Többen meghaltak egy iskolai lövöldözésben

A Washoe megyei hatóságok szerint a támadót ártalmatlanná tették és az iskolában megszűnt a veszélyhelyzet. Az áldozatok kilétét egyelőre nem közölték. Lapértesülések szerint a támadó az iskola egyenruháját viselte.

Két iskolás fiút válságos állapotban szállítottak a renói kórházba. A környék iskoláit kiürítették, s tanítási szünetet rendeltek el. Az első lövések helyi idő szerint reggel negyed nyolckor, mintegy negyedórával a tanítás kezdete előtt dördültek el. Brian Sandoval nevadai kormányzó együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Sparks Renótól keletre fekszik, a lakossága mintegy 90 ezer ember. Az tanintézményben, amelyben az incidens történ, mintegy 700 felsőbb osztályos általános iskolai tanulót oktatnak. Az Egyesült Államokban tavaly szenvedélyes társadalmi vita kezdődött a lőfegyverek tartásának és beszerzésének szigorításáról, miután 2013. december 14-én egy ámokfutó 26 emberrel - köztük 20 kisgyerekkel - végzett a Connecticut állambeli Newtown egyik általános iskolájában.

Szerző

Amerikai aggodalom a Jobbik miatt

Publikálás dátuma
2013.10.21. 18:35
Fischer Iván FOTÓ: K2 Press
Részletesen foglalkozik a New York Times Fischer Iván új operájával, a tiszaeszlári perről szóló A Vörös Tehén című művel. A lap megállapítja, Fischer pellengérre állítja a magyar viszonyokat, a növekvő antiszemitizmust. A New York Times részletesen beszámol a mű témáját adó tiszaeszlári vérvádról, amelyben a helyi zsidóságot hamis vádakkal illetve egy keresztény lány rituális meggyilkolásával gyanúsították meg, s az esetnek nagy szerepe volt a magyarországi antiszemitizmus kialakulásában.

A lap emlékeztet arra, hogy több magyar művész, köztük Schiff András, Alföldi Róbert is egyre nagyobb kihívást jelent az „önkényes tendenciákat” mutató magyar kormány számára. A NYT megjegyzi, hogy Európa több országában válnak mind erősebbé a jobboldali populista pártok, s erre a jelenségre a helyi művészvilág próbál megfelelő választ adni. „De kevés olyan ország van, ahol a kulturális élet személyiségei annyira kivennék a részüket a társadalmi vitákból, mint Magyarországon” – vélekedik a New York Times kiemelvén, hogy mióta 2010-ben Orbán Viktor került hatalomra, kormánya módosította az alkotmányt, megnyirbálta az igazságszolgáltatás jogköreit, a polgári szabadságjogokat, támadást intézett a sajtószabadság ellen. „Még aggasztóbb, hogy a szélsőjobboldali Jobbik a parlamenti helyek majdnem ötödét mondhatja magáénak, a párt antiszemita, nacionalista és bevándorlás-ellenes retorikája elképzelhetetlen lenne más országokban” – írja a patinás amerikai lap. A NYT idéz Fischer Iván egyik interjújából, amelyben azt közölte, éppen a Jobbik térnyerése késztette a mű megírására.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a kormányzat olyan döntéseket hozott, amelyekkel a zsidóságnak is tettek gesztusokat. Jövőre „dollármilliókat” költenek a zsidók deportálásának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezendő programokra. Fischer Iván ugyan üdvözli ezeket a lépéseket, de úgy véli, a kormányzatnak jobban el kellene határolódnia a szélsőjobboldaltól. A NYT megjegyzi, „miközben Fischer Iván külföldön ismertebb, mint hazájában, Alföldi Róbert egyfajta nemzeti hőssé vált”, szerepel az X-Faktor magyar verziójában, amelyet „hétről hétre 2,5 millióan követnek nyomon a képernyők előtt”. A lap idéz Alföldi egyik interjújából, amelyben úgy fogalmazott, a magyar kormány elképzelései szerint a jó állampolgárnak kereszténynek, heteroszexuálisnak kell lennie, több mint egy gyermeket kell nevelnie, nem kritizálhat és nem szabad hinnie a múltban.

Szerző

Halálos baleset miatt teljes útzár a 47-es úton

Csökmő belterületén, a Kossuth utcán egy Berettyóújfalu felől közlekedő személyautó eddig tisztázatlan körülmények között áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan összeütközött egy Szeghalom felől Berettyóújfalu irányába tartó menetrend szerinti autóbusszal - ismertette a baleset körülményeit Dobó Dénes rendőr hadnagy.

A balesetben a személygépkocsit vezető 66 éves nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az elsődleges adatok szerint a busz utasai közül senki nem sérült meg - tette hozzá.
A rendőrök az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat Csökmő belterületén az Alkotmány utca és Arany János utca irányába terelik - tájékoztatott a rendőrségi szóvivő.

Szerző