Ross Brawn év végén elhagyja a Mercedest

Pont került Ross Brawn és a Mercedes kapcsolatára: a csapatfőnök a szezon végén elhagyja a gárdát. Indokként arra hivatkoznak, hogy csapaton belül nem tudták tisztán elosztani a különböző szintű vezetők szerepkörét.

A brit televízió viszont megszellőztette, hogy a 2014-es idényben már Toto Wolff sportigazgató és Paddy Lowe, a technikai részleg vezetője irányítja majd a csapatot, s munkájukat Niki Lauda, a felügyelőbizottság elnöke segíti a háttérből.

A brackley-i istálló szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a BBC értesüléseit.

Mindenesetre beszédes tény, hogy az 58 esztendős szakember korábban bejelentette, csakis akkor marad meg mostani pozíciójában, ha 2014-ben teljes egészében ő irányíthatja a csapatot, és a felelősséget is ő vállalná.

Erre reagálva a Mercedes egyik vezető munkatársa elárulta, ezt a vezetési elvet idejemúltnak tartják, és Brawn mellett Wolff és Lowe is erőteljes szerepet kap a vezetésben.

Azért nem kell nagyon Brawnt sajnálni, még akkor sem, ha tényleg távozna a Mercedes éléről.  Egyes információk szerint pihenne egy évet, majd 2015-ben a visszatérő Honda felkérésére csatlakozna a McLaren istállóhoz.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy annak idején a brit szakember a kivonuló Honda roncsaiból épített 2009-ben világbajnok csapatot Brawn GP néven.

Másrészt az sem kizárt, hogy volt ferraris főnöke, Jean Todt maga mellé veszi az FIA-ban, és az elnök egyik legfőbb munkatársa válhat belőle.

Egervári be- és leszámolt

Publikálás dátuma
2013.10.30. 06:57
Elválnak útjaik. Egervári Sándor szövetségi kapitány elköszönt, Csányi Sándor MLSZ-elnök pedig keresi az utódot FOTÓ: SZALMÁS PÉ
Hivatalosan is megszűnt Egervári Sándor szövetségi kapitány munkája a magyar labdarúgó-válogatott élén: a szakember október 11-én, a hollandiai vb-selejtezően elszenvedett 8-1-es vereség nyomán ajánlotta fel lemondását, és az MLSZ elnöksége tegnap - a tréner beszámolójával egyetemben - elfogadta azt.

A meghallgatáson Egervári Sándor hangoztatta: 2010 augusztusában azzal az iránymutatással vette át a nemzeti együttes irányítását, hogy a korábbiaknál versenyképesebb, tartással rendelkező alakulatot hozzon össze.

Az ő szavaival élve ez lett volna a szerethető válogatott. Saját munkája értékelésében Egervári rámutatott, hogy a válogatott valóban fejlődött, és ezt statisztikai adatok támasztják alá.

Amikor megkapta a megbízást, a gárda a FIFA-világranglista 64. helyét foglalta el. Meccseinek felét megnyerte, irányításával az egylet a nemzetközi rangsorban soha nem látott magasságba, a 27. pozícióig emelkedett (2011. szeptember), és csapata egészen ez év őszéig a 30. helyezés környékén állandósította helyét.

Mérlege: 17 győzelem, 8 döntetlen, 9 vereség, százalékos teljesítménye 62 százalék.

A szövetség a tegnapi eseményről készített beszámolójában előbb leszögezte: "az elnökség tagjai számára fontos, hogy a társadalom minden szintjén heves indulatokat kiváltó események után tárgyilagosan, egészében vizsgálja a kapitány több mint három éves működését és a magyar válogatott eredményességét."

Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 25 évben Egervárinál egyetlen magyar szövetségi kapitány sem teljesített jobban.

"2000 óta ő az első szövetségi kapitány, akivel a negyediknél jobb helyet tudott elérni selejtező csoportjában a válogatott, hiszen mindkét selejtező végén a harmadik lett csapata" - áll a közleményben.

Egervári érdemei között hozta fel, hogy az általa kialakított keretben tíz olyan fiatallal is számolt, aki tagja volt az Egyiptomban vb-bronzérmes U20-as alakulatnak, meglátása szerint a társulat az idén márciusáig töretlen fejlődés jeleit mutatta, és a legtöbb mérkőzésen igazi közösségként működött a magyar válogatott.

Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy a Románia ellen idegenbeli világbajnoki selejtezőig reális esélye volt a pótselejtezőt érő második hely elérésére.

A romániai 3-0-s fiaskót az elnökség ugyanakkor elfogadhatatlannak tartotta, miként a március óta lejátszott mérkőzéseken tapasztaltakat is, és különösen sajnálatra méltónak találta, hogy a kiemelkedően fontos bukaresti mérkőzésén nem tudott felnőni az elvárt szinthez.

"A válogatott a teljesítményével, és legfőképp a vereség módjával az egész futballszerető közvélemény számára hatalmas csalódást okozott" - szól az MLSZ ítélete.

Ebből derül ki az is, hogy a romániai kudarc után rögvest fölvetődött a kapitány leváltásának lehetősége, ám az elnökség akkor úgy döntött, hogy a hátralévő mérkőzéseken is Egervári és stábja dirigálja a csapatot, hiszen egy esetleges új szakember nehéz helyzetben kezdte volna meg munkáját, és ez nem szolgálta volna a válogatott hosszabb távú épülését.

Egervári munkáját az MLSZ úgy értékelte, hogy ténykedése egy sikeres, és egy sikertelen időszakra bontható, előbbi cirka 30 hónapig tartott, utóbbi 8-ig.

Ekkortól a stabilitást és eredményesség elveszett, aminek legfőbb szakmai okai az volt, hogy a válogatott mind több tagja egyre kevesebb játéklehetőséghez jutott, vagy gyengébb bajnokságban folytatta karrierjét.

Huszti nem tér vissza a válogatottba
Huszti Szabolcs, a Hannover 30 éves középpályása hétfőn egy berlini rendezvényen vett részt, melyen Németországban élő magyar sportolókkal és a Magyarországon élő Lothar Matthäusszal beszélgetett Béla Réthy, a ZDF német közszolgálati televízió magyar származású sportriportere. A játékos itt válogatottbeli visszatéréséről azt mondta: az nem aktuális, hiszen a következő Eb és vb idején már 33-35 éves lesz.
"Nem hiszem, hogy az én generációmat kell erőltetni" - jelentette ki a berlini magyar nagykövetség pódiumbeszélgetésén Huszti, aki hangsúlyozta, egyfelől büszke arra, hogy 51-szer szerepelt a válogatottban, másfelől az ő felelőssége is, hogy a magyar csapat nem jutott ki Eb-re és vb-re, de megjegyezte, a magyar futballban dolgozó edzők közül sokan "sajnos nem nagyon vállalnak felelősséget" a tetteikért, pedig jobb lenne, ha "ők is néha elgondolkodnának, miért tartunk ott, ahol".

Az MLSZ közleményében kitért a jövőbeli tervekre is: "A válogatott hosszú távú érdekeit a megfontolt, körültekintő kapitányválasztás szolgálja, ezért a vezetés alaposan mérlegeli a lehetőségeket, mielőtt meghozza végső döntését.

Fontos, hogy a lehető legjobb megoldás születhessen meg a szövetségi kapitány személyét illetően, és a jövő évi első FIFA-játéknapon a legalkalmasabb szakember irányítása mellett léphessen pályára ismét a magyar válogatott" - olvasható a szövetség álláspontja.

A megfogalmazás alapján egyértelműnek tűnik, hogy a szakember majd csak a nyáron veszi át az együttes irányítását. Amikor már befejeződtek a bajnokságok.

Paulo Sousa szerződése éppen a szezon végéig van érvényben a Tel-Avivi Maccabinál.

De a tavaszi felkészülési meccsek idején ki dirigálja majd a csapatot? Vagy a szövetség azokról is lemond, mint a novemberi barátságos összecsapások lehetőségéről?

Frissítve: 2013.10.29. 21:43

Szocsi lesz a modern Oroszország kirakata

Publikálás dátuma
2013.10.30. 06:55

Száz nap múlva lesz a sporttörténelem legköltségesebb téli olimpiájának, a jövő februárban sorra kerülő szocsi játékoknak a megnyitója a Fekete-tenger partján található oroszországi üdülőhelyen. A száznapos visszaszámlálás egészen pontosan szerdán kezdődik Szocsiban, mégpedig Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új elnökének jelenlétében.

A német sportvezető hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfővel együtt látogatta meg a leendő versenyhelyszíneket, s elismerően nyilatkozott az előkészületekről.
A 37,5 milliárd euróba kerülő szocsi téli olimpia február 7-től 23-ig tart majd. Putyin hétfőn azt mondta, a munkálatok jelentős része majdnem befejeződött, már csak az utolsó simítások vannak hátra.

"Minél előbb el kell készítenünk mindent" - tette hozzá az államfő, aki múlt havi látogatásakor felszólította a szervezőbizottságot, hogy sürgősen oldja meg az előkészületekkel kapcsolatos problémákat.

A 45 ezer férőhelyes olimpiai stadion ugyanakkor még nem áll teljesen készen, az állami televízió így egyelőre nem tudja elpróbálni a megnyitó ünnepséget.

Az előkészületeken egyébként 100 ezer ember dolgozik, de úgy tűnik, ez sem elég, a moszkvai munkaügyi minisztérium ugyanis az egész országból próbálja mozgósítani a munkanélkülieket.

A szocsi téli olimpia nemcsak a költségei miatt, hanem az olimpiai fáklya útját tekintve is rekorder. A láng a történelem leghosszabb túráját teszi meg, olyan helyszíneket érintve, mint az Északi-sark és a világűr.

A teljesen újjáépített infrastruktúra mellett több száz hóágyút is készenlétbe helyeztek, s raktárakban tárolják az elmúlt években összegyűjtött több tonnányi havat, ha a kaukázusi síversenyeknél esetleg hiány lenne belőle.

Erre azért van szükség, mert Szocsiban lesz minden idők legmelegebb téli olimpiája, januárban és februárban napközben 10 Celsius fok az átlaghőmérséklet. A játékokon 15 sportág 98 számában hirdetnek győztest.

Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság vezetője azt mondta, jövőre "Szocsi lesz a modern Oroszország kirakata."

Szerző
Frissítve: 2013.10.29. 21:46