Technikai hibák miatt akadozik Obama reformja

Barack Obama azt ígéri, mielőbb orvosolják az október 1-én életbe lépett új egészségbiztosítási rendszer technikai problémáit. Az elnök fehérházi beszédében azt mondta, nála senkit nem bosszant jobban, hogy akadozik a honlap, ahol a "megfizethető egészségügyi ellátási törvény" értelmében hat hónapon belül fel kellene íratkozni azoknak, akiknek eddig nem volt egészségbiztosítása.

Csakhogy felmérések szerint öt próbálkozó közül csak egynek sikerült egyáltalán belépni a rendszerbe, a spanyol nyelvű honlap pedig még egyáltalán el sem indult - számolt be róla az MSNBC. Bár az Obamacare bevezetését ismertető tisztviselők azt ígérték, rendkívül egyszerű lesz a jelentkezés, valójában sok a probléma.

Ha valakinek nem sikerül jól kitöltenie a lapot, a rendszer nem regisztrálja a jelentkezését. Az egyes államok illetékesei sem igazodnak el a szövetségi rendszerben. A Fehér Ház adatai szerint eddig húszmillióan kattintottak rá az egészségbiztosítási honlapra, s mintegy félmillióan adták be a jelentkezésüket.

Azt nem tudni, csak azért ennyien, mert a többiek elakadtak valamilyen számítógépes probléma miatt. Előzetes becslések szerint arra számítanak, hogy 2014 március végéig legalább 14 millióan csatlakoznak a rendszerhez. Egyébként nem csak az interneten, személyesen vagy telefonon is lehet jelentkezni.

Az egészségügyi minisztérium azt közölte, a legjobb szakemberek bevetésével éjjel-nappal dolgoznak a hibák kiküszöbölésén. A republikánus ellenzék, amely eleve az egészségbiztosítási reform elhalasztását szorgalmazta, az egészségügyi miniszter, Kathleen Sebelius fejét követeli.Sebelius, a volt kansasi kormányzó hónap végén tanúskodik a kongresszusban a reformról.

Friss felmérések szerint továbbra is sok a fenntartás az amerikai közvéleményben. Egy CNN/ORC közvéleménykutatás azt találta, csak a megkérdezettek 41 százaléka támogatja a törvényt, 50 százalék ellenzi.

Az ellenzők közül azonban 12 százalék azért bírálja, mert nem vezettek be általános, ingyenes egészségügyi ellátást. Az ABC News/Washington Post felmérése azt mutatta, 46 százalékos az Obamacare támogatottsága, 49 százalék ellenzi. 

Szerző
Frissítve: 2013.10.23. 21:45

Cseh választás győztesek nélkül?

Publikálás dátuma
2013.10.24. 07:30
Milos Zeman cseh elnök elvárásai szerint alakulhatnak az októberi parlamenti választások FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLU
A szociáldemokrata párt a pénteken és szombaton megrendezendő cseh parlamenti választás esélyese, de nehéz lesz kormányt alakítania a CSSD-nek. Különösen akkor, ha minden várakozást felülmúlóan szerepel a milliárdos vállalkozó Andrej Babis pártja. Ha bizonytalan helyzet alakulna ki a választások után, az akár Milos Zeman elnök számára lenne a legjobb hír: újra kezébe veheti az irányítást.

A választást megelőző utolsó napokban a pártok valósággal lerohanták a választókat. Egy sor rendezvényt tartottak azzal a céllal, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat saját rátermettségükről. A jobboldali TOP 09 például kedden koncertet szervezett Prágában. Szerdán ismét egy sor esemény színhelye volt a főváros. A választáson nagy meglepetésre készülő ANO, a milliárdos vállalkozó Andrej Babis pártja azonban az utca helyett az internetes felületet "támadja".

A cseh választás előtti utolsó napokban a közvéleménykutatások alapján nem úgy alakultak az erőviszonyok, ahogy azt Milos Zeman elnök remélte. Az államfő célja már márciusi elnöki beiktatása óta az volt, hogy uralja hazája belpolitikát, s ezt - kihasználva az alkotmány homályos pontjait - eddig sikerült is megvalósítania.

Ha Zemanon múlna a következő kormány összetétele, azt szorgalmazná, hogy a szociáldemokraták a kommunistákkal, valamint az általa fémjelzett SPOZ-val lépjen koalícióra. Az államfő nem is titkolja azoin tervét, hogy a szociáldemokraták várható győzelme után nem a CSSD elnökét, Bohuslav Sobotkát, hanem helyettesét, Michal Haseket kívánja megbízni az új koalíció összeállításával.

A szociáldemokraták alelnöke ugyanis jóban van az elnökkel, Sobotka viszont rendre próbál elhatárolódni tőle. Zeman van annyira öntörvényű politikus, hogy megtegye ezt a lépést.

A legutóbbi közvéleménykutatások alapján azonban egyre valószínűbb, hogy a prágai vár lakójának új ördögi terven kell törnie a fejét. Számításait várhatóan keresztülhúzza a milliárdos Andrej Babis pártja, az ANO, amely teljesen felborította az erőviszonyokat. Bár a CSSD győzelméhez aligha férhet kétség, a párt rengeteg támogatót veszített az eltelt egy hónap alatt.

Korábban több mint harminc százalékot jósoltak Sobotkáéknak, a TNS Aisa iroda azonban legutóbb már csak 23 százalékot jövendölt a pártnak. A CSSD népszerűségének csökkenése különösen az elmúlt hetekben vált drámaivá: két hét alatt öt százalékot zuhant.

Andrej Babis pártja azonban már 16 százalékon áll, elképesztő mértékben gyarapítja híveinek táborát. A kommunisták is túlvannak a holtponton, s 14 százalékot kaphatnak. Az eddigi kormánypártok, a Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter-vezette TOP 09, valamint a Polgári Demokrata Párt (ODS) tíz, illetve hét százalékra lehet jó, így történelmien gyenge eredményre számíthatnak.

A felméréseket azért nem szabad készpénznek venni. A cseh közvéleménykutatók felmérései között jelentősek az eltérések, s a korábbi felmérések alkalmával az egyes irodák gyakran igencsak mellélőttek.

Sokat nyomhat a latba a kis pártok szereplése. Több felmérés is a parlamentben látja a kereszténydemokratákat, valamint a japán gyökerekkel rendelkező vállalkozó Tomio Okamura által néhány hónappal ezelőtt alapított Hajnalt. Ez utóbbi párt programja az ANO-éhoz hasonlóan felettébb homályos. Okamuraék a közvetlen demokrácia bevezetését tűzték zászlajukra, s azt akarják, hogy minden felelős tisztségviselő közvetlen választás után kerülhessen az adott pozícióba.

A TNS szerint csak négy százalékot kaphat a Zeman-által fémjelzett SPOZ. Ez azt jelentené, hogy a párt nem kerül be a parlamentbe, ami nyilván súlyos csapás lenne Zeman számára, hiszen hiába ügyeskedik, nehezen tudná befolyásolni a következő kormány munkáját.

De nemcsak Zeman, hanem a szociáldemokraták elképzelései sem válhatnak valóra. Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke két hete azt közölte, pártja a kommunistákkal és a kereszténydemokratákkal kíván szövetkezni. A KDU-CSL elnöke, Pavel Belobrádek azonban sietve leszögezte, nem hajlandóak olyan kabinet tagjai lenni, amelynek sorsa a kommunistáktól függ.

Az ugyanakkor teljesen kizárt, hogy a CSSD a másik baloldali párttal képes legyen megszerezni a parlamentben a mandátumok több mint felét. Nem látszik valószínűnek, hogy a szociáldemokraták az ANO-val szövetkeznének. Babis pártját azonban nemcsak a CSSD, a TOP 09 és az ODS is meglehetősen bizalmatlanul szemléli. De ha péntekig ilyen mértékben nő a párt népszerűségi mutatója, akkor nehéz lesz megkerülni a koalíciós tárgyalásoknál.

Martin Kuba, az ODS elnöke mindenesetre érdekes felvetéssel állt elő. Egy vasárnapi televíziós műsorban felvetette, hogy német, illetve osztrák mintára Csehországban is nagykoalícióra kellene törekedni a CSSD, a TOP 09 és az ODS részvételével. Sobotka elvetette ennek lehetőségét, mint fogalmazott, nem tervezik az együttműködést ezekkel a pártokkal. Kérdés, miként vélekedik majd erről a választások után, miután nem biztos, hogy sok választási lehetősége lesz majd.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint - ha Zeman elnök sem szól közbe - Sobotka lesz a következő cseh miniszterelnök. Egyik kampánybeszédében általa remélt kormányzásának már az első száz napjára átfogó intézkedéseket helyezett kilátásba.Legfontosabb feladatának a költségvetés rendbetételét és a munkanélküliséggel szembeni küzdelmet nevezte meg. Jelentősebb adókat vetne ki a nagyvállalatokra és a tehetősebbekre.

Bár az ANO jobboldali pártnak mondja magát, vezetője, Andrej Babis kizárta a koalíciós együttműködést a TOP 09-cel és az ODS-szel. Ez utóbbi tömörülések rendre felhánytorgatják Babisnak a rendszerváltás előtti, meglehetősen kétes múltját.

A Sme szlovák napilap egyértelmű bizonyítékokat talált arra, hogy a milliárdos vállalkozó a nyolcvanas években együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, az StB-vel. Babis nem zárkózna el a CSSD-vel folytatandó együttműködéstől, de úgy véli, túl nagyok a két párt programja közötti különbségek.

Az ANO előretörésének legfőbb oka az, hogy a cseh társadalom nagy részének elege van a politikai elitből. Babis pártját azonban még nem ismerik, így nevét nem is köthetik össze az elmúlt évek korrupciós ügyeivel. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy Babis makulátlan politikus lenne, aki tetemes vagyonára teljesen törvényes eszközökkel tett szert. 

A csehek politikáról alkotott véleményéről sokat elárul egy a Gallup által a napokban nyilvánosságra hozott felmérés, amely szerint a mindenkori kormányzat velejéig korrupt. Ezzel a csehek megítélése a legrosszabb saját kabinetjüket illetően Európán belül. A világban is csak egyetlen ország van, ahol még ennél is rosszabb a kormányról kialakított kép: Tanzániában a megkérdezettek 95 százaléka tartja korruptnak a politikai vezetést.

A CSSD, valamint a SPOZ csökkenő népszerűsége ellenére még nem jelenthetjük ki biztosan, hogy Zeman elnök befolyása jelentősen csökken a következő kormány megalakulása után. Népszerű a lakosság körében, sokkal nagyobb közkedveltségnek örvend, mint elődje, Václav Klaus.

De ami még meglepőbb, népszerű Jirí Rusnok ideiglenes kormánya is, melynek legfőbb politikai mentora éppen Milos Zeman. Ez azért is érdekes, mert az átlag cseh aligha tud megnevezni kettőnél több tárcavezetőt a kabinetből. S váratlan amiatt is, mert a cseh sajtó nagy része nem Zeman-párti, no és kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a kormányt az elnök legfőbb érdekképviseleti szerveként használja fel.

A kabinetet ráadásul számos bírálat érte amiatt, mert számos fontos intézkedést hozott, miközben átmeneti kormányként erre elvben nem lett volna lehetősége. Három hónapja alatt több mint 80 állami tulajdonban lévő vállalat és hivatal vezetőit, menedzsereit váltotta le. Több milliárd koronás szerződésekről is döntött a kormány.

Szeptemberben például a belügyminisztérium kötött szerződést új gépkocsik és üzemanyag beszerzéséről, potom 1,6 milliárd korona értékben. A kabinet harci felszereléseket is vásárolt több száz millió koronáért. Prágában afféle rendeleti kormányzás történik, miután a kabinetnek nincs többsége a parlamentben, s nem is kapott bizalmat a képviselőktől.

Pap és kéményseprő a jelöltek között
Nem kizárt, hogy Václav Klaus is tagja lesz az októberi előrehozott választás után felálló cseh képviselőháznak. Ez a Václav Klaus azonban nem a volt államfő (ő nem indul a választáson), pusztán a névrokona, akit az Úsvit (Hajnal) párt jelölt - írta az MTI. A 200 képviselői helyért ringbe szálló majdnem 6000 jelölt személyi adatai más érdekes dolgokat is felfednek.
A volt államfő névrokona a foglalkozás rovatba azt írta: bűnügyi rendőrség. De találni érdekesebb foglalkozásokat is, a jelöltek között van huszita pap és kéményseprő; játéktermek elleni harcos; meleg aktivista; hiphop zenész; jós; valamint kendertermelő is. Néhány régióban egy-egy párt szinte családi vállalkozás. Észak-Morvaországban a Borák, a Dostál és a Gorniak család három-három tagja található a Cseh Köztársaság Magánvállalkozói párt listáján.
Prágában pedig a Vrtílek család három tagja szerepel a listán. Hradec Královéban Hana Orgoníková, a szociáldemokraták vezető politikusa mellett a lánya, Lucie is jelölteti magát Testvérpárokból, házaspárokból legalább egy tucatnyi található a különféle pártlistákon.
Helyenként egymás ellen indulnak: Észak-Csehországban Pavel Ploc egykori neves síugró szociáldemokrata színekben, míg testvére, Tomáš a Polgári Demokratikus Párt (ODS) színeiben próbál szerencsét.

A választást követően azonban patthelyzet alakulhat ki, kiváltképp abban az esetben, ha több kis párt is bejut a parlamentbe, s minden elképzelést felülmúlóan szerepel az ANO.

Ez esetben Rusnok ideiglenes kormánya még sokáig kormányozhat. S az is lehetséges, hogy Zeman - hivatkozván a kilátástalan belpolitikai állapotokra - megint valamely saját jelöltjét bízza meg a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével, így ugyanolyan helyzet alakulhat ki, mint nyáron, amikor ragaszkodott Rusnok személyéhez.

A SPOZ listáján több jelenlegi miniszter is helyett kapott ugyan, de lehet, hogy ez is kevés lesz az öt százalékos parlamenti küszöb átlépéséhez. A pártnak nincs igazi ideológiája, egyedüli összetartó ereje Zeman személye. Úgy tűnik azonban, már ez a kapocs sem elég erős. Hatalmi harc alakult ki a párton belül, ami akár széteséséhez vezethet.

A viták nyomán a lázadókat vezető kétes hátterű vállalkozó, Miroslav Slouf támadást intézett a SPOZ honlapja ellen, amelyen az érdeklődők legnagyobb meglepetésére pornóképek jelentek meg.

Frissítve: 2013.10.23. 22:03

Cseh választás győztesek nélkül?

Publikálás dátuma
2013.10.24. 07:30
Milos Zeman cseh elnök elvárásai szerint alakulhatnak az októberi parlamenti választások FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLU
A szociáldemokrata párt a pénteken és szombaton megrendezendő cseh parlamenti választás esélyese, de nehéz lesz kormányt alakítania a CSSD-nek. Különösen akkor, ha minden várakozást felülmúlóan szerepel a milliárdos vállalkozó Andrej Babis pártja. Ha bizonytalan helyzet alakulna ki a választások után, az akár Milos Zeman elnök számára lenne a legjobb hír: újra kezébe veheti az irányítást.

A választást megelőző utolsó napokban a pártok valósággal lerohanták a választókat. Egy sor rendezvényt tartottak azzal a céllal, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat saját rátermettségükről. A jobboldali TOP 09 például kedden koncertet szervezett Prágában. Szerdán ismét egy sor esemény színhelye volt a főváros. A választáson nagy meglepetésre készülő ANO, a milliárdos vállalkozó Andrej Babis pártja azonban az utca helyett az internetes felületet "támadja".

A cseh választás előtti utolsó napokban a közvéleménykutatások alapján nem úgy alakultak az erőviszonyok, ahogy azt Milos Zeman elnök remélte. Az államfő célja már márciusi elnöki beiktatása óta az volt, hogy uralja hazája belpolitikát, s ezt - kihasználva az alkotmány homályos pontjait - eddig sikerült is megvalósítania.

Ha Zemanon múlna a következő kormány összetétele, azt szorgalmazná, hogy a szociáldemokraták a kommunistákkal, valamint az általa fémjelzett SPOZ-val lépjen koalícióra. Az államfő nem is titkolja azoin tervét, hogy a szociáldemokraták várható győzelme után nem a CSSD elnökét, Bohuslav Sobotkát, hanem helyettesét, Michal Haseket kívánja megbízni az új koalíció összeállításával.

A szociáldemokraták alelnöke ugyanis jóban van az elnökkel, Sobotka viszont rendre próbál elhatárolódni tőle. Zeman van annyira öntörvényű politikus, hogy megtegye ezt a lépést.

A legutóbbi közvéleménykutatások alapján azonban egyre valószínűbb, hogy a prágai vár lakójának új ördögi terven kell törnie a fejét. Számításait várhatóan keresztülhúzza a milliárdos Andrej Babis pártja, az ANO, amely teljesen felborította az erőviszonyokat. Bár a CSSD győzelméhez aligha férhet kétség, a párt rengeteg támogatót veszített az eltelt egy hónap alatt.

Korábban több mint harminc százalékot jósoltak Sobotkáéknak, a TNS Aisa iroda azonban legutóbb már csak 23 százalékot jövendölt a pártnak. A CSSD népszerűségének csökkenése különösen az elmúlt hetekben vált drámaivá: két hét alatt öt százalékot zuhant.

Andrej Babis pártja azonban már 16 százalékon áll, elképesztő mértékben gyarapítja híveinek táborát. A kommunisták is túlvannak a holtponton, s 14 százalékot kaphatnak. Az eddigi kormánypártok, a Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter-vezette TOP 09, valamint a Polgári Demokrata Párt (ODS) tíz, illetve hét százalékra lehet jó, így történelmien gyenge eredményre számíthatnak.

A felméréseket azért nem szabad készpénznek venni. A cseh közvéleménykutatók felmérései között jelentősek az eltérések, s a korábbi felmérések alkalmával az egyes irodák gyakran igencsak mellélőttek.

Sokat nyomhat a latba a kis pártok szereplése. Több felmérés is a parlamentben látja a kereszténydemokratákat, valamint a japán gyökerekkel rendelkező vállalkozó Tomio Okamura által néhány hónappal ezelőtt alapított Hajnalt. Ez utóbbi párt programja az ANO-éhoz hasonlóan felettébb homályos. Okamuraék a közvetlen demokrácia bevezetését tűzték zászlajukra, s azt akarják, hogy minden felelős tisztségviselő közvetlen választás után kerülhessen az adott pozícióba.

A TNS szerint csak négy százalékot kaphat a Zeman-által fémjelzett SPOZ. Ez azt jelentené, hogy a párt nem kerül be a parlamentbe, ami nyilván súlyos csapás lenne Zeman számára, hiszen hiába ügyeskedik, nehezen tudná befolyásolni a következő kormány munkáját.

De nemcsak Zeman, hanem a szociáldemokraták elképzelései sem válhatnak valóra. Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke két hete azt közölte, pártja a kommunistákkal és a kereszténydemokratákkal kíván szövetkezni. A KDU-CSL elnöke, Pavel Belobrádek azonban sietve leszögezte, nem hajlandóak olyan kabinet tagjai lenni, amelynek sorsa a kommunistáktól függ.

Az ugyanakkor teljesen kizárt, hogy a CSSD a másik baloldali párttal képes legyen megszerezni a parlamentben a mandátumok több mint felét. Nem látszik valószínűnek, hogy a szociáldemokraták az ANO-val szövetkeznének. Babis pártját azonban nemcsak a CSSD, a TOP 09 és az ODS is meglehetősen bizalmatlanul szemléli. De ha péntekig ilyen mértékben nő a párt népszerűségi mutatója, akkor nehéz lesz megkerülni a koalíciós tárgyalásoknál.

Martin Kuba, az ODS elnöke mindenesetre érdekes felvetéssel állt elő. Egy vasárnapi televíziós műsorban felvetette, hogy német, illetve osztrák mintára Csehországban is nagykoalícióra kellene törekedni a CSSD, a TOP 09 és az ODS részvételével. Sobotka elvetette ennek lehetőségét, mint fogalmazott, nem tervezik az együttműködést ezekkel a pártokkal. Kérdés, miként vélekedik majd erről a választások után, miután nem biztos, hogy sok választási lehetősége lesz majd.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint - ha Zeman elnök sem szól közbe - Sobotka lesz a következő cseh miniszterelnök. Egyik kampánybeszédében általa remélt kormányzásának már az első száz napjára átfogó intézkedéseket helyezett kilátásba.Legfontosabb feladatának a költségvetés rendbetételét és a munkanélküliséggel szembeni küzdelmet nevezte meg. Jelentősebb adókat vetne ki a nagyvállalatokra és a tehetősebbekre.

Bár az ANO jobboldali pártnak mondja magát, vezetője, Andrej Babis kizárta a koalíciós együttműködést a TOP 09-cel és az ODS-szel. Ez utóbbi tömörülések rendre felhánytorgatják Babisnak a rendszerváltás előtti, meglehetősen kétes múltját.

A Sme szlovák napilap egyértelmű bizonyítékokat talált arra, hogy a milliárdos vállalkozó a nyolcvanas években együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, az StB-vel. Babis nem zárkózna el a CSSD-vel folytatandó együttműködéstől, de úgy véli, túl nagyok a két párt programja közötti különbségek.

Az ANO előretörésének legfőbb oka az, hogy a cseh társadalom nagy részének elege van a politikai elitből. Babis pártját azonban még nem ismerik, így nevét nem is köthetik össze az elmúlt évek korrupciós ügyeivel. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy Babis makulátlan politikus lenne, aki tetemes vagyonára teljesen törvényes eszközökkel tett szert. 

A csehek politikáról alkotott véleményéről sokat elárul egy a Gallup által a napokban nyilvánosságra hozott felmérés, amely szerint a mindenkori kormányzat velejéig korrupt. Ezzel a csehek megítélése a legrosszabb saját kabinetjüket illetően Európán belül. A világban is csak egyetlen ország van, ahol még ennél is rosszabb a kormányról kialakított kép: Tanzániában a megkérdezettek 95 százaléka tartja korruptnak a politikai vezetést.

A CSSD, valamint a SPOZ csökkenő népszerűsége ellenére még nem jelenthetjük ki biztosan, hogy Zeman elnök befolyása jelentősen csökken a következő kormány megalakulása után. Népszerű a lakosság körében, sokkal nagyobb közkedveltségnek örvend, mint elődje, Václav Klaus.

De ami még meglepőbb, népszerű Jirí Rusnok ideiglenes kormánya is, melynek legfőbb politikai mentora éppen Milos Zeman. Ez azért is érdekes, mert az átlag cseh aligha tud megnevezni kettőnél több tárcavezetőt a kabinetből. S váratlan amiatt is, mert a cseh sajtó nagy része nem Zeman-párti, no és kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a kormányt az elnök legfőbb érdekképviseleti szerveként használja fel.

A kabinetet ráadásul számos bírálat érte amiatt, mert számos fontos intézkedést hozott, miközben átmeneti kormányként erre elvben nem lett volna lehetősége. Három hónapja alatt több mint 80 állami tulajdonban lévő vállalat és hivatal vezetőit, menedzsereit váltotta le. Több milliárd koronás szerződésekről is döntött a kormány.

Szeptemberben például a belügyminisztérium kötött szerződést új gépkocsik és üzemanyag beszerzéséről, potom 1,6 milliárd korona értékben. A kabinet harci felszereléseket is vásárolt több száz millió koronáért. Prágában afféle rendeleti kormányzás történik, miután a kabinetnek nincs többsége a parlamentben, s nem is kapott bizalmat a képviselőktől.

Pap és kéményseprő a jelöltek között
Nem kizárt, hogy Václav Klaus is tagja lesz az októberi előrehozott választás után felálló cseh képviselőháznak. Ez a Václav Klaus azonban nem a volt államfő (ő nem indul a választáson), pusztán a névrokona, akit az Úsvit (Hajnal) párt jelölt - írta az MTI. A 200 képviselői helyért ringbe szálló majdnem 6000 jelölt személyi adatai más érdekes dolgokat is felfednek.
A volt államfő névrokona a foglalkozás rovatba azt írta: bűnügyi rendőrség. De találni érdekesebb foglalkozásokat is, a jelöltek között van huszita pap és kéményseprő; játéktermek elleni harcos; meleg aktivista; hiphop zenész; jós; valamint kendertermelő is. Néhány régióban egy-egy párt szinte családi vállalkozás. Észak-Morvaországban a Borák, a Dostál és a Gorniak család három-három tagja található a Cseh Köztársaság Magánvállalkozói párt listáján.
Prágában pedig a Vrtílek család három tagja szerepel a listán. Hradec Královéban Hana Orgoníková, a szociáldemokraták vezető politikusa mellett a lánya, Lucie is jelölteti magát Testvérpárokból, házaspárokból legalább egy tucatnyi található a különféle pártlistákon.
Helyenként egymás ellen indulnak: Észak-Csehországban Pavel Ploc egykori neves síugró szociáldemokrata színekben, míg testvére, Tomáš a Polgári Demokratikus Párt (ODS) színeiben próbál szerencsét.

A választást követően azonban patthelyzet alakulhat ki, kiváltképp abban az esetben, ha több kis párt is bejut a parlamentbe, s minden elképzelést felülmúlóan szerepel az ANO.

Ez esetben Rusnok ideiglenes kormánya még sokáig kormányozhat. S az is lehetséges, hogy Zeman - hivatkozván a kilátástalan belpolitikai állapotokra - megint valamely saját jelöltjét bízza meg a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével, így ugyanolyan helyzet alakulhat ki, mint nyáron, amikor ragaszkodott Rusnok személyéhez.

A SPOZ listáján több jelenlegi miniszter is helyett kapott ugyan, de lehet, hogy ez is kevés lesz az öt százalékos parlamenti küszöb átlépéséhez. A pártnak nincs igazi ideológiája, egyedüli összetartó ereje Zeman személye. Úgy tűnik azonban, már ez a kapocs sem elég erős. Hatalmi harc alakult ki a párton belül, ami akár széteséséhez vezethet.

A viták nyomán a lázadókat vezető kétes hátterű vállalkozó, Miroslav Slouf támadást intézett a SPOZ honlapja ellen, amelyen az érdeklődők legnagyobb meglepetésére pornóképek jelentek meg.

Frissítve: 2013.10.23. 22:03