Technikai hibák miatt akadozik Obama reformja

Barack Obama azt ígéri, mielőbb orvosolják az október 1-én életbe lépett új egészségbiztosítási rendszer technikai problémáit. Az elnök fehérházi beszédében azt mondta, nála senkit nem bosszant jobban, hogy akadozik a honlap, ahol a "megfizethető egészségügyi ellátási törvény" értelmében hat hónapon belül fel kellene íratkozni azoknak, akiknek eddig nem volt egészségbiztosítása.

Csakhogy felmérések szerint öt próbálkozó közül csak egynek sikerült egyáltalán belépni a rendszerbe, a spanyol nyelvű honlap pedig még egyáltalán el sem indult - számolt be róla az MSNBC. Bár az Obamacare bevezetését ismertető tisztviselők azt ígérték, rendkívül egyszerű lesz a jelentkezés, valójában sok a probléma.

Ha valakinek nem sikerül jól kitöltenie a lapot, a rendszer nem regisztrálja a jelentkezését. Az egyes államok illetékesei sem igazodnak el a szövetségi rendszerben. A Fehér Ház adatai szerint eddig húszmillióan kattintottak rá az egészségbiztosítási honlapra, s mintegy félmillióan adták be a jelentkezésüket.

Azt nem tudni, csak azért ennyien, mert a többiek elakadtak valamilyen számítógépes probléma miatt. Előzetes becslések szerint arra számítanak, hogy 2014 március végéig legalább 14 millióan csatlakoznak a rendszerhez. Egyébként nem csak az interneten, személyesen vagy telefonon is lehet jelentkezni.

Az egészségügyi minisztérium azt közölte, a legjobb szakemberek bevetésével éjjel-nappal dolgoznak a hibák kiküszöbölésén. A republikánus ellenzék, amely eleve az egészségbiztosítási reform elhalasztását szorgalmazta, az egészségügyi miniszter, Kathleen Sebelius fejét követeli.Sebelius, a volt kansasi kormányzó hónap végén tanúskodik a kongresszusban a reformról.

Friss felmérések szerint továbbra is sok a fenntartás az amerikai közvéleményben. Egy CNN/ORC közvéleménykutatás azt találta, csak a megkérdezettek 41 százaléka támogatja a törvényt, 50 százalék ellenzi.

Az ellenzők közül azonban 12 százalék azért bírálja, mert nem vezettek be általános, ingyenes egészségügyi ellátást. Az ABC News/Washington Post felmérése azt mutatta, 46 százalékos az Obamacare támogatottsága, 49 százalék ellenzi. 

Szerző
2013.10.24 07:42

Huszonkét tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:18

Fotó: / Tóth Gergő
A szerdai tüntetéssel összefüggésben 35, a csütörtökivel kapcsolatban 16 embert állítottak elő. Külföldiek is vannak köztük.
A távirati iroda értesülései szerint az előállítottak közül a szerdai események után 18 embert vettek őrizetbe (ötöt közülük a Központi Nyomozó Főügyészség), a csütörtöki demonstrációval kapcsolatban négyen vannak őrizetben. Az előállítások indoka között garázdaság, rongálás, lopás, igazolás megtagadása szerepel.
A szerdai tüntetésen előállítottak között tíz ember büntetett előéletű (többek között lopás, garázdaság miatt). Egy belga és egy német állampolgárt is elfogtak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt. A csütörtöki tüntetéseken az előállítások mellett majdnem 300 embert igazoltattak, 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek. A szerdai tüntetésekkor kilenc rendőr, csütörtökön pedig öt sérült meg.
2018.12.14 15:18

Hétvégén már országszerte esni fog a hó

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:04

Fotó: / Németh András Péter
Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Több megyében hófúvás miatt is figyelmeztetnek.
A mediterrán térségben örvénylő ciklon csapadékzónája fokozatosan fölénk helyeződik, és egyre többfelé várható havazás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton borult lesz az ég, országszerte számíthatunk havazásra, és a keleti határnál átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul.
Szombatra csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt, az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyében hófúvásra figyelmeztetnek.
Vasárnap nyugat felől csökken a felhőzet, de a keleti megyékben szinte egész nap erősen felhős vagy borult marad az ég. Az ország keleti felében egyre kevesebb helyen eshet a hó, de – főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében – még este is havazhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -5 fok között alakul, de a derült, hófedte tájakon ennél több fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között lesz.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. 
2018.12.14 15:04