Előfizetés

Holnap adják át a Hazám-díjakat

Bitó László író, orvos, fiziológus, Fischer Iván zeneszerző, karmester, Haraszty István szobrászművész, Ilia Mihály irodalomtörténész, Kornai János közgazdász, Marton Éva operaénekes, valamint Végel László író kapja meg idén Hazám-díjat.

A XXI. Század Társaság által 13. alkalommal odaítélt elismeréseket szombaton Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében adják át.

A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című költeményéről kapta nevét, az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll.

A Hazám-díj kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. 

A díjra a társaság tagjai tehettek javaslatot, a kitüntetett személyiségek közé minden esztendőben egy külhoni magyar művészt vagy tudóst is beválogatnak. A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor villamosmérnök, tagja Ágh Attila közgazdász, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője, a XXI. Század Társaság elnöke, Révész Tamás egyetemi tanár, Romsics Ignác történész és Varga Gyula professor emeritus.

A XXI. Század Társaság tagjai a hagyományoknak megfelelően a díjkiosztó ünnepség előtt koszorút helyeznek el József Attila sírján a Fiumei úti temetőben.

Az operaház fantomja 700-adszor a Madáchban

Publikálás dátuma
2013.11.08. 19:13
A Christine-t alakító Mahó Andrea Szirtes Tamás rendezővel. Fotó: K2 Press.
Hétszázadik alkalommal láthatja a közönség Az operaház fantomja című musicalt a Madách Színházban szombat este.

A teátrum 2003. május 30-án mutatta be Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomja című musicaljét Szirtes Tamás rendezésében. A szombat esti 700. előadáson a közönség a Fantom, Raoul és Christine szerepében minden jelenlegi szereposztást láthat, az előadás végén pedig különleges pas de deux-t táncol a Magyar Állami Operaház két balettművésze, Nakamura Soko és Bajári Levente, aki a pas de deux koreográfusa is.

A Madách Színház tíz éve mutatta be a mű non-replika változatát, vagyis a magyar közönség új rendezésben, jelmezekkel és díszlettel láthatta és láthatja azóta is a musicalt. Az operaház fantomja sorsfordító volt a teátrum számára, a Madách ezzel indult el a zenés színház irányába, és vált kiemelkedővé a műfajban.

Az előadás koncertváltozatát az idén nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon is láthatta a közönség. Szirtes Tamás rendező az MTI-nek akkor elmondta, hogy Gaston Leroux-nak a mindent elsöprő szerelemről és szenvedélyről szóló "vad romantikus" történtét többen is feldolgozták, Andrew Lloyd Webber 1986-ban Londonban bemutatott musicaljének sikere azonban minden korábbi változatét felülmúlta.

A musical jelenlegi szereposztása szerint Fantomként Csengeri Attila, Posta Victor és Sasvári Sándor lép színpadra, a női főszerepet, Christine-t Fonyó Barbara, Krassy Renáta és Mahó Andrea énekli, Raoulként pedig Bot Gábort, Homonnay Zsoltot, Magyar Bálintot és Nagy Sándort láthatja a közönség.

Megnyílt a Kézműves Magyar Ízek Vására

Megnyílt pénteken a Kézműves Magyar Ízek Vására a fővárosban, a hagyományos kézműves termékeket felvonultató vásár központi terméke idén a hal- és vadhús.

A háromnapos vásár helyszíne a budapesti Millenáris park B-épülete, ahol az esemény a Vadászkamara Kürtegyüttesének bemutatójával vette kezdetét.

A vendégeket az épületben mintegy száz kiállító várja több mint ötezer ízt képviselő termékkel - mézekkel, lekvárokkal, szörpökkel, sonkákkal, sajtokkal, pálinkákkal, fűszerekkel és tejtermékekkel. Idén első alkalommal az épületen kívül kialakított szabadtéri piactéren további mintegy harminc termelő kínálja húskészítményeit: vad- és halhús mellett vásárolhatók szürkemarha-, mangalica-, szarvas-, pisztráng-, sőt medvekülönlegességek is.

"Halfogyasztás tekintetében sereghajtók vagyunk az Európai Unióban, hiszen a 22 kilogramm per év átlaghoz képest itthon 4,2-4,5 kilogramm halat fogyasztunk. Ezért gondoltuk úgy, hogy a vadászszezon alkalmával a vad és a hal lesz a mostani vásár középpontjában - mondta el Pap Krisztián, a rendező Magyar Delikátesz Kft. ügyvezetője.

Újításként - a kedvezőbb jegyárak mellett - a látogatók 300 forintos kuponok formájában a vásáron is levásárolhatják a belépő árát. A rendezvényről bővebb információ awww.kezmuvesmagyarizekvasara.hu és a www.magyardelikatesz.hu internetes oldalon található.