Előfizetés

A Műcsarnok előterében tartott demonstrációt a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) szerdán „szimbolikusan visszafoglalta” a Műcsarnokot – ezt Niedermüller Péter alelnök jelentette be, miután a párt több politikusa és körülbelül 100-120 aktivistája bevonult a Magyar Művészeti Akadémiának korábban átadott épület előterébe.

Az Orbán Viktort több alkalommal is „tolvaj miniszterelnöknek” nevező Gyurcsány Ferenc pártelnök, az aktivisták tapsaival időnként megszakított beszéde közben kijelentette, azért érkeztek szimbolikus házfoglalóként, hogy megüzenjék a hatalmon lévőknek: hogy kormányrakerülésük után az első napon „vissza fogjuk venni ezt a házat és vissza fogjuk adni a modern, szabad művészetnek”.

A körülbelül húsz perces demonstráció alatt a DK több aktivistája is, a művészetről szóló idézeteket valamint műtárgyak képeit tartott a feje fölé. Az akció végén a résztvevők elhagyták az épületet.

Tüntetés a Fidesz-székháznál: A bíróság "ügy hiányában" mindenkit hazaküldött

Publikálás dátuma
2013.10.30. 14:14
Fotó: Népszava
Csak a kertben protestáltak a  Fidesz-székház elfoglalói, így nem élhettek vissza a gyülekezési joggal, szabálysértés nem történt - így döntött a bíróság.

Nincs többé ügy - így döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Fidesz-székházat (pontosabban annak kertjét) az alkotmány védelmében megszálló demonstrálók ügyében. A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást, ugyanis a szervezet úgy ítélte meg, hoghy a táblákkal protestáló fiatalok visszaéltek a gyülekezési joggal. Ám a bíróság arra jutott, hogy effajta szabálysértést csak közterületen lehet elkövetni, ha ugyan - ám a tüntetők bizonyították, hogy közúton és a járdán nem demonstráltak, a különböző transzparensek csak a Fidesz székház kertjében kerültek elő. Így a bíróság arra jutott, hogy szabálysértés hiányában megszünteti az eljárást. 

Megszűnt a lezárás a Műegyetemnél

Publikálás dátuma
2013.10.30. 13:57
MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Megszűnt a lezárás a főváros XI. kerületében, a Műegyetemnél szerdán, nem sokkal dél előtt; a tűzszerészek azért zárták le a környéket, mert robbanótesteket találtak munkások - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda elmondta, hogy 35 embernek kellett elhagynia az otthonát, ők most hazatérhettek. Megszüntették az egyetemi épületek zárlatát is.

A helyszínen találtak egy 76 milliméteres második világháborús éles szovjet páncéltörő gránátot, amelyet rendőri felvezetéssel szállítottak el egy robbantási területre. Előkerült egy szovjet M8-as rakéta gyújtószerkezet nélküli fejrésze, egy 40 milliméteres magyar repeszgránát, gyalogsági lőszerek, már veszélytelen robbanótest-maradványok, valamint egy első világháborús osztrák-magyar gyakorlógránát is. Ezeket az eszközöket a honvédség központi gyűjtőhelyére vitték.

A terület átvizsgálásának idejére három idős ember kérte elhelyezését ideiglenes befogadóhelyen. Az erre kijelölt általános iskolába szociális munkást küldött a Vöröskereszt - ismertette a kommunikációs tiszt.

A hatóságok szerda reggel nyolc órakor három társasházat ürítettek ki a környéken, mert a Stoczek József utca és az Egry József utca találkozása közelében földmunkák során kedden robbanótestek kerültek elő a földből. A két utcát 100-100 méteres szakaszon zárták le, a hallgatók és az oktatók pedig nem használhatták az egyetem három épületét.