Eddig jól szerepelnek a magyarok Almatiban

Az amatőr ökölvívó-világbajnokságon eddig minden úgy megy, mint a karikacsapás. A kazah Almatiban immár a negyedik magyar sikernek örülhettünk, azaz a mérleg négy meccsből négy győzelem.

Az élete első felnőtt világversenyén részt vevő Vadász András (64 kg) magabiztos győzelmet aratott a súlycsoport selejtezőjében, s bejutott a legjobb 32 közé.

A Káté Gyula örökségével is birkózó Vadász nem kapott erős ellenfelet nyitányként: a kajmán-szigeteki Kendall Ebanks ellen könnyed, 3-0-s (30-27, 30-27, 30-27) győzelmet aratott. A KSI magyar bajnokának a folytatásban viszont nem lesz egyszerű dolga, ugyanis pénteken az Európa-bajnok orosz Armen Zakarjan ellen bokszol majd.

A korábbi Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg) a thaiföldi Saensit Apichet ellen kezdte meg vb-szereplését. A Vasas-Süllős versenyzője szintén magabiztosan, egyhangú, 3:0-s pontozással (30-27, 30-26, 29-28) jutott a legjobb 32 közé, ahol a 3. helyen kiemelt venezuelai Gabriel Maestre ellen meccsel a 16 közé jutásért.

"Első meccsnek nem is kívánhattam volna jobbat. Köszönöm mindenki biztatását, nagyon feldobott, hogy a teljes válogatott ott szorított értem a lelátón" - fogalmazott sikeréről a legnépszerűbb közösségi portálon Bacskai.

Ma a pehelysúlyú Nagy Krisztián (56 kg) is megkezdi szereplését, az egyiptomi Hesam Abdelaallal mérkőzik a 32 közé kerülésért. A vb október 27-ig tart.

Kilenc kiemelt sportág hamarosan pénzhez jut

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, valamint Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke aláírta a kilenc kiemelt sportág közép- és hosszú távú fejlesztési programját elindító támogatási szerződéseket az érintett sportszövetségek vezetőivel.

A Magyar Sport Házában megtartott eseményt Simicskó István a magyar sport újabb fontos mérföldkövének nevezte. Emlékeztetett: a kiemelt sportágak 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kapnak, ebből az első részletek már a jövő héten megérkeznek a szövetségek számlájára.

A 16 érintett sportág - az asztalitenisz, az evezés, a kajak-kenu, a kerékpársport, az ökölvívás, a röplabda, a vívás, valamint az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a korcsolyasport, az öttusa, a sportlövészet, a tenisz, a torna és az úszás - közül utóbbi kilenccel kötötték meg most a szerződést, mert ezek vezetői nyújtottak be részletes költségtervet.

Simicskó jelezte, bízik abban, hogy a többi hét sportággal is napokon belül megszülethet a megállapodás. Hozzátette: az első ütemben, 2014. június végéig a 16 szövetség összesen 12,5 milliárd forintot kap a kormánytól sportágfejlesztési koncepciójának megvalósítására.

Simicskó kifejtette, hogy a kormánynak három fő teendője van a sport fejlesztése területén, úgymint a sportolási lehetőségek biztosítása, a létesítmények fejlesztése, valamint az emberek - különösen a gyerekek - ösztönzése arra, hogy minél többen sportoljanak. A támogatások odaítélésnél fontos szempont volt, hogy olyan regionális utánpótlás-nevelő központok legyenek, amelyek országos méretű lefedettséget biztosítanak a sportágak számára.

A programok közül kiemelte a teniszszövetség iskolai minitenisz programját, amelyet kimagaslónak nevezett. Ugyancsak pozitív példának nevezte az úszószövetség programját, amelynek célja, hogy minden általános iskolás gyerek tanuljon meg úszni.

Említést tett a cselgáncsszövetség szőnyegprogramjáról (ennek keretében több ezer pedagógust képeznek majd ki a sportág oktatására), valamint a kölyök atlétika programról, amely már korábban elindult.

A kormány sporttal kapcsolatos eddigi eredményeként megemlítette, hogy az elmúlt 2-2,5 év alatt 70 ezerrel nőtt az igazoltan sportoló általános iskolás gyerekek száma.

Beszédét azzal zárta, hogy a kiemelt sportágak fejlesztését támogató program tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi a magyar sport fejlődését, így az lehetővé teszi az eredményesség fennmaradását.

"Nagy felelősség hárul most mindannyiunkra, de élni, és nem visszaélni kell a lehetőséggel" - hangsúlyozta Borkai MOB-elnök, aki biztos abban, a szövetségek és a magyar sport szereplői megfelelnek majd a feladatnak, így a jövőben még jobb eredményeket érnek el.

Szerző
Frissítve: 2013.10.16. 23:17

Feltámad a gall kakas

Publikálás dátuma
2013.10.17. 07:56
Grosjean mind magabiztosabban halad céljai felé FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE ROSE
Idei negyedik, sorozatban második dobogós helyezését szerezte Romain Grosjean a Japán Nagydíjon. A korábban sokat kritizált francia előbb bemutatta az év rajtját, majd kis híján megszerezte első futamgyőzelmét. A Lotus nagyon örül Grosjean feltámadásának, hiszen a gall pilóta 2014-ben is náluk versenyez. Az is eldőlni látszik, ki lesz a csapattársa.

Amint kiderült, hogy az év végén távozik Kimi Räikkönen, a Lotus vezetősége egyértelműen az addig jobbára csak bírált Romain Grosjean mögé állt. A francia meg is hálálta csapata felé a bizalmat, azóta tudniillik két versenyen két dobogó a mérlege, ráadásul legutóbb Japánban már le is győzte Räikkönent.

"Nagyon keményen dolgoztam, és dolgozom, és úgy gondolom, sokkal meggondoltabbá, kiegyensúlyozottabbá váltam. Persze az önbizalmam is javult, hiszen sokkal jobb komoly eredményekkel befejezni a versenyt, mint újra és újra a gumifalban kikötni. Persze még mindig van tér a javításra, de úgy tűnik, hogy most az önbizalmam is rendben van, és az út is helyes, amerre tartunk" - árulta el a feltámadásának titkát Grosjean.

Persze azt sem tagadta el a francia pilóta, hogy amióta finn csapattársa bejelentette, hogy elmegy, megváltoztak a dolgai, hiszen Räikkönen távozásával felszabaduló űrt ő szeretné betölteni. Mindenesetre ilyen teljesítménnyel nem kell aggódnia, hogy esetleg csapat nélkül maradhat. Maga Eric Bouiller is dicséri versenyzőjét.

Hülkenberg érkezhet
Úgy tűnik, befejezettnek tekinthetjük a Lotus 2014-es üléséért folytatott csatát Nico Hülkenberg és Felipe Massa között. Ugyan már arról is szóltak hírek, hogy a német pilóta Szuzukában aláírt az Eric Bouiller által vezetett alakulathoz, ám maga a csapatfőnök cáfolta a szerződtetés tényét, mondván, csak azután válik biztossá, ki vezet náluk 2014-ben, ha már nyélbe ütötték új befektetőikkel és motorpartnerükkel kötött megállapodásukat. Erre a német Bild információi szerint ma vagy holnap sor kerülhet, ugyanis Hülkenberg leigazolását a brunei szultán által tulajdonolt Quantum Motorsport nevű befektetőcsoporttal való megállapodás teszi lehetővé.

"Mindig mondtam, hogy folyamatosan fejlődik. Az elmúlt futamokon rendre odatette magát, képes tartani a jó tempóját. Ugyan a csapat is jól dolgozott a beállításokkal, a munka részét viszont Romain végezte el" - közölte a Lotus csapatfőnöke. Grosjean egyre javuló produkciója előtt maga Sebastian Vettel is kalapot emelt.

"Tavaly Romain követett el néhány hibát, de nagyon fontos, hogy tanult ezekből. Sokat fejlődött, emiatt nagyon tisztelem őt" - méltatta riválisát a háromszoros világbajnok.

Grosjean tehát felnőtt a feladathoz, és a hátralévő versenyeken már az sem elképzelhetetlen, hogy futamgyőztesként is köszönthetjük majd.

Szerző
Frissítve: 2013.10.16. 23:19