Tiltott pálinkafőző berendezéseket találtak a pénzügyőrök

Több helyen is tiltott pálinkafőző készülékeket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, miközben lakóingatlanokat ellenőriztek a Dél-Alföldön - mondta el a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

Suller György Attila közölte, az ellenőrzések alkalmával kiderült, a pálinkafőzőknek vagy a mérete haladta meg a - jogszabályban meghatározott - legfeljebb száz litert vagy a berendezés készítője nem rendelkezett az előállításhoz szükséges engedéllyel.
Az ellenőrzések megállapították azt is, hogy a lefoglalt készülékek minőségi és biztonságtechnikai szempontból is kifogásolhatóak, így az ilyen berendezésekkel előállított alkoholtermékek minősége is megkérdőjelezhető - tudatta az őrnagy.
A pénzügyőrök lefoglalták a tiltott pálinkafőző berendezéseket, az ezekkel előállított alkoholtermékekkel együtt.

Az idén a Dél-Alföldön több mint 240 ezer liter 50 térfogatszázalékos alkoholterméknek megfelelő mennyiségű jogosulatlanul előállított vagy birtokolt, adózás alól elvont szeszes italt foglaltak le különböző ellenőrzések során.
A jövedéki eljárás mellett a pénzügyőrök feljelentést tettek jövedékkel visszaélés elősegítése bűncselekmény elkövetése miatt, illetve amennyiben a lefoglalt alkoholtermék mennyisége indokolta, úgy költségvetési csalás bűncselekmény elkövetése miatt is.

Jövedéki eljárásban a desztillálóberendezés jogosulatlan előállítása vagy birtoklása miatt kiszabható bírság összege első alkalommal 20 ezer forinttól 200 ezer forintig terjed, míg az adózás alól elvont alkoholtermék előállítása, birtoklása a mennyiség függvényében több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendű bírságot is vonhat maga után. Azokat az üzletek ahol adózatlan jövedéki termékeket árulnak 12 napra be is zárhatók - közölte Suller György Attila.

Szerző

Megverte a fiát - bicskával állt bosszút az apa

Életveszélyt okozó testi sértés miatt indítottak eljárást az ellen a 40 éves férfi ellen, aki kétszer megszúrta fiának egy osztálytársát csütörtökön, a Komárom-Esztergom megyei Naszályon, mert az megverte gyermekét.

Iskolába ment egy fiatal csütörtökön reggel, Naszályon, amikor egy buszmegállóban odalépett elé egy férfi, megkérdezte a nevét és kétszer megszúrta bicskával. A megtámadott fiatal elszaladt, később a mentők kórházba szállították. A késelőt a tatai rendőrök lakásában elfogták és előállították. A 40 éves férfi nem tagadta a bűncselekményt, kihallgatásán elmondta, hogy a fiatal többször megverte fiát az iskolában, ezért állt bosszút. A férfit őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását, ellene életveszélyt okozó testi miatt indítottak eljárást.

Szerző

Kenderültetvényt találtak Hódmezővásárhelyen

Tíz tőből álló kenderültetvényt találtak a rendőrök egy hódmezővásárhelyi ház hátsó udvarán, a termesztő a készítendő kábítószert eladásra szánta.

A police.hu-n olvasható közlemény szerint a Nyár utcai házban szerdán tartott házkutatás során a hátsó kertben tíz tő kifejlett kendernövényt foglaltak le. A gyanúsított bérelte a területet. Kihallgatásakor részletes beismerő vallomást tett, elmondta, hogy a kendernövényeket fel szerette volna dolgozni, majd az értékesítésből akart pénzhez jutni.
A terület tulajdonosa ellen is kábítószer birtoklása bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás - közölte a szóvivő.

Szerző