Előfizetés

Újabb járat Barcelonába

Publikálás dátuma
2013.10.29. 20:00
Ismét repülnek a Vueling gépei Barcelona és Budapest között. Fotó: David Ramos, Getty Images News.
Ismét közlekednek majd a Vueling spanyol légitársaság gépei Barcelona és Budapest között jövő nyáron.

A Budapest Airport bejelentette: a Vueling heti három járattal tér vissza 2014-ben a magyar piacra. A spanyol légitársaság 180 személyes Airbus A320 típusú repülőgépei szerdán, pénteken és szombaton érkeznek majd a katalán fővárosból.

A társaság egyelőre a júniustól szeptemberig tartó nyári szezon idejére jelentette be a járat üzemelését, ezt azonban várhatóan meghosszabbítják, ha az sikeres lesz.

A Vueling gépei 2011-ben repültek legutóbb Budapestre.

A Vueling az Iberia és a British Airways légitársaságot is tulajdonló International Airlines Group (IAG) tagja. A diszkont modellhez hasonlóan működik, de a hagyományos légitársaságoknál megszokott szolgáltatásokat is kínál. A repülőgépein található business osztály mellett a Vueling abban is kiemelkedik, hogy az utasok átszállási lehetőséget is választhatnak a légitársaság járathálózatán, ennek köszönhetően utasaik csaknem fele üzletember - közölte a BA.

Stroke világnap - Magyarországon évente 42 ezer új stroke eset van

Publikálás dátuma
2013.10.29. 17:01
thinkstock
Magyarországon évente 42 ezer új stroke (szélütés) esetet regisztrálnak: a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik az egyik oldali végtag gyengesége, a száj félrehúzódása és a beszéd zavara. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke az MTI-nek kedden, a stroke világnapon elmondta: a tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen a kezelést 3 órán belül meg kell kezdeni, hogy eredményes legyen. Az országban 37 olyan kórház, úgynevezett stroke központ van, amelyek felkészültek a stroke betegek fogadására - tette hozzá. 

A stroke kialakulásának kockázatát növelő tényezők két csoportra oszthatók: a kockázati betegségek a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívritmuszavar, míg az életmódbeli tényezők közé tartozik a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Magyarországon az összes stroke eset 10 százaléka 50 éves kor alatt jelentkezik, 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt. 

Az 1970-es években körülbelül egyforma volt a stroke okozta halálozás Ausztriában és Magyarországon. Ezt követően Ausztriában csökkent, míg Magyarországon 1980-ig emelkedett ez az arány: 100 ezer lakosra egy évben 240 stroke haláleset jutott. Azóta csökkenés figyelhető meg Magyarországon is, bár míg hazánkban félóránként, Ausztriában másfél óránként hal meg valaki stroke miatt.
    

Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, mások segítségével tud élni, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és mindennapi életét el tudja látni - tájékoztatott Bereczki Dániel. Az elnök kitért arra is, hogy a társaságuk által indított Ne késlekedj kampány eredményeként évente 30 százalékkal nőtt a vérrögoldó kezelések száma. Mint mondta, nagyon fontos a felvilágosító tevékenység, hiszen a sikeres kezelések feltétele, hogy a lakosság felismerje a stroke tüneteit és tisztában legyen azzal, hogy ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.
    

A szélütés az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar, amely maradandó károsodásokat vagy halált okozhat. Alapvetően két formája ismert: az agyi infarktusnál az adott agyterület nem kap elégséges vért a funkciók ellátásához, ez az esetek mintegy 80 százalékában fordul elő. A másik az agyvérzés - az esetek mintegy 20 százalékában -, amikor vér lép ki az érpályából és így roncsolódik az agyállomány.
    

A világnapot 2005-ben rendezték meg először az előző évi stroke világkongresszus (Vancouver, Kanada) határozatára. A betegség elnevezése az ütés, csapás szóból ered, amely a betegség kezdetére, a hirtelen kialakuló tünetekre utal.

Halálra vert egy idős nőt - fél nap alatt elfogták

Fél nap alatt elfogta a rendőrség azt a férfit, aki hétfőn délután halálra vert és kirabolt egy idős asszonyt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőregmecen.

A nyomozás adatai szerint hétfőn délután egy férfi rátámadt egy 68 éves nőre felsőregmeci otthonában és olyan brutálisan megverte, hogy az asszony a helyszínen belehalt sérüléseibe. Ezután a támadó ékszerekkel és egyéb értéktárgyakkal elmenekült a helyszínről. A nyomozók 12 órán belül azonosították és a nyíregyházi vasútállomáson elfogták a 34 éves férfit, akit őrizetbe vettek és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Az ügyben nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt folyik az eljárás.