Az NSA feltörte a Google és a Yahoo kommunikációs csatornáit is

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltörte a két internetes óriás, a Google és a Yahoo közötti kommunikációs csatornákat is - írta szerdán a The Washington Post. Az NSA igazgatója közvetve cáfolta az értesülést.

A kommunikációs csatornák feltörése lehetővé teszi az NSA számára, hogy hozzáférjen több százmillió felhasználó fiókjaihoz - állította az ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva internetes kiadásában az újság.

    A beszámoló szerint az NSA feltörte azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek világszerte összekötik a Google és a Yahoo kommunikációs csatornáit. Ezáltal pedig olyan helyzetbe került, ami lehetővé teszi számára a páratlanul széles körű adatgyűjtést, legyen szó e-mail üzenetekről, akár pedig szöveges vagy épp audio, illetve videó tartalmakról.

    A The Washington Post szerint az NSA mindehhez egy Muscular nevű programot alkalmazott, amelyet közösen működtet a GCHQ brit társszervezettel. A program segítségével az NSA és a GCHQ meg nem nevezett belépési pontokról egész adatfolyamokat másol le azokon a száloptikai kábeleken, amelyek a Szilícium-völgy két vezető cége között információkat szállítanak.

    A Google nyilatkozatában aggodalmának adott hangot az újság értesülésével kapcsolatban, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy nincs tudomása az NSA ilyen jellegű tevékenységéről. A Yahoo szóvivője pedig azt állította, hogy szigorúan ellenőrzik adatközpontjaik biztonságát, és azokhoz nem férhet hozzá sem az NSA, sem más kormányügynökség.

    Keith Alexander tábornok, az NSA igazgatója közvetve cáfolta az újság értesülését. Egy washingtoni tanácskozáson azt mondta, nincs tudomása arról, hogy az általa vezetett ügynökség feltörte volna a szóban forgó kommunikációs csatornákat. 
    
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-infiltrates-links-to-yahoo-google-data-centers-worldwide-snowden-documents-say/2013/10/30/e51d661e-4166-11e3-8b74-d89d714ca4dd_story.html?
     http://www.politico.com/story/2013/10/keith-alexander-nsa-report-google-yahoo-99103.html

Szerző
Témák
google Yahoo NSA

Titkos adatgyűjtés - XVI. Benedeket és Bergoglio bíborost is lehallgatták

A volt egyházfőt és az utódját, Ferenc pápát megválasztó konklávé bíborosait is lehallgatta az amerikai titkosszolgálat - értesült erről a Panorama olasz politikai napilap.

 Az Olaszországban 2012 decembere és 2013 januárja között lehallgatott több mint 46 millió telefonhívás között voltak azok is, amelyek a Vatikánból indultak vagy oda érkeztek. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) figyelte a Rómában levő pápai intézményekben megforduló bíborosokat is a Panorama tudomása szerint. 

    A csütörtökön megjelenő hetilap az online oldalán (panoráma.it) közölt előzetest az általa szerzett információkból. Ezek szerint lehallgatták a 2005-ben pápává választott és 2013 februárjában lemondott XVI. Benedeket és a Vatikán más vezetőit is, közöttük Ernst von Freyberget, az IOR vatikáni bank februárban kinevezett elnökét. A vatikáni hívásokat az NSA négy kategóriába (vezetői szándék, külpolitika, pénzügy, emberi jogok) osztályozta. A lehallgatási központ állítólag az Egyesült Államok római nagykövetségén volt.       

  A Panorama úgy tudja, az NSA 2005-től lehallgatta Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét, aki az abban az évben tartott pápaválasztó konklávén Joseph Ratzinger után a második legtöbb szavazatot kapott pápajelölt volt. Bergogliót állítólag akkor is lehallgatták, amikor az idén márciusban tartott konklávéra Rómába érkezett és az egyik egyházi vendégházban szállt meg, mielőtt a pápaválasztásra beköltözött volna a vatikáni Szent Márta-házba. A konklávé alatt a Vatikán területét telefonon és interneten is elzárták a külvilágtól, legalábbis ott, ahol a pápaválasztó bíborosok tartózkodtak.

    Federico Lombardi szentszéki szóvivő mindezt úgy kommentálta, hogy a Vatikán nem értesült a lehallgatásról, és az ügy a Vatikánban “nem kelt aggodalmat”.

Szerző

Lista a világ legbefolyásosabb embereiről

 Már nem Barack Obama amerikai elnök, hanem Vlagyimir Putyin orosz államfő a legbefolyásosabb ember a világon a Forbes magazin szerdán közzétett listája szerint.

A listát 2009-es hivatalba lépése óta vezető Obamát a kínai elnök, Hszi Csin-ping követi a harmadik helyen. Az összesítésben egyébiránt 17 állam- és kormányfő kapott helyet. 

    A negyedik helyre Ferenc pápát sorolta a Forbes, amely Angela Merkelt tartja a világ ötödik legbefolyásosabb emberének. Előkelő helyezésének köszönhetően a német kancellár továbbra is a legbefolyásosabb nő a világon. Vele együtt összesen kilenc nő szerepel a 72 fős listán, 2011-ben és 2012-ben még csak hatan, az első, 2009-es listán pedig csak hárman voltak. 

    Dilma Roussef brazil elnöknő a 20., Sonia Gandhi indiai politikus a 21., a Nemzetközi Valutaalapot vezető Christine Lagarde a 35., míg az Egészségügyi Világszervezet élén álló Margaret Chan az 59. helyen áll, de szerepel a listán Dél-Korea nemrég hivatalba lépett elnöknője, Pak Gun Hje is. 

    Hatodik a listán a Microsoft-alapító Bill Gates, akit az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed távozó elnöke, Ben Bernanke követ a hetedik helyen. Az első tízben Abdallah bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia 89 éves királya, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, valamint Michael Duke, a Wal-Mart áruházlánc elnök-vezérigazgatója kapott még helyet.

    Kiszorult a közvetlen élmezőnyből David Cameron, a britek 47 éves miniszterelnöke "csak" a 11. lett. Egy hellyel van mögötte a világ nemrég még leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim, az America Móvil távközlési cég tiszteletbeli elnöke, aki családjával együtt szerepel a listán. A 13. egy másik milliárdos, Warren Buffett befektetési szakember. Francois Hollande francia elnök csak a 18.

    A világ legbefolyásosabb embereinek listáján Mark Zuckerberg a legfiatalabb a maga 28 évével. A Facebook alapítója a 24. lett, így épp csak egy hellyel van Ali Hamenei iráni ajatolláh mögött. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő már a tech-guru mögé szorult, csak a 26. 

    Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a 32. helyet szerezte meg a Forbes összesítésében, amelyben Bill Clinton annak ellenére is a 43., hogy már 2001 óta nem ő az Egyesült Államok elnöke. 

    Érdekesség, hogy a listán - a 62. helyen - szerepel az amerikai Legfelső Bíróság elnöke, John Roberts, valamint a hírhedt drogbáró, Joaquin "El Chapo" Guzmán,    a Sinaloa drogkartell feje, aki a 67. 
    Mögötte két hellyel Sep Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke található. A listát Janet Yellen, a Fed következő elnöke, jelenlegi alelnöke zárja.

Szerző
Témák
Obama Forbes