a célállomásukat. A váci vonal Göd és Vác közötti szakaszán az egyik vágányon folyamatos pályafelújítás folyik, így a szerelvények csak váltakozó irányban közlekedhetnek.

Szerző
Témák
vasút késés Vác
Frissítve: 2013.10.10. 23:16

Kora nyári meleg lesz a hétvégén, esővel

Publikálás dátuma
2013.10.10. 21:58
Huszonöt fokos meleg és eső várható a hétvégén. Fotó: Népszava, Mészáros Annarózsa.
Péntek hajnalban párássá válik a levegő, foltokban köd képződik. Nyugaton kevesebb, másutt több napsütésre lehet számítani. 

Eleinte csak nyugaton, majd délutántól délnyugat felől egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is lehet. A délkeleti szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.
Szombatra virradóra foltokban köd képződhet. Napközben főként a nyugati és az északi országrészben fordulhat elő elszórtan zápor, zivatar. Helyenként a szél is megélénkülhet. A leghidegebb órákban 6 és 13 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal általában 20-25 fokig melegszik a levegő. A Dunántúlon néhol ennél hűvösebb időre van kilátás.
Vasárnap északkeleten, és keleten általában csak kevés, nyugaton több napsütésre lehet számítani. Egyre inkább az északi és a keleti országrészben várható több helyen eső, zápor, zivatar. A minimum-hőmérséklet 8 és 15 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 17 és 23 fok között alakulnak.

Szerző