Pánik Indiában - legalább hatvanan meghaltak

Legkevesebb hatvan ember vesztette életét, és több mint százan megsebesültek, amikor tömeges pánik tört ki vasárnap egy hindu templom előtt Indiában - közölte Madhya Pradesh állam Datia körzetének rendőrfőnöke.

A Ratangarh nevű templom közelében mintegy 500 ezren gyűltek össze a több napos hindu ünnep, a Durgá Puja utolsó napjának megünneplésére. Az incidens a templomhoz vezető hídon történt, ahol több mint huszonötezren tartózkodtak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a pánikot.

Az IBN Live nevű indiai hírtelevízió tájékoztatása szerint a sebesülteket a közeli kórházba vitték. A rendőrség elmondta, hogy mintegy negyvenen a folyóba eshettek, és egyelőre nem találják őket.

Szerző

Robbanóanyagokkal teli titkos alagútra bukkantak

Az izraeli hadsereg rábukkant egy 2,5 kilométer hosszú, a Gázai övezetből egy izraeli kibuchoz vezető alagútra - közölte vasárnap a Jediót Ahronót című lap Ynet nevű hírportálja.

A robbanóanyagokkal teli föld alatti folyosó az övezet déli részén található, a Hán-Júnisszal szomszédos Abszán nevű falutól indult, és az izraeli Ein-Haslosa nevű kibucnál ért véget.

Az izraeli hadsereg tűzszerészei már egy hete felfedezték a föld alatti építményt, azóta semlegesítették a benne elrejtett robbanószereket és feltérképezték elágazásait, ugyanis számos kijárata van. Feltételezések szerint az építmény a radikális iszlám Hamász szervezet céljaira készült, hogy emberei támadásokat hajtsanak végre, illetve izraeli katonákat raboljanak el.

A hadseregnél úgy vélik, hogy egy óvoda elleni terrortámadásra készültek az építők. Beni Ganc vezérkari főnök erre utalhatott múlt keddi beszédében, amelyben azt mondta, hogy a következő háború úgy is elkezdődhet, hogy "egy robbanóanyagokkal teli alagút elér egy izraeli óvodát".

Az izraeli hatóságok szerint a Gázai övezet határa mentén a palesztinok az utóbbi években számos föld alatti folyosót építettek "stratégiai" célból, hogy azokat egy elkövetkező háborúban a Hamász felhasználja. 

Hét évvel ezelőtt, 2006-ban egy hasonló alagúton keresztül jutottak be fegyveresek Izraelbe és rabolták el Gilád Salit tizedest, akit ötéves fogva tartás után egy fogolycsere-egyezménnyel engedtek szabadon a Gázai övezetből. 

Szerző

Újból megnyitják a Grand Canyont és a Szabadság-szobrot

Újból megnyitnak többet a látogatók előtt az Egyesült Államok legfőbb, a szövetségi kormányzat részleges lebénulása miatt bezárt idegenforgalmi nevezetességei közül, köztük a Grand Canyont és a New York-i szabadságszobrot, miután egyes államok átvállalták az üzemeltetés költségeit.

Arizona és New York állam a saját költségvetéséből fogja finanszírozni a területén található és a turisták millióit vonzó nevezetességeket, méghozzá úgy, hogy ezt feltehetően sohasem téríti meg a szövetségi állam. A szövetségi kezelésben álló nemzeti parkokat október 1-jén, az új költségvetési év első napján zárták be, miután a kongresszusi pártok még egy ideiglenes büdzséről sem tudtak megállapodni. Az olyan híres műemlékek, mint a Szabadságszobor vagy a washingtoni National Mall emlékművei üzemeltetését a Nemzeti Parkszolgálat biztosítja. 

Andrew Coumo, New York állam kormányzója "a szabadság nemzetközi jelképének" nevezte a Szabadság-szobrot és kijelentette: nem hagyja, hogy azt Washington "működési zavarai" miatt elzárják a látogatók elől. Cuomo elhatározása napi mintegy 60 ezer dollárjába (hozzávetőleg 13 millió forintjába) fog kerülni az államának.

Arizona napi 100 ezer dollárt (csaknem 22 millió forintot) áldoz arra, hogy Grand Canyon megnyissa kapuit. Jane Brewer állama legnagyobb becsben tartott nevezetességének és létfontosságú bevételi forrásának nevezte a világhírű természeti képződményt. A kanyont naponta 18 ezer látogató keresi fel, amiből az államnak mintegy 1 millió dollár bevétele származik.

Dél-Karolina magánvállalatok adományait is felhasználva enged turistákat Mount Rushmore-hoz, a sziklahegyhez, amelybe négy elnök monumentális arcmását faragták. Utah és Colorado szintén megegyezett a szövetségi hatóságokkal nemzeti parkjainak látogathatóságáról.

A szövetségi területen elhelyezkedő Washington szövetségi tulajdonban lévő nevezetességei továbbra is zárva maradnak. Vincent Gray, az amerikai főváros polgármesterének nyilatkozatai szerint a csaknem két hete tartó forrásnélküliség miatt a városban még a közszolgáltatások fenntartása is veszélybe került. 

Sally Jewell, a parkok üzemeltetéséért felelős szövetségi belügyi vezetője "praktikus és ideiglenes megoldásnak nevezte az államokkal megkötött megállapodásokat", amelyek csökkentik "az egyes vállalkozásoknak és városoknak okozott fájdalmat".

Szerző