Bíróság előtt a Fidesz ellen tiltakozók

Publikálás dátuma
2013.10.30 06:06
A vád szerint visszaéltek a gyülekezési joggal FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Gyülekezési joggal való visszaélés miatt állnak ma bíróság elé a Fidesz székházának "elfoglalói" - a szabálysértési eljárás azonban pusztán azért folyik, mert a kormánypárt intézkedései, illetve az alaptörvény negyedik módosítása ellen a Lendvay utcai székházhoz vonuló diákok a vád szerint "a tiltakozást megelőzően gyalogosan" mentek el a helyszínre.

Mint a tüntetést szervező "az Alkotmány nem játék!" közösség tudatta, természetesen elmennek a mai tárgyalásra, ám a nevetséges vádat, a politikailag motivált alaptalan eljárásokat visszautasítják. Emiatt nem is tartják sorsdöntőnek a Pesti Központi Kerületi Bíróság majdani döntését.

A március 7-én az alaptörvény újabb átírása miatt tiltakozó fiatalok ügye sok fordulót ért meg eddig is. A székházhoz négy nappal a parlamenti zárószavazás előtt több száz civil vonult, ám nemsokára békemenetesek próbálták védeni a kormánypárti bázist. Meglátogatta a diákokat, majd sütivel is megkínálta őket Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté fideszes szóvivők, akik közben azt közölték, hogy szerintük a tömeg mögött Bajnai Gordon áll. A tüntetők közül többen be is jutottak a pártházba, mivel valakinek kinyitották az ajtót, de a demonstrálók odabent csak leültek a földre.

Ezután a korábban gyilkosságért elítélt Sz. Ferenc és egy társa - a Fidesz-székház biztonsági őreiként fellépve - elkezdte kirángatni a fiatalokat, noha nem voltak tagjai a székház védelmét ellátó kft.-nek. Az azonban kiderült, hogy mindketten Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének dolgoznak. Sz. Ferenc a Fradi biztonsági őreként, társa Kubatov személyi titkáraként.

A Fidesz úgy vélte, hogy odabent "gyermekes családanyák rettegtek" a csendes, ám szerintük agresszív tömegtől, majd egy héttel az események után feljelentést tettek. A rendőrség garázdaság gyanújával myomozást indított. A tüntetők feljelentették Sz. Ferencéket, mivel az egyik lánnyal szemben durván léptek fel, ám júliusban a rendőrség azzal az abszurd okkal szüntette meg a nyomozást, hogy Sz. Ferenc és társa nem a diák személyi szabadságát korlátozták, hanem a testi épségét védték, ugyanis - állapította meg a rendőrség - a székház életveszélyes terület, és biztonságos helyre kellett vinni.

A tüntetésen más furcsaság is volt: egy békemenetes aktivista azt kiabálta a fiataloknak, hogy "sósavat a pofátokba". Az ő ügye vádemelésre vár.

Mint a szervezők közölték, szerintük a Fidesz nem a bírósági eljárást használja a tiltakozások elhallgattatására, "sokkal inkább az állami alkalmazottak kiszolgáltatottságának növelését és megfigyelését, a munkavállalói jogok és a sztrájkjog korlátozását, a választási rendszer átalakítását, politikailag motivált rendőri intézkedéséket, valamint nyilvánvalóan alaptalan nyomozások nagy nyilvánosság előtti bejelentését használják a befeketítésre az általuk közvetlenül vagy közvetve uralt médiában".

Szerző
2013.10.30 06:06

Bodolai szerint nincs veszélyben az Index

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:31

Fotó: Népszava/
Az online lapot tulajdonló alapítvány kurátora szerint nincs oka azt feltételezni, hogy az új tulajdonosok megvonják tőle a bizalmat.
Személyi és jogi garanciákat is lát Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke arra, hogy nem távolítják el a posztjáról. Bodolai a Népszavának azt mondta, Ziegler Gábort, aki a CEMP-csoporton belül mindig is az értékesítési területet vezette, több mint egy évtizede ismeri. – Ezért nincs rá okom, hogy bármilyen módon kételkedjek abban, hogy a hétfői napon kiadott közleményükben megfogalmazott a bizalmat egyik pillanatról a másikra megvonja  – tette hozzá. Jogi garanciákat pedig az MFA alapítói okirata és a hazai joggyakorlat biztosít Bodolai szerint. A kuratórium tagjai ugyanis csak alapos indokkal hívhatók vissza, amennyiben például az alapítvány működését veszélyeztetik.  Mint arról lapunk beszámolt, az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. – Szeretném tisztázni, hogy Oltyán József nem „tűnt fel” az Index körül, a hétfőn ismertetett tranzakciók semmilyen módon nem érintik az Index kiadóját. Mostantól az ő résztulajdonában lévő Cemp SH értékesíti az index.hu felületeit, korábban meg Spéder Zoltán cége értékesítette. Ennyi a változás – hangsúlyozta a Népszavának Bodolai. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól Oltyán politikai szerepvállalásához (az új vezető ugyanis a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja), Bodolai azt mondta: ezt nem tiszte értékelni, mivel "nem egy országos jelentőségű politikus". Az MFA kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak is nyilatkozott, szerinte biztosabb helyzetbe került az Index a portál körül minap lezajlott üzleti változásokkal. Nyáron ugyanis komoly veszély alakult ki az Index körül amiatt, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja eladta az érdekeltségeit Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek. Az egyébként sem Ziegler, sem Oltyán nem árulta el, hogy mekkora volt a vételár. Oltyán a lapunknak adott interjúban annyit közölt, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel nagyját hitelből fizették. Arra a kérdésünkre, hogy melyik banktól kaptak hitelt, nem válaszolt. Ziegler egyébként a napi.hu-nak adott interjújában osztotta Bodolai véleményét, mert szerinte „az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk.”
Szerző
Témák
index
2018.09.19 21:31
Frissítve: 2018.09.19 21:46

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08