Előfizetés

Többe kerül a kötelező

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2013.10.28. 06:16
Az autósok csaknem felét már nem érinti az év végi biztosításváltás FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Pénteken indul a kötelező gépjármű-felelősség biztosítási (kgfb) kampány. Igaz, már nem mindenkinek, csak azoknak, akik még 2010. előtt vásároltak gépkocsit. Nekik 2013. december 1-jéig kell felmondani a régi szerződést, ha új biztosítóhoz akarnak menni. A biztosítási szakemberek előrejelzése szerint a díjak átlagosan mintegy 5 százalékkal emelkednek, vagyis az évek óta tartó tarifacsökkentő tendencia megfordul.

Átlagosan 11 ezer forint volt tavaly a kgfb éves díja, amely korántsem fedezte a káresemények költségeit. A biztosítótársaságok azonban nemcsak emiatt kezdtek tarifaemelésbe. Biztosítási szakértők előrejelzése szerint ugyanis az évek óta tartó díjcsökkentő tendencia megfordul, és nagyjából 5 százalékkal kell majd többet fizetniük azoknak, akik még 2010. előtt vásároltak gépkocsit. A 2014. január 1-i szerződéskötési határidő ugyanis már csak rájuk vonatkozik.

A 4,2 millió autótulajdonos 55-60 százaléka érintett az év végi kampányban. Az aktuális kgfb felmondásának az évforduló előtt legalább 30 nappal korábban, 2013. december 1-jéig kell beérkeznie az autó jelenlegi biztosítójához. Ennek elmulasztása esetén az újonnan kötött biztosítás nem lesz érvényes. Az új szerződés megkötésének határideje 2013. december 31. A szakemberek szerint tíz kgfb üzletággal foglalkozó társaságból kilenc emeli a tarifáit.

Az új szabályozás értelmében az év elejétől a biztosítóknak a saját honlapjukon kívül nem két országos napilapban, hanem a pénzügyi felügyelet (immár az MNB) és a MABISZ honlapján kell közzétenniük új tarifáikat.
Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke előrejelzése szerint az év végi kötelezőkampányt övező hagyományos, felfokozott várakozás ellenére a most biztosítót váltók száma alig az ötöde lesz a négy évvel ezelőtti értéknek.

Az alig 300 ezer biztosítót váltó mellett a meghirdetett tarifáktól függően mintegy 140-170 ezren lehetnek majd olyanok, akik ugyanannál a biztosítónál kötik újra a szerződésüket. A visszaesés oka csak kisebb részben az, hogy idén ismét csökkent az év végi biztosítási évfordulóval rendelkezők száma. Ugyanakkor, aki akarta, már az előző években optimalizálta biztosítását. A legtöbb autós számára a díjak eltérése egészen minimális egy olyan környezetben, ahol a teljes éves díj egy fél tank benzin árát éri.

ugyanakkor nem csekély üzletről van szó, hiszen tavaly még a visszanyesett tarifákkal is 76 milliárd forintot fizettek be az autósok a biztosítótársaságoknak. Igaz, az elmúlt fél évtizedben a rendkívül éles árversdeny miatt a tártsaságok bevétele 80 milliárd forinttal csökkent.

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazugatója a Népszavának elmondta, a 2010. után vásárolt gépkocsik tulajdonosainak a biztosításkötés évfordulóján kell új szerződést kötniük, de erről a biztosítótársaságok, illetve az alkuszok is 50 nappal az évforduló előtt kötelesek értesíteni az ügyfeleket. A tarifák idén áprilisban kezdtek emelkedni: az átlagosan 16 ezer forintról 23 ezer forintra. Az évközi szerződések díjai azonban jóval nagyobb mértékben emelkedtek, mint a mostani, év végi kampány során fognak.

Idén az első háromnegyed évben már nagyobb volt az üzemanyag-fogyasztás, mint az előző év hasonló időszakában, vagyis az autósok többet közlekednek, így a károk várható gyakorisága és értéke is növekedni fog. Egyebek mellett ezzel is indokolták a biztosítótársaságok a díjemelést. Felmérésünk szerint egyébként az ügyfelek nagy része elégedett a biztosítójával.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint 729 ezer új kgfb-szerződést kötöttek tavaly Magyarországon, ebből 480 ezret új biztosítónál.

A legtöbb biztosítótársaság már nem saját kárbecslőkkel, hanem külsős cégekkel dolgoztat. Ez jelentősen csökkenti a biztosítási csalások lehetőségét, bár a mélypontra zuhant díjak önmagukban is erős korlátot jelentettek. A megbízott vállalkozások szakemberei rendszeresen szigorú ellenőrzésen esnek át.

A káresemények száma ugyan csökkent, de az egyre több és drágább elektronika miatt a kifizetések összege érdemben nem esett vissza. A javuló balesetszámok mögött a gyorshajtással szembeni hatósági zéró tolerancia is felfedezhető. A statisztikát ronthatja, hogy a hazai gépjárműállomány átlagéletkora az elmúlt időszakban emelkedett, jelenleg eléri a 13 évet.

Nem tudni, mennyi lesz a húsáfa

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2013.10.27. 19:30
A kormánypártok eddig nem adtak be olyan módosítást, amely olcsóbbá tenné a húst FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Egyetlen betű, vagy szám sem utal a 2014-es költségvetési tervezetben a húsáfa miatt kieső bevételekre. A miniszterelnök nem régen még azt nyilatkozta, nem látja indokoltnak az élelmiszerek áfájának csökkentését, a gazdasági miniszter viszont alig félreérthető célzást tett a bevezetésére, bár azt is hozzátette, még dolgoznak rajta. Az érintett ágazatok és a kereskedők pedig teljes bizonytalanságban maradtak, holott az áfa mérséklése nagymértékben fehérítené a gazdaságot és évi több tízezer forintot hagyna a fogyasztók zsebében.

A hírek szerint az Orbán-kormány végleg lemondott az alapvető élelmiszerek árának radikális csökkentéséről. Ezzel a szomorú döntéssel az európai rekordáfát bevezető Fidesz végleg letett arról, hogy azonnali segítséget nyújtson az egyre szegényedő magyar családok százezreinek, egyúttal mentőövet dobjon a 2011 óta kicsontozott hazai húsiparnak-áll az MSZP közleményében.

Ez a döntés azt is világossá tette, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter alkalmatlan a feladatára. Most már nemcsak azért, mert az általa kinevezett állami vezető bűnszervezetet hozott létre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH), vagy mert szándékosan tönkretesznek egy Európában mintának tekintett biogazdaságot, hanem azért is, mert most végleg kiderült: a miniszter nem segíti a magyar családok megélhetését, nem védi meg az élelmiszeripart - írják a szocialisták.
Mi azonban tovább küzdünk az alapvető élelmiszerek áfájának azonnali, 22 százalékos csökkentésért. Az adótörvények tárgyalásánál újra beadjuk az áfacsökkentésről szóló törvényjavaslatunkat, mert mi nem nézzük tétlenül azt az igazságtalanságot, hogy az Orbán-kormány Európa legmagasabb áfájával terheli a folyamatosan szegényedő magyar családokat - ígéri a legnagyobb ellenzéki párt.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnökségi tagja cáfolta azokat a riogatásokat, hogy a 27-ről 5 százalékra csökkentett áfa 22 százalékpontos különbségét a termelők, vagy a termékpálya más szereplői "lenyelnék". Ezt az éles árverseny sem tenné lehetővé.

"Az egyik legkeresettebb termék a csirkecomb, aminek most 460 forint körül van kilónként az átadási nettó ára. (Ennyit kap a termelő a felvásárlótól.) Erre jön az áfa 124 forintja, és még nincs rajta a kereskedő 25-30 százalékos haszna, amivel végül 780-800 forintra kúszik föl az ára. Az 5 százalékos áfa esetén ez a 124 forint 23 forintra zsugorodna például a combnál. A belföldi fogyasztás személyenként évi 31-32 kiló baromfiből. Így számításaink szerint egy négytagú család évente mintegy 45-50 ezer forintot takaríthatna meg" - érvelt Bárány László.

Azt az érintett ágazatok szakemberei egyöntetűen állítják, egy 5 százalékos áfa mellett már nem érné meg az illegális vágóhidak és kereskedelmi hálózatok fenntartása és a kockázat is túl nagy lenne a nyereséghez képest. Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke a sajtóban több helyen is azt nyilatkozta, 27 százalékos áfát a legális húsüzemek képtelenek hatékonysággal ellensúlyozni, míg 5 százalékot még igen. Abban is egyezett a szakemberek véleménye, hogy ha Európa legmagasabb áfája helyett az átlagra zuhanna ez a fajta közteher, az visszaszoríthatná az importot is, és lendületet adhatna a hazai termelésnek, feldolgozásnak, munkahelyeket őrizhetne meg, esetleg még újakat is teremthetne, növelné a költségvetés bevételeit is. A feketegazdaság arányát pedig a jelenlegi 30-40 százalékról a töredékére szorítaná le. Az áfacsökkentésnek természetesen csak úgy van értelme, ha a teljes termékpályára kiterjedne. Ha a lánc bárhol megszakadna, az egész intézkedés nem érne fabatkát sem - vélik a szakemberek.

Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke még bizakodó, hiszen a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) folynak az egyeztetések a szakmai szervezetek és a tárca között az áfacsökkentésről.
"Aki azzal érvel, hogy Dániában is 25 százalékos áfa mellett gördülékeny az ágazatok működőképes, az nincs tisztában azzal, hogy ott a teljes vertikum, a termeléstől az értékesítésig a farmerek kezében van. Magyarországon a lánckereskedelemben 3-4 kézen is átmegy az áru, míg a feldolgozóhoz jut, és aki a húsüzemnek eladja a terméket, köddé válik, az áfa pedig felszívódik" - mondta Németh Antal. A világszinten is rendkívül magas áfa miatt ma Magyarországon a feldolgozókban felvásárolt hús legalább egyharmada importból származik. A külföldről behozott félsertés vagy más húsféleség után ugyanis addig nem kell áfát fizetni, amíg nem kerül kiskereskedelmi forgalomba.

A belföldi jószágért viszont azonnal ki kell fizetnie a húsüzemnek a 27 százalékos áfát. Az áfát ugyan visszaigényelheti a vállalkozás, de csak reménykedhet abban, hogy nem 60 nap múlva kapja vissza. Ehhez megfelelő forgóeszközre lenne szükség, ami egyre több hazai vállalkozásnak nincs. Ráadásul a nagy láncok gyakran 50-60 napos határidővel fizetik ki a termék árát. Ezek összeadódnak, és akkor már nincs abban semmi különös, ha akár nagy múltú húsüzemek is csődbe mennek, hála egyebek mellett a 27 százalékos áfának, a feketegazdaság magas arányának.

"A VM-ben folyó tárgyalásokon végre megétették a kormányzati oldalon azt is, hogy csak a teljes termékpályára érdemes bevezetni a csökkentett áfát, illetve ismét tárgyalási alap lett a fordított áfa, ami esetleg helyettesíthetné az 5 százalékos kulcsot, ami szintén hatékony fegyver lehet a feketegazdaság ellen" - közölte a szakember.
A kereskedők szintén visszautasították azokat a vádakat, amelyek kormányzati körökből is érték az ágazatot, vagyis, hogy eddig is lenyelték az áfacsökkentés hasznát, és ezután is ezt tennék.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kijelentette a Népszavának, hogy a korábbi áfacsökkentéseket is tovább adták a kereskedők, a 22 százalékpontos áfacsökkentést mindenképpen megkapnák a fogyasztók. A kereskedők ilyen éles árversenyben nem is tehetnének mást.

"Ha a 30 százalékos fekete forgalom megjelenne a legális kereskedelemben, akkor nemcsak az 5 százalékos áfa folyna be a költségvetésbe, hanem a különböző járulékok is, és a forgalom is emelkedne" - tette hozzá a főtitkár.

Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs igazgatója emlékeztetett arra, hogy az előző kormány alatti áfacsökkentéskor hetekig két ártábla volt a termékek előtt, a korábbi, akkor 25 és a csökkentett 20 százalékos áfával számolva. Szó sem volt arról, hogy a kereskedelmi lánc úgymond lenyelje az áfacsökkentést. A kommunikációs igazgató is megerősítette, a jelenlegi árversenyben egyetlen kereskedő sem engedhetné meg magának, hogy a többiektől jelentősen - fölfelé - eltérő árral próbáljon meg piacon maradni.

Döntött képviselőjelöltjeiről a PM

Publikálás dátuma
2013.10.27. 18:13
FOTÓ: K 2 PRESS
A Párbeszéd Magyarországért (PM) taggyűlése jóváhagyta parlamentiképviselő-jelöltjeit abban a 11 választókerületben, ahol az Együtt-PM szövetség és az MSZP megállapodása alapján a PM állít közös ellenzéki jelöltet.

 A párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében tudatta azt is, hogy a szombati taggyűlésen elfogadták az Együtt-PM közös országgyűlési, valamint európai parlamenti (EP) listájára - amelyeket később fogadnak majd el - delegálandó PM-esek sorrendjét is.

    A PM tájékoztatása szerint a fővárosban, a XII. kerületben Szabó Tímeát, az Együtt-PM társelnökét, a VI. és a VII. kerületet tömörítő egyéni választókerületben Kocsis-Cake Oliviót, terézvárosi önkormányzati képviselőt, a XVI. kerületben Tordai Bencét, a PM elnökségi tagját, a XI-XXII. kerületi körzetben pedig Somfai Ágnest, a PM fővárosi közgyűlési képviselőjét indítják.

    A vidéki körzetek közül Mosonmagyaróváron Lehóczki Attilát, Esztergomban Szilágyi László országgyűlési képviselőt, Vecsésen Szabó Rebeka országgyűlési képviselőt, Dabason Bakó Krisztina elnökségi tagot, Kaposváron Huszka Imre újságíró-tanárt, Dombóváron Tigelmann Péter vállalkozót, Balatonfüreden pedig Scheiring Gábor parlamenti képviselőt indítják.

    Az Együtt-PM közös országgyűlési listájára a Párbeszéd Magyarországért a Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Erőss Gábor, Szabó Zsolt, Szabó Rebeka, Bakó Kriszta, Szilágyi László és Tordai Bence sorrendben delegálja első tíz politikusát.

    A közös EP-lista esetében az első tíz PM-es politikus sorrendje: Jávor Benedek, Dorosz Dávid, Hermann Zita, Szilágyi Péter, Borsos Gábor, Datki Szabolcs, Erőss Gábor, Hídvégi Gábor, Kéri András és Kovács Márton.