Az év természetfotósa: Máté Bence

Publikálás dátuma
2013.11.06. 13:00
Tányérajkúak Fotó: Máté Bence
Huszonegyedik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós elismerését. Az Év Természetfotósa díjat Máté Bence vehette át – immár negyedszer. 

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiírt és lebonyolított GDF SUEZ Az Év Természetfotósa 2013 pályázatra 307 pályázó 3822 fotóval nevezett, összesen 14 kategóriában. A beérkezett pályaműveket elismert fotóművészekből álló zsűri három lépésben bírálta el – az első kettő az interneten követhető volt –, ennek során szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét 123-ra. Az Év Ifjú Természetfotósa az idén Balla Tihamér, 1997-ben született szegedi diák lett. A legjobb búvárfotós elismerést Tökölyi Csaba érdemelte ki a víz alatti fotókollekciók versenyében.

 

 

 

Szerző

Jogvédő szervezet: állandósult a családon belüli erőszak Magyarországon

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Magyarországon a családon belüli erőszak kezelésére kiépített rendszer egyszerűen nem működik.

 A rendőrségi tétlenség, a jogi és iránymutatásbeli hiányosságok miatt nem kapnak megfelelő védelmet a családon belüli erőszakot elszenvedő nők, akiknek az állami segítségnyújtási rendszer elégtelenségeiből kifolyólag gyakran nincs más választásuk, minthogy visszatérjenek bántalmazójukhoz - írta szerdán közzétett jelentésében a jogvédő szervezet.

    "Azok az emberek, akiknek a segítségnyújtás lenne a feladatuk - rendőrök, orvosok, ügyészek, szociális munkások - gyakran magukra hagyják az áldozatokat, akik nem látnak más lehetőséget, mint visszamenni bántalmazójukhoz, aminek következtében további erőszakoskodást szenvednek el" - emelte ki Lydia Gall, a jelentés szerzője, a Human Rights Watch kutatója.   

    A 29 bántalmazott nővel, valamint jogászokkal, bírókkal, női szervezetekkel, szociális munkásokkal, kormányhivatalnokokkal és egyéb szakemberekkel készült interjúkon alapuló, "Addig, amíg vér nem folyik: védtelenség a családon belüli erőszak ellen Magyarországon" című jelentés tartós és brutális, a társuk által nők ellen elkövetett erőszakról számol be.

    A jelentés alapját képező interjúk alanyai olyan magyar nők voltak, akiket partnereik megerőszakoltak, késsel, baltával és karddal vágtak meg, terhesen hasba ütöttek és megrúgtak, összevertek, kidobtak az erkélyről, télvíz idején bezártak a fészerbe, betörték orrukat és koponyájukat, valamint kemény pszichológiai erőszaknak tettek ki.

    A HRW szerint a rendőrség gyakran elriasztja a nőket a feljelentéstételtől, nem él kellő hatékonysággal törvényi jogköreivel és olykor kifejezetten ellenségesen lép fel. A bíróságok nem nyújtanak kellő védelmet, ahogy az orvosok és szociális munkások részéről sem számíthatnak megfelelő segítségre a bántalmazott nők. Mindemellett a HRW szerint a szükséges ezer helyett csupán 29 férőhely van az úgynevezett krízisközpontokban a családon belüli erőszak áldozatai számára Magyarországon.

    A jogvédő szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy 2013. július 1-ig a családon belüli erőszak nem volt különálló bűncselekmény Magyarországon, és az új tényállás is csak az erőszak legalább kétszeri megismétlődése esetére nyújt védelmet, továbbá kizárja a védett körből azokat a nőket, akik nem élnek együtt bántalmazó társukkal, kivéve, ha közös gyermekük van a bántalmazóval.

    A HRW közleményében arról is beszámolt, hogy az új törvény életbe lépése után készített - a jelentésben nem szereplő - interjúk alapján a helyzet a gyakorlatban nem változott július elseje óta.
    "A magyar kormánynak kiemelt kérdésként kell kezelnie a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét. Szégyenletes lelkiismeretlenség, hogy nők, akik megpróbálnak kimenekülni egy erőszakos kapcsolatból, a támogatás helyett ellenségességbe és közömbösségbe ütköznek" - közölte Lydia Gall.
http://hrw.org/node/120199

Szerző

November fogászati hónap

Publikálás dátuma
2013.11.06. 12:20

Az egészségünk megőrzése fontos feladat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni odafigyelni az étkezési szokásokra, a sok mozgásra, és a megfelelő higiénia betartására. A fogak ápolása, tisztántartása, a rendszeres fogászati ellenőrzés életünk szerves részét kell, hogy képezze.

Dr. Baráth Gáborral, fog- és szájbetegségek szakorvosával, implantológus szakemberrel munkahelyén, az Imperial Dentalban beszélgetünk.

- Tudjuk, hogy fontos a megelőzés, a megfelelő fogmosás. Most különösen sokat hallunk, olvasunk a prevencióról. De a gond akkor van, ha már mozog a fog, vagy ha fáj! Mit tehetünk ilyenkor? Mit javasol a szakember?

- A legfontosabb, hogy ne halogassuk a fogorvosi vizitet. A helyzet magától nem lesz jobb, sőt csak romolhat. Ne várjuk meg, amíg nem tudunk egy jóízűt nevetni, vagy egy almába beleharapni. Tudom, hogy sokan azért is ódzkodnak a fogorvosi beavatkozástól, mert nem csak fájdalmas, de roppant hosszadalmas is. Na nem a beavatkozás, hanem a lábadozási idő. Kinek van ma akár egy-két éve is arra, hogy végigcsináljon egy fájdalmas kezelést, ki engedheti meg magának, hogy hónapokra kiessen a munkából? A mi eljárásunkkal ez az idő végtelenül lerövidíthető.

 

Baráth doktor munkája során többféle implantációs rendszert és csontpótlókat használ, melyeket minden esetben egyénre szabottan választ ki és alkalmaz. Specialitása közé tartoznak azok a csontpótló beavatkozások, implantációk, ahol a csontpótlással magát az arcüreget emeli meg. Mindennapi fogorvosi gyakorlatában alkalmazza a biológiai fogászati szemléletét. Rutinszerűen készít magas esztétikai minőségű háromdimenziós programmal kontrollált fémmentes cirkónium porcelán hidakat, koronákat. Sokan fordulnak hozzá hagyományos fogproblémákkal, de szép számmal van a hazai és külföldi páciensei között olyan is, aki esztétikai kezelést kér.

 

- Hogyan fog hozzá a fogak rendbe tételéhez?

- Elsőként, természetesen  panorámaröntgen felvételt készül, melynek kiértékelését követően alapos szájvizsgálat következik, hogy kiderüljön, melyik fogakat kell pótolni, szükséges-e és ha igen hány fognak a beültetése. Ezek után ellenőrizzük a rendelkezésre álló csontállományt, hogy egyáltalán elegendő-e a fogbeültetéshez. A fogbeültetés után a varratok kb. egy hétig maradnak. A teljes gyógyulási szakasz, általában 3 hónap. Persze az esetek többségében elkerülhető a műtét és a csontpótlók alkalmazása. Az azonnali fix pótlás elkészítésére törekszünk.

Tehát ha már baj van és mozog a fog, akkor is van jó megoldás.  Nem kell hónapokat, vagy akár egy évet is várni a gyógyulásra, kisebb a műtét során a trauma, ez a fajta fogpótlási módszer vér és fájdalommentes. Az implantátum azonnal terhelhető, és az egész eljárásra időben fel lehet készülni.

Szerző