Előfizetés

Esztergom: káosz a világítás miatt

Publikálás dátuma
2013.10.17. 14:57
Fotó: Népszava
Kőmíves Kelemen-féle csapdába került Esztergom. A korábbi közvilágítási elszámolási patthelyzet megoldásaként október elején a város új szolgáltatóval kötött szerződést, amely az utóbbi napokban az önkormányzat megbízásából meg is kezdte az előző szolgáltató által - a világítótestek fizikai eltávolításával - felfüggesztett szolgáltatás visszallítását, ám ma délelőtt a korábbi szolgáltató, a felszámolás alatt álló TIVI Kft. emberei újfent megjelentek a város utcáin és elkezdték kiszerelni az égőket.

Ez a város független polgármestere szerint a közvilágítás, mint kötelező önkormányzati feladat akadályozása, sőt közérdekű üzem megzavarása, ami már büntethető cselekmény, ezért feljelentéstis tett a rendőrségen - vázolta a helyzetet kérdésünkre Tétényi Éva. Hozzátette: feljelentését elutasították, ami ellen panaszt tett, és panaszában kitért arra is: a közérdekű üzem megzavarása mellett a TIVI Kft. embereinek cselekedete akár a terrorcselekmény fogalmát is kimerítheti.

Eközben a városban szerelik ki a lámpatesteket, ami nappal még nem okoz gondot, de az idősek és a délutáni bent tartózkodásra kötelezett iskolások a korai sötétedés miatt már délután-kora este is botorkálni kénytelenek majd a meg nem világított útszakaszokon - hívta fel a figyelmet a polgármester. Azt is elmondta: a TIVI Kft.-vel kötött szerződéstől október elején a képviselőtestület felhatalmazása alapján állt el az önkormányzat, így a cégnek szerinte nincs keresnivalója a városban, elszámolási vitájukat a bíróságon kell rendezniük.

A TIVI-vel között szerződéstől való elállást követően - mivel a közvilágítás biztosítása kötelező önkormányzati feladat - a város az E.On-csoporttal kötött átmeneti szerződést, de hamarosan közbeszerzési eljárást is kiírnak a hosszú távú közszolgáltatási szerződés megkötésére. Emlékezetes: a TIVI Kft. augusztusban - még élő szerződés birtokában - már elkezdte a fenti módszerrel korlátozni a közvilágítást a fennálló elszámolási vitára hivatkozva.

A vitához pedig az vezetett, hogy a társaságnak tételes elszámolást kellett volna adnia a beruházási- és az áramdíjról, ám a legutóbbi, több milliós számlára is csak azt írták: "Közvilágítás - 1 darab". A TIVI 12 évre szóló koncessziós szerződésében egyébként 232 millió forintos beruházási érték szerepelt, ezért cserébe a futamidő végéig a TIVI számításai szerint 2,3 milliárd forintot kellene fizetni.

Visszaküldte Áder a hegyközségi törvényt

Visszaküldte az Országgyűlésnek megfontolásra a hegyközségekről szóló törvény módosításáról október 7-én elfogadott jogszabályt a köztársasági elnök.

 A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság korábban hiányosnak találta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatkezelésének törvényi szabályozását.

    Áder János a parlamenti honlapon csütörtökön közzétett levelében emlékeztet erre, és az érintett törvény aláírásának megtagadását azzal indokolja: álláspontja szerint a módosítás az adatkezelés tekintetében nem tartalmazza teljes körűen az információszabadságról szóló törvény által megállapított garanciális feltételeket. 

    Az államfő vizsgálandónak nevezi, hogy a tervezett adattovábbítási rend hatályba léptetéséhez esetlegesen szükséges-e a hegyközségi törvény egyéb módosítása, és rögzíti: az adatvédelmi hatóság véleményezi a feladatkörét érintő jogszabályok tervezetét.

DK: európai pofont kapott a magyar kormány

A magyar kormánynak adott pofonként értékeli a Demokratikus Koalíció, hogy a Velencei Bizottság tiszteletbeli elnökévé választotta Paczolay Péter alkotmánybírósági elnököt.

  Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke, független képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy értékelte: az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete ezzel a "nem mindennapi gesztussal viszonozta" azt a "megalázó döntést", hogy a magyar kormány - a testületben betöltött mandátumának lejárta után - Paczolay Péter helyett "a másfél évtizeden át Polt Péter (legfőbb ügyész) szárnysegédjeként méltán ismeretlen maradt Varga Zs. Andrást" küldte a bizottságba.

    A DK szerint Orbán Viktor kormányának több ízben gyűlt már meg a baja a Velencei Bizottsággal, és most "ismét házhoz ment a pofonért, újabb tekintélyes és befolyásos testülettel sikerült viszonyát visszavonhatatlanul elmérgesítenie".