Előfizetés

Polt Péter emberét nevezték ki

Nem közölte hivatalosan a kormány, hogy kit delegált a Velencei Bizottságba (VB), így az előzetes híresztelésekkel szemben nem Székely László ombudsman lett az új tag. Helyette a legfőbb ügyész korábbi helyettese, Varga Zs. András került az Európa Tanács független alkotmányjogi szakértő testületébe, az új alapvető jogok biztosa pedig póttag lett.

Mindezt a Külügyminisztérium (KüM) meg is erősítette, miután pedig a VB csak tudomásul veheti a tagállami jelöléseket - vétójoga nincs ezekkel szemben -, így az új magyar delegáltak már el is foglalhatták helyüket a VB-ben.
A bizottság magyar tagja eddig Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke, póttagja pedig Trócsányi László egykori alkotmánybíró, jelenlegi párizsi nagykövet volt. Mandátumuk azonban augusztus 1-jén lejárt.

A Népszabadság meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva már akkor azt írta, hogy a kormány úgy döntött, nem delegálják újra Paczolayt, "bizalomvesztés" indoklással. Ez azért nehezen értelmezhető, mert a bizottság teljesen függetlenül működik, a tagok és póttagok testületbeli tevékenységükkel kapcsolatban nem utasíthatók. Mint arról beszámoltunk, forrásaink szerint az újrajelölést a kormányfő személyesen "fúrta meg". Ezután esett a választás az igazságszolgáltatási körökben régóta csak a "párt ökleként" emlegetett Varga Zs. Andrásra. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dékánja 2000 és 2006 között Polt helyettese volt, majd a 2010-es kormányváltást követően tanácsadóként részt vett az új alaptörvény kidolgozásában, és Polt újbóli legfőbb ügyésszé választása után ismét a helyettese lett.

A VB-tagok jelölése körüli agónia pikantériája, hogy a testület a múlt hétvégén tartotta plenáris ülését, amelyen tiszteletbeli elnökévé választotta Paczolayt. A kedvéért a Bizottság módosítja a statútumát is, hiszen a tiszteletbeli elnöki pozíció eddig nem létezett.

Tüntetés a szegénység elleni világnapon

Három évig voltam közmunkás, a 49 ezer forintos jövedelemből nem lehet megélni, számlát fizetni, éljenek ennyi pénzből azok, akik ezt kitalálták. Ezt mondta Facebook üzenetében egy férfi, aki a hasonló körülmények között élőket tüntetésre hívta a mai, Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjára. Több szervezet hirdetett figyelemfelhívó demonstrációt, emellett élelmiszert is osztanak a rászorulóknak. 

Magyar Szegénységellenes Hálózat "ELÉG 2013" címmel ismert emberek közreműködésével a Kálvin téren tart demonstrációt ma 17:30-kor. A rendezvényen szimbolikusan elégetik a szegénységet és kiszolgáltatottságot, "mindazokat a problémákat, amelyekből elegünk van". A DK a Nyugati, és a Blaha Lujza téren oszt élelmiszert, a Szolidaritás pedig ugyancsak a "Blahán" oszt ételt és gyűjt ruhaadományokat.

A KSH korábbi adatai szerint mintegy 4 millióan élhetnek létminimum alatt, ez a szám azóta növekedett. A szegények nemcsak többen lettek az elmúlt években, hanem távolabb is kerültek attól, hogy ebből a helyzetből kikerülhessenek. Míg 2009 és 2012 között néhány társadalmi csoportot, elsősorban a gyermekes- és a sokgyermekes családokat, a fiatalokat, az alacsony iskolázottságúakat, a munkanélkülieket, illetve a roma családokat fenyegette a lecsúszás veszélye, ma a munkából élők sincsenek biztonságban. A háztartások többsége egy váratlan kiadást nem tud saját erőből fizetni. A segély összege ma már csak 22 ezer 800 forint, a közmunkásokat átlagosan 4-6 órában foglalkoztatják, és ezért 28-32 ezer forintot kapnak. Öt év alatt 515 ezerre nőt azoknak a száma, akik egyetlen forint ellátás nélkül élnek.

Csányi több fideszesnek is nekiment

Varga T. Róbert
Publikálás dátuma
2013.10.17. 07:09
Csányi Sándor FOTÓ:Szalmás Péter
Nem mond le az MLSZ elnöke, mert távozása azt jelentené, a 2010-ben elkezdett út téves. "Jó úton járunk" - szögezte le Csányi Sándor, aki Szalai Ádám hétfői nyilatkozatával nagy vonalakban egyetértett. Kiderült, vélhetően külföldről hoznak új szövetségi kapitányt - már nyolc név van Csányi listáján. A kormánypárti kritikákra keményen válaszolt, Deutsch Tamást twitter-huszárként aposztrofálta, Kocsis Mátét pedig arra emlékeztette, hogy a Fidesz szóvivőjeként hazudjon. Wintermantel Zsoltnak azt üzente, ez nem politika, vegye komolyan.

"Ha most távoznék, a félbe hagyott munka azt jelentené, hogy a 2010-ben elkezdett út téves." - szögezte le Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet a vb-selejtezők zárása apropóján tartottak
"Érdemes kiesni: ennyi ember még egyetlen sajtótájékoztatónkon sem volt jelen" - mondta Csányi, akinek mosolya egyúttal jelezte: tragédiáról nincs szó, csupán a realitás ért utol bennünket.

"Azzal kezdeném, hogy a hollandiai 8-1-es vereség, illetve a keddi meccs színvonala alapján - de ide sorolhatjuk a bukaresti vereséget is –, minden kritikát jogosnak tartunk. Sajnálom, hogy így történt, mert a magyar futball kirakata a válogatott, a fejlődést a közvélemény a nemzeti együttesen keresztül méri le. Nem szeretném azonban, ha az a vélekedés uralkodna el, hogy az MLSZ-ben zajló munka a válogatottal kollaterális" - mondta az elnök, aki mellett ott ült Vági Márton főtitkár, Nyilasi Tibor sportigazgató és Szalai László, az edzőképzés honi vezetője is. Csányi rámutatott, a 2011-ben elfogadott futballstratégiában a 2016-os Európa-bajnokságra való kijutás szerepel célkitűzésként, Egervári Sándor kapitány volt az, aki a 2014-es vb-szereplést tartotta szem előtt.

"A csapat kezdeti sikerei, felfelé ívelő pályája miatt magam is úgy éreztem, hogy elérhető lesz a második hely" - szögezte le, majd hozzátette, a hajrára azért is fogyhatott el a lendület, mert meghatározó játékosok estek ki. Megsérült Juhász és Gera, ráadásul azok a labdarúgók, akik korábban játéklehetőséghez jutottak topbajnokságokban érdekelt klubjaikban, például Koman (Sampdoria), Pintér (Zaragoza) vagy Rudolf (Genoa), egyre kevesebbet játszottak, helyükre pedig a magyar futball nem volt képes másokat delegálni.

Csányi rámutatott, a magyar futball legnagyobb hibája, a jól képzett edzők hiánya. Ezen a téren drasztikus változásokra volt szükség, a legmagasabban elérhető UEFA Pro-licencet boldog-boldogtalan megkaphatta korábban, a mennyiséget és nem a minőséget tartották szem előtt, ezen a téren Szalai januári kinevezésével jelentős előrelépés történt. Az MLSZ változtat az utánpótlás-finanszírozás rendszerén, a cél, hogy csak azok az intézmények részesülhessenek állami támogatásban, amelyek színvonalas munkát végeznek. Ennek megítélésére azt a Double Pass nevű belga céget kérték fel, amely Németországban és Hollandiában is monitorozza az akadémiák működését. Ezen kívül bevezettek olyan intézkedéseket, amelyek hozzájárulhatnak, hogy mind több fiatal jusson szerephez az NB I-es csapatoknál.

A pozitívumok taglalásánál kitért a tömegesítés jelentőségére (2010 óta több mint kétezerrel, 9700-ra nőtt a regisztrált klubok száma, miközben 140 ezerre emelkedett az igazolt játékosok száma), az infrastruktúra fontosságára (194 pálya létesült, öltözők újultak meg), zajlik a lelátói rendteremtés, az ehhez elengedhetetlen beléptető és biztonsági rendszerek kiépítése folyamatban van. "Szeretnénk megértetni a drukkerekkel, hogy mi csak az UEFA és a FIFA vonatkozó, szigorú előírásait szeretnénk betartatni" - jelezte Csányi. Azon megjegyzésekre, hogy az MLSZ felelőtlen gazdálkodást folytat, azt mondta: "Nincs ma Magyarországon még egy olyan transzparensen működő szervezet, mint az MLSZ. Minden fillérrel el tudunk számolni, működésünket az Ernst & Young könyvvizsgáló ellenőrzi."

Megkerülhetetlen téma volt az új kapitány kinevezése. Csányi Egervári Sándor kapcsán elmondta, bizalmát már a román meccs előtt elveszítette, a tréner sok súlyos hibát vétett. Az új kapitányt nem biztos, hogy novemberre meg tudják nevezni, egyelőre összeírtak nyolc nevet, mindegyikük igen felkészült, nagy tapasztalattal bíró szakember. A pénz aligha jelenthet akadályt, már csak azért sem, mert a holland meccs előtt Csányi egymillió eurót ajánlott magánvagyonából az esetleges bravúrra.
A pénz megmaradt, nem mellékesen az MLSZ is jól el van eresztve manapság. Egervári működése alapján valószínűbb, hogy külföldről jön az edző, és különösen ez a forgatókönyv várható Szalai Ádám, a Schalke csatárának hétfői nyilatkozata után. Erről Csányi azt mondta: nagy vonalakban egyetért az elmondottakkal, még ha a stílus nem is nyerte el tetszését.
A csaknem kétórás sajtóesemény egyébként oldott hangulatban telt, ha a magyart nem beszélő újságíró téved a terembe, gondolhatta volna akár azt is, hogy éppen a vb-szereplést ünneplik. Az elnök kedélyesen idézte fel gyerekkorát, amikor még rongylabdát rugdosott, büszkén újságolta, hogy az utcában neki volt először fűzős labdája, Budapestre kerülve pedig rendszeresen látogatta a meccseket. Mindezt annak apropóján, hogy miért most vállalt szerepet a sportágban. Ekkor került szóba Orbán Viktorral való viszonya is. Elárulta, a miniszterelnökkel telefonon beszélt az 1-8 után, de Orbán nem szólította fel lemondásra, inkább a következő időszak feladatait vitatták meg. Más politikussal való kapcsolata nem ennyire felhőtlen, hiszen a kormánypárt oldaláról többen a távozását követelték. Szerinte ha e kérésnek eleget tenne, az azt jelentené, hogy a 2010-ben megkezdett út téves. Csányi leszögezte: nem kíván verbális adok-kapokba bocsátkozni. "A véleményemet megfogalmaztam, ahhoz egyebet hozzátenni a jövőben nem fogok, a fideszes politikusok viszontreagálásával nem foglalkozom."
"Jó úton járunk - ezt is az MLSZ-elnök mondta, aki szerint a szövetséget ért összes kritika levezetésnek tűnik a devizahitelesekéhez képest. Végül a Népszava is célkeresztbe került. Csányi kérdésünk megválaszolása után fölvetette: vajon pártutasításra írunk mindig rosszat az MLSZ-ről. Mi lennénk a legboldogabbak, ha lehetne valami jót is írni! Ebben maradtunk.

Beszólt a "twitter-huszárnak"

Alaposan kiosztotta Csányi Sándor az utóbbi napok kudarcai miatt az MLSZ-t, illetve annak vezetését kritizáló fideszes politikusokat. A bankvezér-szövetségi vezetőt többen is lemondásra szólították fel. Az újpesti polgármester, Wintermantel Zsolt kétszer is. Először vasárnap, a holland-magyar után írta a Facebookon, hogy "Csányi és az egész MLSZ vezérkar elhúzhat!", majd a keddi 2:0-ás győzelem után azt posztolta: "Csányi és az egész MLSZ vezérkar távozzon! Most!"
Csányi Wintermantel nevére sem emlékezett tegnap, ugyanis a sajtótájékoztatón a mellette ülőtől érdeklődött: "Hogy hívják ezt a derék polgármestert?" Mint mondta: a politikussal "állandó levelezésben állunk (...) hol levelez, hol üvöltözik valamelyik stadion előtt (...) de mindig rossz nyomon jár, sosincs igaza." Csányi szerint Wintermantel "komolyabb embernek tűnik, vehetné a fáradtságot, hogy utánanézzen a tényeknek, mielőtt bármit mond. "Ez nem politika, ez futball, vegye egy kicsit komolyabban" - üzente végül.

Megkapta a magáét a Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás is, aki ugyancsak a közösségi oldalon fakadt ki: "az MLSZ, annak elnöke és főtitkára az, akik módszeresen elherdálják a magyar labdarúgás fejlesztésére rendelkezésre álló lehetőségeket. Az MLSZ, annak elnöke és főtitkára (...) kézen-közön, átláthatatlanul osztogatják el az utánpótlás akadémiák fejlesztésére biztosított költségvetési forrásokat." Az amúgy az MTK elnöki posztját is betöltő Deutsch végül megállapította: ez "szégyen és gyalázat".
A Deutschot sem a nevén, hanem "twitter-huszárként" aposztrofáló Csányi erre felemlegette: az első Orbán-kormányban ifjúsági és sportminiszteri posztot betöltő politikus egyik botrányos beszerzését, "a stadionbeléptető rendszernek álcázott síkapuk" ügyét, kiemelve, hogy azokat "messze érték felett" vásárolták. Ami a pénzek Deutsch szerinti "kézen-közön" osztogatását illeti, Csányi azzal riposztozott: ő maga kérte, hogy az utánpótlás-pénzek felhasználását szigorúbban ellenőrizzék, s "tekintettel arra, hogy tapasztalatait az említett úr egyedül egy klubnál szerezhette, ott kezdjék a vizsgálatot."
Csányi talán a legkritikusabb a Fidesz kommunikációs igazgatójával, Kocsis Mátéval volt, miután a józsefvárosi polgármester is felszólította őt - igaz, nevének említése nélkül - lemondásra. Csányi először "harmadik politikusbarátom, Kocsis Máté" szemére vetette, hogy az általa vezetett kerületben a rendszerváltás előtt még hat pálya volt, mára csak négy maradt, miközben az önkormányzat soha nem adott be pályázatot az MLSZ-hez például pályaépítésre. "Ilyen ember focival kapcsolatban fogja be a száját" - mondta Csányi, és még azt is hozzátette: "mint a Fidesz szóvivője, annyi terület van, ahol tud hazudni, ne erre a területre tévedjen."

Mindhárom politikus visszavágott. Deutsch azzal: "A győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak". Majd úgy folytatta: "tisztelettel ajánlom Laczkó Mihály dr., ohh, bocsánat, Csányi Sándor dr. (annyira kísérteties a hasonlóság a hozzá nem értésüket illetően, ezért kevertem őket össze) vesztes MLSZ elnöknek." Később hozzáfűzte: "karmolom Sándor bácsi kamikaze stílusban nyomott kapuzárási pánik showját." Visszaszólt Wintermantel is: "Csányi úr, a futball valóban nem politika, de nem is bank (...) a bankokban nem tisztelik az ügyfeleket, a fociban viszont tisztelni kellene a szurkolókat (...) az arrogancia lehet, hogy működik bankelnökként, de MLSZ-elnökként elég visszás".
Utoljára Kocsis Máté replikázott. Az Index tudósítása szerint azt mondta, az MLSZ-elnök stílusa olyan, mint Szanyi Tiboré, egyébként pedig azt gondolja, hogy az elnök beírta magát a magyar futball történetébe a 8-1-es vereséggel. Azt pedig, hogy Józsefváros nem vett részt az MLSZ-szel közös focipálya-építésben, azzal indokolta: az MLSZ árának töredékéért megépíthette volna a kerület maga az új focipályát. Azt a korábbi mondatát pedig, amit a jelek szerint Csányi magára vett - "Gyalázat, szégyen, szánalom! Egervárinál nem szabad megállni..." - Kocsis továbbra is fenntartja.

Lázárról beszélt Orbánnal, a többiekről nem

"Ezekről a mostani beszólásokról nem beszéltünk Orbán Viktorral, a többi kérdést - így Lázár János korábbi nyilatkozatát - pedig elrendeztük" - mondta tegnap az index.hu kérdésére Csányi, utalva a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral folytatott szócsatájára. Igaz, konfliktusuk régebbi keletű, hiszen Lázár már tavaly félreérthetetlenül nyilatkozott róla, amikor azt mondta: "az elmúlt húsz évben, hogy jött létre egy magyarnak tűnő nagy bank, annak a vezetője milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a magyar társadalomra, a magyar politikára. Polip módjára hogyan hálózza be az országot, arról kellene beszélni". Csányi viszont nyáron Lázárnak üzent azzal a nyiltkozatával, miszerint "Lázár tehetséges politikus, a trafikügyet is jól intézte". Erre vágott vissza Lázár azzal: "nincs más választásom, mint ennek az engem lesajnáló és lenéző megjegyzésnek a tudomásul vétele, hiszen mégiscsak Csányi Sándor az ország első számú uzsorása". Hozzátette: "bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival, én természetesen meghunyászkodom és tudomásul veszem, hogy egy ekkora ember engem tehetségtelen vagy más jelzővel illet". Csányi viszont erre büntető- és polgári pert is indított Lázár ellen. Ám a rágalmazási - büntető - ügyet a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában megszüntette, mondván: az "uzsorázás" legfeljebb becsületsértés, a "milliárdokkal páváskodás" pedig ugyan tényállítás, de ezzel nem foglalkozott érdemben a bíróság.

Az MLSZ idei tao-felhasználása
- 11,3 milliárd forint az összbüdzsé
- 4,8 milliárdot fordítottak létesítményfejlesztésre
- 3 milliárdot az amatőr csapatok díjcsökkentésére
- 2,5 milliárdot a Bozsik-programra
- 1 milliárdot Grassrootsra, képzésekre, egyéb működési költségekre