Kiborult a szakszervezet: 160 ezer tanár fizetése késik

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem utalták át a megszokott időben, november elején a pedagógusok fizetését, ami csaknem 160 ezer munkavállalónak okoz komoly nehézséget. Mendrey László, a PDSZ elnöke közleményében azt írta: bár a szeptember elsejével megnövelt bér nyújthatna némi átmenetet arra az időre, míg az illetékeseknek sikerül átutalniuk a béreket, de szerinte nem nyújt. 

A pedagógusok továbbra is fizetéstől fizetésig élnek, eközben az átutalások, a csekkes befizetések határideje általában harmadika. A szolgáltatók nem várnak, és ha nem jutnak időben a pénzükhöz, "kegyetlenül ráverik az adósra a kamatot" - írta a szakszervezeti vezető.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke szerint ma "a megszokott rendben" megérkezik a fizetés a számlákra. Marekné Pintér Aranka kifejtette: a pedagógusok minden hónap 5-ig kapják meg bérüket. Az ünnepek miatt ebben a hónapban 4-e az első munkanap, tehát hétfőn elutalták a béreket, amelyek ma a számlákon lesznek - fogalmazott hozzátéve, hogy szerinte "megint hangulat- és pánikkeltés folyik".

Szerző
2013.11.05 06:07

Hétvégén visszatér a téli idő, többfelé hó is eshet

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:35

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Néhol -8 foknál is hidegebb lehet szombaton. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között alakul.
A hidegfront mögött visszatér a téli idő: átmenetileg szárazabb, majd ismét nedvesebb levegő érkezik. Szombat hajnalban ezért dél felől felhősödés kezdődik, késő délutánra pedig északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és este délen már havazhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység derült, szélvédett völgyeiben, illetve az északkeleti határvidék hóval borított tájain ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. 
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, majd északon és nyugaton szakadozhat a felhőzet. Főként délen és keleten számíthatunk több helyen havazásra, hószállingózásra, a délkeleti megyékben átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű.
2019.01.18 14:35

"Az NVB-t a Fidesz irányítja" - A Jobbik a kúriához fordul, hogy megtarthassák a népszavazást a rabszolgatörvényről

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:32

Fotó: / Vajda József
Akarnak-e négyszáz óra túlórát, és szeretnék-e, hogy ennek ellenértékét csak három év múlva kelljen kifizetni nekik - tenné fel a kérdést az embereknek a párt.
Megfellebbezte a Kúriánál Jobbik a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) két héttel ezelőtti döntését, amellyel a testület elutasította a rabszolgatörvény visszavonásával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésüket - jelentette be Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője.
Az NVB "egy Fidesz által irányított szervezet", márpedig "a Fidesz fél a nép valódi értékítéletétől", ezért torpedózza meg évek óta a népszavazási kezdeményezéseket
- fogalmazott Szilágyi. Arról kérdeznék a referendumon a magyar embereket, "akarnak-e négyszáz óra túlórát", és szeretnék-e, hogy ennek ellenértékét csak három év múlva kelljen kifizetni nekik. Megjegyezte, egy ilyen nagy hatású rendelkezésről ki kell kérni az emberek véleményét.
2019.01.18 14:32