Steiner: Meddig szórhatja a gyűlölet magvait ifj.Hegedűs Lóránt lelkész úr?

Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő, az V. kerület volt polgármestere nyílt levélben arról kérdezi Bölcskei Gusztáv református püspököt, hogy "Meddig szórhatja a gyűlölet magvait ifj.Hegedűs Lóránt lelkész úr a belvárosi református templomban?". A nyílt levelet közöljük, mint ahogy a későbbiekben Bölcskei Gusztáv válaszlevelét is közzé adjuk. 

Tisztelt Püspök Úr!

Az elmúlt napokban hazánk polgárainak közössége hitüktől, világnézetüktől, politikai szimpátiájuktól függetlenül talán a legbensőségesebb ünnepet élte  meg. Emlékeztek az elhunyt hozzátartozóikra, barátaikra, azokra, akik valamilyen okból fontosak számukra.

Ezeken a napokon az emberek eltávozott szüleik, rokonaik, barátaik sírját keresik fel, lehet, hogy lakóhelyétől távoli temetőkben vagy más kegyhelyeken. Nem számítanak  arra hogy, ízléstelen, sunyi, számos polgártársunkat mélyen sértő provokációval kell szembesülniük.

November 3-án, vasárnap a belvárosi Szabadság  téri református templom főbejáratánál Horthy Miklós mellszobrát avatták fel. Püspök Úr ezt a tényt nyilvánvalóan ismeri, illetve azt is tudja, milyen felháborodást keltett a szoboravatás. E templomban teljesít szolgálatot ifj. Hegedűs Lóránt lelkész úr, akinek nevéhez és tevékenységéhez számos szélsőséges, antiszemita megnyilvánulás köthető. Belvárosi képviselőként, majd polgármesterként számos esetben találkoztam a lelkész úr hasonló törekvéseivel. Ezen a provokáción tehát meg sem lepődtem. Annál inkább döbbenetes az a tény, hogy a református hit templomában hirdethette nézeteit a Jobbik-frakció azon képviselője, aki fasiszta elődeihez méltóan újra listázni akarja zsidó származású honfitársainkat, igaz - egyenlőre - csak  a kormánytagokat és országgyűlési képviselőket.  

 Az sem lepett meg, ahogy a hivatalban lévő polgármester tiltakozik ez ellen a  provokáció ellen, miközben  az általa irányított, az ügyben illetékes hatóságok segítettek abban, hogy -  nagy valószínűséggel törvénysértő módon -  elhelyezzék a nácikkal együttműködő bűnös diktátor szobrát. Az meglepően bizarr, hogy ez a törvényszegés ifj. Hegedűs lelkész úr közreműködésével, a templomban történhetett meg. Ezért a Belvárosi Képviselő testület MSZP-frakciója rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezi a törvénysértés megszüntetése és a felelősség megállapítása érdekében.

Tisztelt Püspök Úr!

 Mély meggyőződésem, hogy az előzőekben leírt provokáció és törvénysértés az Ön tudta és jóváhagyása nélkül történhetett meg. Polgármesterként, hivatali időmben azt tapasztalhattam, hogy a Dunamelléki Egyházkerület egyházi és világi vezetői következetesen felléptek az emberi méltóságot és erkölcsöt sértő bűnös cselekedetek ellen, különösen kérlelhetetlenek voltak akkor, ha azt az egyház lelkésze követte el. Hiszem, hogy, ezt a gyakorlatot Ön is töretlenül folytatja.

Ezért tisztelettel kérem a Püspök urat, mint a Dunamelléki Egyházkerület vezetőjét, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy belvárosi és az ország valamennyi demokratájának méltóságát sértő szobrot távolítsák el. Az egyház önállóságának és függetlenségének tiszteletben tartása mellett is elérkezett az ideje, hogy megkérdezzem: meddig szórhatja a gyűlölet magvait ifj.Hegedűs Lóránt lelkész úr a belvárosi református templomban?

 Püspök Úr elkötelezettségében és határozottságában bízva, tisztelettel,

Dr. Steiner Pál
az V. kerület volt polgármestere

 

Szerző

Félórás késések is lehetnek a szolnoki vasútvonalon

Műszaki hiba miatt akár félórás késésekre is készülni kell a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon - közölte a Mávinform hétfő reggel az MTI-vel.

   Közleményük szerint Pestszentlőrinc állomáson elromlott a biztosítóberendezés. Emiatt ezen a szakaszon a vonatok 10-30 perc késéssel közlekednek.
    A MÁV Zrt. szakemberei azonnal megkezdték a biztosítóberendezés helyreállítását, és várhatóan rövid időn belül végeznek is vele.

Szerző
Témák
MÁV

Ma kezdődik a 3-as villamosvonal felújítása

Ma kezdődik a budapesti 3-as villamosvonal felújítása az Örs vezér tere és a Mázsa tér között, az utasokat pótlóbuszok szállítják - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A vonal felújítására 11 milliárd forintot szánnak, kivitelezője az A-Híd Zrt. 

    Kicserélik a vágányokat és a felsővezeték-hálózatot, az utasvárókat, felújítják a peronokat, az utcabútorokat. A Mázsa tér és az Örs vezér tere közötti szakaszon a Kőrösi Csoma Sándor úton az Ónodi utcától a Kápolna utcáig füvesítik a vágányokat, a munkákkal várhatóan 2014 nyarának elején végeznek.

    A felújítás miatt a pályát használó villamosok közlekedése megváltozik. A 3-as villamos a Mexikói út és az Örs vezér tere, valamint Kőbánya alsó vasútállomás és a Gubacsi út között jár. A 28-as és 28A villamosok rövidített útvonalon, Kőbánya alsó vasútállomásig szállítanak utasokat.

    A Maglódi úton csak a 37-es és a 37A villamos közlekedik. Nyolc és 16 óra között mindkettő a Blaha Lujza tér és az izraelita temető között jár, 8 óra előtt és 16 óra után pedig a 37A-val lehet utazni, az Új köztemetőig.

    A 62-es villamos Rákospalota MÁV-telep és az Örs vezér tere között szállít utasokat. A 62A a felújítás ideje alatt nem jár.
    A kimaradó szakaszokon a 3-62V jelzéssel közlekedik pótlóbusz az Örs vezér tere és Kőbánya alsó vasútállomás között a Fehér út-Kőrösi Csoma Sándor út útvonalon. 

Szerző