Történelmi tiltakozás

Publikálás dátuma
2013.10.28. 06:30
Összeért a tüntetők menetoszlopa az 54 km-es szakaszon, soha ennyien nem vonultak utcára a Székelyföldön FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZ
Minden idők legnagyobb székelyföldi tiltakozásának nevezték a szervezők a vasárnapi székelyföldi nagy menetelést - 54 km-en összeért a tiltakozók menetoszlopa, akik a Székelyföld autonómiájáért és a tervezett román közigazgatási reform ellen vonultak utcára.  A megmozdulást valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet és egyház, valamint a magyarországi parlamenti pártok is támogatták. Az esemény incidensek nélkül zárult, csupán román-magyar számháború övezte. A hatóságok szerint 15 ezren, a szervezők szerint 120 ezren voltak jelen.

Békésen zajlott a Székelyek nagy menetelése, a szervezők úgy érzik, elérték céljukat, hiszen sikerült összefüggő menetoszlopot kialakítani Bereck és Kökös, az 1848-as hős, az ágyúöntő Gábor Áron születésének és halálának egymástól 54 km-re fekvő helyszínei között.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett menet célja az volt, hogy felhívja a román pártok és kormány és Európa figyelmét a székelyföldi autonómia igényre, valamint arra, hogy a romániai magyarság egységesen elutasítja a tervezett romániai regionális újrafelosztást, amely a többségében magyarok/székelyek által lakott Hargita és Kovászna megyéket feldarabolva, a magyar többséget megszüntetve sorolná be új közigazgatási egységekbe.

Az SZNT már idén március 10-én, az általa Székely Szabadság Napjának kikiáltott dátumon szervezett Marosvásárhelyen egy tüntetést, amit akkor még az RMDSZ nem támogatott, petícióval fordult a Ponta-kabinethez, amire azóta sem kapott választ.

Ezúttal, a minden erdélyi magyar párt és egyház által támogatott nagy meneten újabb beadványt fogalmaztak a román kormányhoz és remélik, ezúttal a román politikum sem hagyja figyelmen kívül a kérést.

Amint előzőleg meghirdették, a szervezők álláspontja szerint ugyanis a székelység az egyetlen európai népcsoport, amely nem rendelkezik autonómiával. (Korábban a székelyeket senki sem tartotta külön népcsoportnak, ők is egységesen magyarnak vallották magukat. Az utóbbi időben, az erdélyi magyar politikai megosztottság elmélyülésével ekerült előtérbe az erdélyi magyartól egyre inkább elkülönülő székely önazonosság kérdése.)

A petíció a polgári engedetlenséget is előre vetíti, amennyiben Bukarest figyelmen kívül hagyja a nagy meneteléssel is megerősített autonómia igényt. "A mai napot követően vagy érdemi párbeszéd kezdődik a székelység képviselőivel, a székely nép kinyilvánított akaratáról, Székelyföld jövőjéről, vagy sokasodni és erősödni fognak a tiltakozó megmozdulások, beleértve a polgári engedetlenséget is" - olvasható a közleményben.

A rendezvényen minden magyar vezető pártpolitikus felszólalt. Kelemen Hunor RMDSZ elnök azt hangsúlyozta, hogy "A mi autonómiatörekvéseinkkel, a mi céljainkkal nem kívánunk senkit megfosztani semmitől, sem romántól sem magyartól, senkitől nem veszünk el tulajdont, döntést, jogot. Viszont azt kérjük, hogy mi, székely emberek, erdélyi magyar emberek a mi dolgainkról mi magunk dönthessünk!" 

Tőkés László úgy fogalmazott: "Gábor Áron kései utódaiként mi nem ágyúval, fegyverrel, hanem békés, demokratikus eszközökkel küzdünk a jövőnkért. Én nagyon remélem, hogy ezen az úton sikerülni fog végigmennünk, és senki nem fog megbírságolni bennünket útfoglalás miatt, és nem kell a székelyeknek keményvalutában fizetniük a szólásszabadságért és a gyülekezési joguk használatáért".

Román kormánypárti reakciók
Bogdan Diaconu szociáldemokrata képviselő felszólította a parlamenti pártokat, hogy törvényben tiltsák be a Székelyek nagy meneteléséhez hasonló megmozdulásokat, mert azok szerinte államellenesek.  
A kormánykoalíció liberális társelnöke, a Traian Basescu államfő helyére legesélyesebb Crin Antonescu elfogadhatatlannak nevezte "egy székelyföldi enklávé létrehozása Románia területén".  Kijelentette: Románia "egységes állam", és a román hatóságok elsődleges kötelessége megvédeni ezt az egységet, valamint az államiságot.

Az egyik bérelt különvonat ugyan mozdonyhibára hivatkozva nem indult el, de ezen túlmenően nem zavarta meg semmi a rendezvényt. A rendőrség a helyszínre igyekvő román szélsőséges fiatalok menetét is feltartóztatta.

Budapesten a székely menettel egyidőben tartottak szimpátiatüntetést, amelyet a Civil Összefogás Fórum és a Székelyföldért Társaság kezdeményezett. Az esemény egyik főszónoka Bayer Zsolt volt.

Szerző
Frissítve: 2013.10.27. 21:31

Cseh választás - A CSSD elnöksége lemondásra szólította fel a pártelnököt

Lemondásra szólította fel vasárnap este Bohuslav Sobotkát, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökét a párt szűkebb vezetése - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

A pártelnökség döntése azon alapul, hogy bár a CSSD megnyerte a hét végi előre hozott képviselőházi választást, eredménye jóval gyengébb volt a vártnál.

    A CSSD elnöksége felszólította Sobotkát, hogy lépjen vissza a párt azon bizottságából, amely az új kormány létrehozásáról fog tárgyalásokat folytatni. Helyi megfigyelők szerint ez egyenlő a lemondásra való felszólítással. 

    A felhívás mögött állítólag a szociáldemokrata párt Milos Zeman államfőhöz közeli szárnya áll. A prágai média úgy tudja, hogy Michal Hasek, a CSSD alelnöke szombaton este titokban találkozott Milos Zeman államfővel. Zeman és Hasek ezt tagadják.

Szerző

Vörös és fekete korrupció

Volt egy ország, amelyben a korrupció nem létezett, csak éppen akadt ebben az országban egy kedves vezető, aki azért két dolgot szeretett igazán. A pénzt és a hatalmat. Hamar rájött arra is, hogy hatalomból pénzt, pénzből hatalmat, majd abból ismét pénzt lehet gyártani.

Egy szép napon valamelyik alvezére közölte, vége a nyerőgépek világának. Egyrészt, mert a szegényemberek az elmúltnyolcévben beledobálták a segélyeiket, másrészt, mert valaki bizonyára a képződő bevételből megvesztegetnek másokat – és momentán úgy tűnik,  nem csak a kedves vezetőt és barátait.

Reggel megszületett az elhatározás, délre már be is zárták az összes játéktermet. Mert itt kérem rend van. A segélyezettek ettől kezdve csak egészséges termékekre és kegytárgyakra költötték a pénzüket, és a korrupciónak sem maradt még írmagja sem.

Aztán, kis idő elteltével, két képviselő péntek este beadott egy törvénymódosítást. Nem is akármilyet, alkotmány erejűt, mert ez aztán gránitszilárdságú kell, hogy legyen. Eszerint hétfőtől újra nyithat játéktermet az, aki megbízhatónak számít. Se pályázat se egyéb filrefranc nem kell. Minek?

Nincs még trafikja, de szereti a kedves vezetőt, akkor nesze pajtás, az alkotmány értelmében tiéd a nyerőjáték biznisz. Látom a szemed állásán, hogy te nagyon megbízható vagy. A pénzt pedig kis címletekben kérem. (És a szegényekkel mi lesz? kiáltott fel valaki, de őt az ügyészség már másnap lecsukatta, mert kétszer is rossz helyen parkolt és a kötelező polgári védelmi gyakorlaton sem vett részt.)

Jó, ilyen persze csak a  mesékben van. A valóságban el tudnak képzelni olyan országot, ahol efféle pofátlanság előfordul?

Ceterum censeo:Orbánnak mennie kell! 

Szerző
Dési János