Nincs pardon: adócsalás miatt kapott börtönt a magyar énekes

Ugyan végrehajtását felfüggesztették, de adócsalás és csődbüntett helyett jogerősen börtönre ítélték a magyar énekest.

Börtönbüntetésre ítélték Krisz Rudit, alias Kreisz Rudolfot, írja a Blikk. (A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.) A lap úgy tudja, az énekes a napokban kézhez vett bírósági ítélet szerint azért kapott 1 év 2 hónap börtönt - amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették -, mert adót csalt.
Hirdetés

Rudi bt.-je ugyanis alanyi áfamentesség mellett folyamatosan áfás számlákat bocsátott ki, amelyeket természetesen nem vallott be. Felszámolás alatt lévő cége bankszámlájáról pedig kimentette az utolsó fillért is, így ahhoz hitelezői nem férhettek hozzá.

A bírósági ítélet szerint ­Kreisz egyrendbeli csődbűntettet, egyrendbeli folytatólagosan elkövetett adócsalást és a számviteli rend megsértését követte el 2007-ben és 2008-ban.

A rossz útra sodródott, egykor rendkívül népszerű fiatalember ügyvédje valóban jó munkát végzett azzal, hogy védence csak felfüggesztett börtönt kapott, ugyanis mint kiderült: a 2000-ben a legjobb hazai énekesnek választott Rudi nem most botlott meg először. Egy 2005-ös ügyben a bíróság gépjármű-biztosítási csalásért szintén jogerősen elítélte. Rudi akkor azt állította, hogy autóját ellopták egy fellépése alatt, de mint később kiderült, az ominózus vidéki haknira vonattal érkezett.

Szerző

Vádat emeltek egy nyelviskola sikkasztó vezetője ellen

Vádemeléssel zárta a nyomozást a rendőrség egy szegedi nyelviskola vezetőjével szemben, 70 rendbeli sikkasztás miatt.

Tavaly májusban tett feljelentést egy ember egy szegedi nyelviskola vezetőjével szemben, mert befizetett egy nyelvvizsga felkészítőre, de a tanfolyam nem indult el és a pénzét sem kapta vissza. A nyomozás során a rendőrség több zsáknyi iratot foglalt le, melyekből kiderült, hogy az ügynek több sértettje van. A nyelviskolát működtető cég az alkalmazottait sem fizette ki, sőt a közüzemi számláit sem egyenlített ki. A Szegedi Rendőrkapitányság 70 rendbeli üzletszerűen elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt indított eljárást az ügyben. Az iskola vezetője kihallgatásán tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, azzal védekezett, hogy gazdasági lehetőségei beszűkültek. A rendőrség a nyomozást lezárta, az ügy iratanyagát vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

Szerző

Tíz évet kaphatnak pályázati csalásért

Visszaélt a magyar állam és az Európai Unió több százmillió forintos támogatásával egy budapesti és egy heves megyei gazdasági társaság. A pénzügyi nyomozók 32 helyszínen tartottak házkutatást és lefoglalták a cégek mintegy 800 millió forint értékű gépparkját - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A gazdasági társaságok zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek létrehozása címén pályáztak állami és uniós támogatásra. Mindkét céget ugyanazok hozták létre és ugyanazok is irányították. A budapesti vállalkozás 420 millió forintot vett fel, a hevesi pedig 270 milliós támogatást igényelt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól. A helyszíni ellenőrzéskor azonban kiderült, hogy az egyik üzem gépeit szabálytalanul szerelték össze, így azok csak látszólag voltak alkalmasak a termelésre. A másik üzemből pedig el is szállították a berendezéseket, így nyilvánvaló, hogy ott valójában nem is terveztek gyümölcsfeldolgozást. A csalás leleplezése után a hivatal nem utalta ki a korábban megítélt, de még ki nem fizetett összeget és feljelentést tett a NAV pénzügyi nyomozóinál.

A két cég mögött ugyanaz az elkövetői kör állt, amelynek tagjai a pályázat benyújtásához szükséges önerőt off-shore cégektől kapott kölcsönökből biztosították. Arról is gondoskodtak, hogy őstermelőktől, illetve különböző külföldi és magyar társaságoktól beszállítói szándéknyilatkozatot szerezzenek.

A költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nagyszabású akciót szervezett: az országban 32 helyen egyszerre jelentek meg a pénzügyi nyomozók a Bevetési Főigazgatóság járőreivel és a NAV revizoraival együtt. A társaságok székhelyén, telephelyein, az ügyvezetők lakásán, valamint a könyvelőknél tartottak házkutatást. Gyanúsítottként a cégcsoport irányítóit és az ügyvezetőket, összesen öt főt hallgattak ki.

A pénzügyi nyomozók összesen 800 millió forint értékű berendezést foglaltak le, egy gyümölcsfeldolgozó és egy gyümölcsaszaló üzem komplett gépparkját. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt. Az elkövetők akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Szerző