Vitatják Hollande döntését

Publikálás dátuma
2013.10.21 07:43
Hollande és Valls nem tágít FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ANTOINE ANTONIOL
Francois Hollande elnök döntése értelmében visszatérhetne Koszovóból az a roma kislány, akit október 9-én, családjának tagjaival együtt utasítottak ki Franciaországból, ő azonban elutasította ezt. Csak családjával lenne hajlandó visszatérni. A kormányzó szocialistáknál sem mindenki ért egyet a döntéssel.

Francois Hollande köztársasági szombaton beszélt először nyilvánosan a koszovói lány ügyéről. Kiemelte azonban, hogy a Franciaországba való visszatérésére vonatkozó döntés csak Leonarda Dibranit érinti, szüleit nem.

Ezt követően a lány úgy nyilatkozott, egyedül nem, csak családjával térne vissza Franciaországba. Utalt arra, nem csak neki, hanem testvéreinek is be kellene fejeznie az iskolát Franciaországban. „Hollande elnöknek nincs szíve, nem értette meg a helyzetet” – jelentette ki a lány.

Hollande bejelentése előtt az illetékes hatóság arra a megállapításra jutott, hogy családjának tagjait a törvénynek megfelelően utasították ki az országból, senkit sem terhel felelősség a kérdés kapcsán. Leonarda ügye nagyon kellemetlenül érintette a szocialistákat, a párt egy sor politikusa bírálta kemény fellépése miatt Manuel Vallst.

A 15 éves lányt az iskolabuszból szállíttatták le, amikor osztályával kiránduláson vett részt. Ezután kiutasították az országból, s apjával és anyjával Kosovska Mitrovicában telepedett le.

Apja a francia hatóságoknak azt állította, hogy az egész család Koszovóból származik, később azonban kiderült, hogy csak ő, a család többi tagja Olaszországban született.

A család kitoloncolásának esete nemcsak a tanárokat, a diákokat is felháborította. Csütörtökön és pénteken is megmozdulásokat tartottak az intézkedést elrendelő Manuel Valls belügyminiszter ellen, aki a francia kormány legnépszerűbb tagja. A Dibrani család Koszovóból származik ugyan, de Leonarda már Olaszországban született, s 2009 óta a kelet-franciaországi Doubs régióban élt szüleivel.

A felmérések azt mutatják, az eset nem feltétlenül lesz negatív hatással a belügyminiszter megítélésére. A megkérdezettek 74 százaléka támogatja Vallst a kérdésben – derül ki a BVA ügynökség közvéleménykutatásából.

Közülük 89 százalék jobb-, 65 százalék baloldali szavazó. A megkérdezettek mintegy kétharmada, 65 százalék ellenzi a lány és családja visszatérését Franciaországba. Ugyanakkor 46 százalék úgy nyilatkozott, megdöbbentették a kitoloncolás körülményei.

Manuel Valls a Journal du Dimanche francia vasárnapi lapban azt közölte, megerősítette, hogy az elnök „nagylelkű felajánlása” csak a lányra vonatkozik, a család többi tagjára nem.

Ha úgy döntene, visszatér Franciaországba, különleges vízumot adnak ki számára. Az őt ért bírálatokkal kapcsolatban kijelentette: „Ezek hidegen hagynak engem. S nem is érzem elszigetelve magam. Támogat a parlament, mögöttem állnak a polgármesterek, a baloldali szavazók, honfitársaim”.

Lapszemle
Le Monde
Francois Hollande nem állt ellen a nyomásnak. Korábban ő is bírálta Nicolas Sarkozy volt elnököt amiatt, hogy akkor szólalt meg egy kérdésben, amikor már mindenki erről írt. De Hollande sem változtatott ezen az elnöki gyakorlaton. Beszédében két fogalmat emelt ki: a határozottságot és a humanitást. A felmérések szerint az emberek inkább az előbbire vágynak.
 
Le Figaro
Francois Hollande egész héten óvatosságot tanúsított Leonarda ügyében. Végül már azzal is meglepetést keltett, hogy éppen szombaton nyilatkozott meg a kérdésben. Ugyanakkor ez az óvatos megközelítése zavart keltett a jobb- és baloldalon egyaránt, a többség egyenesen úgy vélte, hogy nincs igazi koncepciója.

Harlem Désir, a szocialista párt első titkára ugyanakkor nem értett egyet az elnök döntésével. Szerinte alapvető lenne, hogy édesanyja is elkísérhesse a lányt Franciaországba. Pénteken Valérie Trierweiler, Hollande elnök élettársa, ha óvatosan is, de állást foglalt a kérdésben. Aggodalmát fejezte ki, s mint fogalmazott, az iskola feladata az esélyegyenlőség biztosítása, „nem a kirekesztés”.

Nagy kérdés, hogy az ügy milyen hatással lesz Francois Hollande megítélésére. A legutóbbi felmérések szerint már csak 24 százalék támogatja politikáját. Nem valószínű azonban, hogy Leonarda ügye révén sikerül elindulnia felfelé az emelkedőn.

Szerző

Ötmillió dollárt adományoz a Notre-Dame újjáépítésére a Disney

Publikálás dátuma
2019.04.18 14:48

Fotó: AFP/ LIONEL BONAVENTURE
A Walt Disney vállalat ötmillió dollárt (1,4 milliárd forintot) adományoz a tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame újjáépítésére. A Disney szerdán jelentette be, hogy csatlakozik a nemzetközi adományokhoz, amelynek segítségével elkezdődhet a székesegyház újjáépítése.  „A Notre-Dame a remény és a szépség világítótornya, amely évszázadokig testesítette meg Párizs szívét és Franciaország lelkét ihletadó és elismert művészete és építészete révén, amelynek örökös helye van az emberiség történetében” – fogalmazott Bob Iger, a vállalat főnöke Twitter-üzenetében.  Iger hozzáfűzte, hogy a 
Disney együtt érez barátaival, és felajánlja szívből jövő támogatását a pótolhatatlan mestermű helyreállításában.
A filmvállalat számos más adományozóhoz csatlakozott: az Apple vezetője, Tim Cook kedden jelentette be, hogy vállalata adománnyal támogatja az újjáépítést, bár azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összeggel. Franciaország leggazdagabb családjai közül szintén többen tettek felajánlásokat az újjáépítés finanszírozására, az adományok szerdán már 900 millió dollárra (256 milliárd forintra) rúgtak a francia kulturális miniszter közleménye szerint.  
A Disney stúdióban 1996-ban készült el A notre-dame-i toronyőr című animációs film Victor Hugo regénye nyomán.
Egy Quasimodót ábrázoló Disney-rajz, amelyen a toronyőr átöleli a Notre-Dame-ot, a tüzet követően bejárta az online közösségi médiát.

Élve megégettek egy bangladesi lányt, aki zaklatással vádolta iskolaigazgatóját

Publikálás dátuma
2019.04.18 11:54
Tüntetők Nuszrat gyilkosainak felelősségre vonását követelik Dakkában
Fotó: AFP/ STR
Élve felgyújtották a diáklányt, aki nem volt hajlandó visszavonni vallomását arról, hogy intézményvezető irodájában szexuálisan molesztálta.
Diáktársai petróleummal leöntöttek és felgyújtottak egy bangladesi lányt, mert szexuális zaklatással vádolta meg az iskolaigazgatót. Nuszrat Dzsahan Rafi belehalt égési sérüléseibe - számolt a BBC. A 19 éves lány egy Feni nevű kisvárosban élt, és egy helyi muszlim oktatási intézményben, medreszében tanult. Március 27-én az igazgató behívatta irodájába, és fogdosni kezdte. A lány kiszaladt a szobából, mielőtt még jobban elfajulhatott volna a helyzet.  
A bangladesi nők az erős társadalmi és családi nyomás hatására általában inkább hallgatnak a hasonló ügyekről.
Nuszrat azonban családja támogatásával még aznap a rendőrséghez fordult. Egy rendőr filmre vette a zaklatott lány vallomását, amelyet nem nagy ügynek nevezett. Az igazgatót végül őrizetbe vették, de a helyiek - politikusokat is beleértve - tüntetésen követelték szabadon engedését.   Április 6-án Nuszrat záróvizsgázni indult iskolájába. Vallomása szerint egy diáktársnője felhívta az iskola tetejére azzal az ürüggyel, hogy egyik barátját megverték. Amikor a lány felért, négy-öt burkába öltözött társa körbefogta, és azt követelte tőle, hogy vonja vissza feljelentését. Nuszrat megtagadta ezt, mire leöntötték petróleummal, és felgyújtották.
Eredetileg öngyilkosságnak akarták álcázni, de a lány túlélte, és vallomást tudott tenni.
Nuszrat testének 80 százaléka megégett. A helyi orvosok Dakkába szállíttatták, hogy megfelelő ellátást kapjon, azonban április 10-én meghalt. Temetésén ezrek jelentek meg.
Nuszrat halála tüntetésekhez vezetett, és ezrek adtak hangot dühüknek a közösségi oldalakon.
A rendőrség 15 embert vett őrizetbe az ügyben. Az iskolaigazgató továbbra is őrizetben van, a lányt filmre vevő rendőrtisztet pedig áthelyezték. Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök azt ígérte Nuszrat családjának, hogy a lány meggyilkolásáért felelős összes embert bíróság elé állítják. A Banglades Mahila Parisad nevű jogvédő csoport szerint 
2018-ban 940 esetben követtek el nemi erőszakot az ázsiai országban.
Kutatók úgy vélik, hogy a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. 2009-ben a bangladesi legfelsőbb bíróság elfogadott egy rendeletet, amely szexuális zaklatási ügyekkel foglalkozó irodák létrehozását javasolja az oktatási intézményekben, ahová a diákok benyújthatnák panaszaikat. Azonban egyelőre csak kevés iskola valósította meg a kezdeményezést.
Szerző
Frissítve: 2019.04.18 12:03