Az MSZP jogi lépéseket fontolgat

Amennyiben Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője nem tudatmódosító szerek hatása alatt vádolta politikai ellenfeleit hazaárulással, akkor jogi lépéseket tesznek a szóvivővel és a Fidesszel szemben, hiszen ilyet nem állíthat politikai ellenfeleiről – jelentette ki Török Zsolt, az MSZP szóvivője szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

A személyi döntésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy az MSZP egy demokratikus párt, ahol testületek döntenek arról, hogy kik kerülnek fel különböző listákra. Az MSZP egy megújult párt, ahol fiatal, tehetséges politikusok vannak az országos lista első 30 helyén, miként az európai parlamenti listán is. Nem a párt vezetője dönt arról, hogy ki képviselheti Magyarországot – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az MSZP-ben szavaznak a jelöltekről, nem csalnak úgy, „mint a fideszesek Baján”, ezért arra szólította fel a nagyobbik kormánypártot, hogy a vasárnapi választáson viselkedjenek tisztességesen.

Török Zsolt a rezsicsökkentésről elmondta, hogy kormányra kerülésük esetén megtartják a Fidesz „egyetlen jócselekedetét”. Az MSZP ugyanakkor igazságosabb, fenntarthatóbb rezsicsökkentést próbál elérni úgy, hogy energiatakarékos beruházásokat támogatnak, uniós forrásból, aminek eredményeként akár 30-40 százalékos energiamegtakarítás is elérhető, így csökkentik a költségeket.  

Hozzátette: az élelmiszerek áfáját 22 százalékponttal 5 százalékra mérsékelnék, így mérsékelnék az emberek megélhetési költségeit, és teremtenének több tízezer munkahelyet az élelmiszeriparban.

Szerző

Áder a "világörökség része lett"

Publikálás dátuma
2013.10.12. 19:04
MTI Fotó: Komka Péter
Az utóbbi 25 évben mindent megtettek a Hollókőn élők annak érdekében, hogy továbbra is megérdemeljék a világörökségi címet - hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton a Nógrád megyei településen.

Az államfő kijelentette: az, hogy egy közel négyszáz lelkes falu vonzó tudott maradni a fiatalok számára, hogy az elmúlt években gyarapodott az óvodások és iskolások száma és évente 70 ezer turista keresi fel a falut, világosan bizonyítja, jó úton jártak azok, akik az utóbbi húsz évben kitartottak Hollókő eredeti arculatának megőrzése mellett.    

Az államfő családjával látogatott a világörökségi faluba, a kötetlen programon bejárta az ófalu utcáit, múzeumait, tájékozódott a helyi hagyományőrzésről, majd megtekintette a szüreti felvonulást.

Áder Jánost népviseletbe öltözött asszonyok és gyerekek fogadták dallal, verssel, pálinkával és túrós lepénnyel, majd rövid beszélgetésen tájékozódott a hagyományőrzésről, a kulturális örökség ápolásáról.   

A 81 éves Kelemen Istvánné elmesélte az elnöknek, hogyan szórakoztak itt valamikor a fiatalok. Elmondta, hogy az ő fiatalkorában a lány nem mehetett az utcára a legénnyel, "ha még meg is puszilta volna, az lett volna a falu legrosszabb lánya". 

Elmondták az államfőnek azt is, hogy az iskola tananyagának tíz százalékába beemelték Hollókő jellegzetességeit, így megtanulják a gyerekek a vár, a falu történelmét, tartanak kézműves foglalkozásokat és néptáncoktatást is.

A középkori hagyományokat Szent László Vitézei őrzik Hollókőn, és mint vezetőjük, Polgár Péter hangoztatta, az identitást is erősítik a várjátékok vagy a gyerekeknek szóló történelmi rendezvények.

Szabó Csaba polgármester arról beszélt, hogy kiemelt szerepe van Hollókőn a fiatalok megtartásának és a műemlékvédelemnek.

Az államfő kérdésére, hogy miként maradt itt erősebb a tradíciók őrzése, mint más településeken, a beszélgetés résztvevői azt mondták, hogy a zsákfalu adta elszigeteltség miatt a helyiek a szegénységükből kovácsoltak tőkét. Szóltak arról is, hogy a vendégeket itt beöltöztetik, így a világ minden táján megjelenik a hollókői népviselet. Erős vonzerő a világörökségi cím, a középkori vár és a száz évvel ezelőtti pillanatképet nyújtó élő ófalu.

 Hollókő ófaluja Magyarországról elsőként vált világörökségi helyszínné 1987-ben a budapesti Duna-parttal együtt.

Szerző

Elfogadták a listákat a szocialisták

Publikálás dátuma
2013.10.12. 18:16
Fotó: K 2 Press
Elfogadta a szocialista párt országgyűlési és európai parlamenti listáját az MSZP választmánya szombaton: előbbit Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, utóbbit Szanyi Tibor elnökségi tag vezetheti. A végső döntést az MSZP kongresszusa mondja ki egy hét múlva.

A parlamenti listán - amelyet az elnökség és a választmány közösen terjeszt a kongresszus elé - Mesterházy Attilát Botka László választmányi elnök, szegedi polgármester, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag követi.   

Mögöttük Velez Árpád pártigazgató, Szakács László elnöki kabinetvezető, Korózs Lajos elnökségi tag és Legény Zsolt, a szocialisták demokráciaközpontjának vezetője következik. A 151 névből álló listán ezután az elnökségi tagok (Bangóné Borbély Ildikó, Varga László, Tóth Bertalan és Demeter Márta) jönnek.

Az első harmincban kapott helyet a jelenlegi képviselőcsoportból Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes, Józsa István frakcióvezető-helyettes, Tukacs István és Bárándy Gergely. Biztosan mandátumot érő helyen szerepel Török Zsolt szóvivő, női kvótán Szabóné Müller Tímea, a biatorbágyi MSZP-szervezet elnöke, valamint Kránitz László, aki az MSZP médiakapcsolataiért felel. Korábban mindhárman voltak képviselők, 2010-ben azonban nem kerültek be a Házba.    

A megyei elnökök többsége a 30. és az 50. pozíció között kapott helyet.  

Az MSZP politikáját az utóbbi tíz évben meghatározó politikusok közül Puch László korábbi pénztárnok a 35., Baja Ferenc, a szocialista platform vezetője a 37., Juhász Ferenc korábbi elnökhelyettes és honvédelmi miniszter a 39. Boldvai László nógrádi pártelnök - aki korábban az MSZP pénzügyeiért felelt - a 44., míg Szekeres Imre egykori frakcióvezető az 51. helyet kapta.

A listán nem szerepel - és egyéni választókerületben sem indul - a mostani MSZP-frakcióból két korábbi pártelnök, Lendvai Ildikó és Kovács László, Lamperth Mónika, aki több tárcát is vezetett a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokban, Káli Sándor, Miskolc egykori polgármestere és a hónapok óta betegséggel küzdő Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszter. Nincs a listán Tóth József angyalföldi polgármester sem, aki az önkormányzati választáson újra indul ezért a posztért.

A húsz nevet tartalmazó EP-lista második helyezettje Ujhelyi István parlamenti alelnök, mögötte Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a nőtagozat elnöke következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő - Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba - nem szerepel a névsorban, noha az MTI információja szerint Göncz Kinga kivételével pályáztak erre.

Mesterházy Attila kérdésre elmondta, ez nincs összefüggésben a Tavares-jelentéssel, de tíz év után változtatni akartak a delegáció összetételén. Herczog Edit ugyanakkor egyéni jelölt lesz Fejér megyében a parlamenti választáson.

A két listát a 125 tagú választmány egy tartózkodás mellett fogadta el - tájékoztatott Botka László, a testület elnöke, aki ezt azzal magyarázta, hogy a lista nem okozott meglepetést, megfelel a korábban meghatározott szempontoknak.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: a lista első 30 helye tükrözi az MSZP megújulását.

A jövő szombaton összeülő kongresszus elé egy zárt lista kerül, annak elfogadásáról vagy egy új lista elkészítéséről döntenek. 

A választmány megtárgyalta a szocialista párt választási programját is. A nagyjából ötvenoldalas dokumentum azután válik elérhetővé, hogy a kongresszus megszavazza. Ugyanakkor - mint Mesterházy Attila az MTI kérdésére elmondta - a program nagy része már ismert, az eddig bemutatott szakpolitikai programok kivonata. Fontosnak tartotta, hogy a dokumentum oktatáspolitikai terveikkel kezdődik, majd foglalkoztatási és gazdaságpolitikai javaslataik következnek.

A pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: az október 23-i ellenzéki demonstráció előtt aláírják a választási megállapodást a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel. Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció helyet kaphat-e az ellenzéki összefogásban, Mesterházy Attila azt mondta: az MSZP befejezte a szövetségkötési tárgyalásokat.

Szerző