Technikai hibák miatt akadozik Obama reformja

Barack Obama azt ígéri, mielőbb orvosolják az október 1-én életbe lépett új egészségbiztosítási rendszer technikai problémáit. Az elnök fehérházi beszédében azt mondta, nála senkit nem bosszant jobban, hogy akadozik a honlap, ahol a "megfizethető egészségügyi ellátási törvény" értelmében hat hónapon belül fel kellene íratkozni azoknak, akiknek eddig nem volt egészségbiztosítása.

Csakhogy felmérések szerint öt próbálkozó közül csak egynek sikerült egyáltalán belépni a rendszerbe, a spanyol nyelvű honlap pedig még egyáltalán el sem indult - számolt be róla az MSNBC. Bár az Obamacare bevezetését ismertető tisztviselők azt ígérték, rendkívül egyszerű lesz a jelentkezés, valójában sok a probléma.

Ha valakinek nem sikerül jól kitöltenie a lapot, a rendszer nem regisztrálja a jelentkezését. Az egyes államok illetékesei sem igazodnak el a szövetségi rendszerben. A Fehér Ház adatai szerint eddig húszmillióan kattintottak rá az egészségbiztosítási honlapra, s mintegy félmillióan adták be a jelentkezésüket.

Azt nem tudni, csak azért ennyien, mert a többiek elakadtak valamilyen számítógépes probléma miatt. Előzetes becslések szerint arra számítanak, hogy 2014 március végéig legalább 14 millióan csatlakoznak a rendszerhez. Egyébként nem csak az interneten, személyesen vagy telefonon is lehet jelentkezni.

Az egészségügyi minisztérium azt közölte, a legjobb szakemberek bevetésével éjjel-nappal dolgoznak a hibák kiküszöbölésén. A republikánus ellenzék, amely eleve az egészségbiztosítási reform elhalasztását szorgalmazta, az egészségügyi miniszter, Kathleen Sebelius fejét követeli.Sebelius, a volt kansasi kormányzó hónap végén tanúskodik a kongresszusban a reformról.

Friss felmérések szerint továbbra is sok a fenntartás az amerikai közvéleményben. Egy CNN/ORC közvéleménykutatás azt találta, csak a megkérdezettek 41 százaléka támogatja a törvényt, 50 százalék ellenzi.

Az ellenzők közül azonban 12 százalék azért bírálja, mert nem vezettek be általános, ingyenes egészségügyi ellátást. Az ABC News/Washington Post felmérése azt mutatta, 46 százalékos az Obamacare támogatottsága, 49 százalék ellenzi. 

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Civilekre lőtt a venezuelai hadsereg a brazil határnál - eddig két halottról tudni

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:08
Két halottja és tucatnál is több sérültje van a lövöldözésnek
Fotó: AFP or licensors/ NELSON ALMEIDA
Az emberek a katonai járművek elé állva próbálták megakadályozni a határzárat, ezzel segítve az adományok bejutását a dél-amerikai országba, ám ekkor éles lőszerrel közéjük lőttek.
Csütörtökön megírtuk, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, mert az onnan érkező külföldi segélyszállítmányokat a "katonai invázió előjátékának" tartja.

 Pénteken aztán a hírek szerint egy humanitárius konvoj akart bejutni az országba, civilek ebben megpróbáltak segíteni a határ megnyitásával, ám ekkor a venezuelai katonák tüzet nyitottak rájuk - írja a hvg.hu. A portál a Reuters hírügynökség információi alapján azt közölte, eddig két halott és tizennégy sebesült a történtek mérlege.