Előfizetés

Milliós cigaretta fogás a tetőkárpitban

Csaknem egymillió forint értékű, adójegy nélküli cigarettát találtak a zalai pénzügyőrök egy furgon tetőkárpitjába rejtve az M70-es autóúton - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Cséve Szabolcs tájékoztatása szerint az autóúton egy ukrán forgalmi rendszámú furgont állítottak meg a napokban a pénzügyőrök. Az ellenőrzés során vették észre, hogy a furgon tetőkárpitját átalakították. A tételes vizsgálat során a dupla kárpitból összesen 100 karton, magyar adójegy nélküli cigaretta került elő. A megközelítőleg egymillió forint értékű dohányárut, valamint a csempészethez használt járművet lefoglalták.

A pénzügyőrök költségvetési csalás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál, ugyanakkor jövedéki eljárást is indítottak, amelynek során több mint egymillió forint jövedéki bírságot szabtak ki.

Legalább 130 ezer lakást adtak ki törvényellenesen

Mintegy 130 ezer lakást törvényellenesen adtak ki Moszkvában, ahol a hatóságok a délnyugati külvárosban múlt vasárnap történt zavargások miatt folyamatosan ellenőrzik a bevándorlókat. A razziák eredményéről vasárnap a Rosszija 24 hírtelevízió számolt be.   

Anatolij Jakunyin a moszkvai belügyi igazgatóság parancsnoka közölte, hogy olyan lakást is találtak, amelybe 196 embert jelentettek be. 

Alekszandr Jegorcev, az orosz állami televízióban bemutatott férfi arra panaszkodott, hogy bár a migrációs hivatal szerint törvényesen csak ő és felesége, valamint kislányuk lakik moszkvai otthonukban, negyedik éve tömegestül érkeznek a címére Üzbegisztánból származó személyeknek szóló banki fizetési felszólítások, bírósági idézések. Nem egyszer bűncselekménnyel gyanúsítottakat kerestek már a lakásán a rendőrök. A férfi lakáscímét mintegy 300-an jelölték meg lakóhelyüknek. Jegorcev elmondta, hogy hiába tett feljelentést a rendőrségen, ott elutasították.

A Rosszija 24 közlése szerint Moszkvában  nem a Jegorcevhez hasonló ingatlantulajdonosok vannak többségben, hanem azok, akik tudatosan adják ki lakásaikat sokkal több embernek, mint ahányan ténylegesen elférnek bennük, vagy jelentik be azokat oda. Az ilyen, úgynevezett "gumilakásokban" jó pénzért több száz embernek is akad fiktív hely.  

A moszkvai rendőrség azt ígéri, hogy az év végéig minden egyes törvényellenesen kiadott, vagy feketén felhasznált lakást felderít. A bűn melegágyának és az illegális bevándorlók búvóhelyének tartott Birjuljevo Zapadnoje nevű városrészben lévő hatalmas zöldséglerakatot bezárták, így sokan elhagyták Moszkvát. Többek a migrációs szolgálat kiutasító határozata miatt. Ők nem is térhetnek vissza Oroszországba. 

A Rosszija 24 közlése szerint az idén 42 ezer külföldi nem utazhat be Oroszország területére a bevándorlási szabályok korábbi megsértése miatt. Tavaly a számuk még csak 5 ezer volt.

A moszkvai Birjuljevo-Zapadnoje külvárosban egy 25 éves orosz fiatalember halála miatt a múlt vasárnap több száz ember vonult ki az utcára, hogy a bevándorlók ellen tiltakozzon, de a megmozdulás zavargássá fajult. A gyilkosság elkövetésével gyanúsított azerbajdzsáni férfit azóta elfogták és vádat emeltek ellene. 

Az orosz fővárosi rendőrség közölte, hogy a randalírozók többsége nem helyi lakos volt, hanem számos nacionalista érzelmű fiatal és futballhuligán tüzelte fel a tiltakozókat. 400 embert állítottak elő, de csak néhány embert vettek őrizetbe.  

Vasárnap Szentpéterváron a nacionalisták bevándorló ellenes, engedélyezett tüntetése végződött rendzavarással. Mintegy 300 ember  Szentpétervár főutcájára, a Nyevszkij proszpektre vonult, és ott a tüntetők több nem szláv kinézetű embert bántalmaztak. Mintegy 30 nacionalista eljutott a kaukázusi kereskedők piacára, az Aprakszin dvorra, ahol füstbombákat dobtak az üzletekre és kirakatokat törtek be. A rendőrség nyolc embert állított elő az észak-orosz nagyvárosban.

Börtönbe juthat, aki ittasan vezet

Az idén július 1-jén hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv (Btk.) különösen szigorúan veszi, ha valaki úgy halad a forgalomban, hogy előzőleg beszeszelt. Ez meghatározó szempont lehet abban a büntetőügyben is, amely a tavaly augusztus 21-én az M3-ason két karácsondi házaspár halálát okozó szlovák asszony, Rezesová ellen folyik. A bíróság dönt, hogy a nővel szemben emelt több ember halálát okozó, ittas járművezetés bűntette miatti vád megállja-e a helyét.

Az új Btk. szerint már az is vétség, ha a járművezetőnél ellenőrzéskor 0,5 ezrelék fölötti véralkoholszintet mérnek. Két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Korábban, ha a járművel közlekedő leeresztett a torkán egy pohár sört, és lefülelték, akkor 150 ezer forint pénzbírságot és büntetőpontokat kapott.

Ezentúl nem ússza meg ennyivel. Egy pohár sör vagy bor megivása 0,8-0,9 ezrelék véralkolholszintet eredményezhet, tehát túllépi a 0,5 ezrelékes határt. A pénzbüntetés mértéke is módosult. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője így fogalmazott: „ha a bűncselekményi értékhatár alatt fogyasztott alkoholt, és ezt a helyszínen elismeri, akkor ugye ez pénzbírság. Ezek összege is változott, hogy ha 0,3 alatt van, akkor 30 ezer forint, ha 0,3 és 0,5 között, akkor 100 ezer forint. Ha ezt meghaladja, akkor bűncselekmény, akkor nincs bírság” - olvasható a heol.hu-n.

A járművezetés ittas állapotban nevű bűnténynek vannak minősített esetei is. Bűntett, ha azzal súlyos testi sértést idéz elő a pityókás sofőr. Ezért már 3 évre rács mögé lehet kerülni. Egytől öt esztendeig tartó szabadságvesztés szabható ki a részegen furikázóra, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, 2-8 év, ha halált okoz balesete során. Öttől tíz évig juthat börtönbe az, aki e bűncselekményével kettőnél több ember haláláért lesz felelős.