Elindult a "vágy metrókocsija" Prágában

Hivatalosan is a flört, az ismerkedés színhelye mostantól szombatonként a prágai metró szerelvényeinek középső kocsija.

A néhány hónapja bejelentett, élénk hazai és nemzetközi visszhangot kiváltó újítást a prágai közlekedési vállalat (DPP) egyebek mellett azzal a nem titkol a céllal vezette be, hogy a szingli autósokat rávegye a tömegközlekedésre.
"Az embereknek ma kevés a lehetőségük az ismerkedésre, esetleg valamilyen rendezvényen vagy a munkában. A metróban az emberek ma már rendszerint olvasnak, tanulnak, zenét hallgatnak. Tehát miért ne lehetne kihasználni a metrót ismerkedésre is?" - magyarázta az ötletet a közlekedési vállalat szóvivője.

A hivatalos nevén "kommunikációs kocsi" az eredeti elképzelések szerint az utolsó lett volna a szerelvényeken, de a végül is a középső kocsi fogja ezt a szerepet betölteni. "Rájöttünk, hogy az utolsó kocsikból a végállomásokon első kocsi lenne, ezért a középső mellett döntöttünk" - jelentette ki Jaroslav Duris, a DPP igazgatója.
A prágai sajtóban csak "flörtvagonnak" nevezett intézményt először a metró A jelzésű, zöld vonalán vezetik be. A kocsik nincsenek külön megjelölve, de minden metróállomáson plakátokon és a hangosbeszélőn is tájékoztatják róla az utasokat. Aki tehát beszáll a középső kocsiba, tudni fogja, hogy az az ismerkedésre is szolgál. A "vágy metrókocsija" egyelőre szombatonként délelőtt tíztől este tízig áll az érdeklődők rendelkezésére.

A nem szokványos ötletnek hatalmas visszhangja támadt Csehországban, de az európai és az amerikai sajtó is felkapta. A lapokban és az internetes közösségi portálokon megjelent reakciókból az tűnt ki, hogy a széles közönség vevő az ötletre. Külföldön pedig azt emelik ki, hogy Prága ezzel újabb turistacsalogatóhoz juthat.
Ugyanakkor vannak, akiknek nem tetszik az ötlet, és rámutatnak a lehetséges problémákra is. "Ha a nagy rohanásban véletlenül a +szerelemvagonba+ szállok be, s ezt a férjem is megtudja, ki fogja neki megmagyarázni, hogy ennek csak a sietség az oka?" - tette fel a kérdést egy fiatal édesanya. "A fiatalok már most is túlságosan szabadosak, miért kell nekik ezt még megkönnyíteni?" - kérdi egy középkorú vallásos férfi.

Másoknak pedig kiegészítő javaslataik vannak. "Nem lenne rossz, ha egy kis bár is lenne a kocsiban. Olvastam, hogy valamikor volt ilyesmi a villamosokon" - írta a Facebookon egy cseh egyetemista.
A prágai metróhálózat hossza mintegy 60 kilométer, utasainak száma évente mintegy hatszázmillió. A cseh sajtó azt írja, hogy a terv megvalósításával a prágai metró lesz a világ egyik legnagyobb ismerkedő helye.
"Tekintettel az utasok és az egyedül élők nagy számára nem kétséges, hogy lesz miből válogatni" - jegyezte meg a Mladá Fronta Dnes című napilap.

Szerző

Komoly reformokról dönt a Kínai Kommunista Párt

A gazdasági és társadalmi reformok eddig példátlan elmélyítését célzó négynapos tanácskozás kezdődött szombaton Pekingben a vezető kínai politikusok előzetes nyilatkozatai szerint. A reformokról a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának harmadik plenáris ülése hoz döntést.

Az átfogó reformirányt kijelölő párthatározat-tervezet napokon belül kötelező irányvonal lesz minden szinten a világ második gazdaságának irányítói számára. A politikai direktívák minden bizonnyal érintik majd a gazdaság strukturális rendjét, az irányítás intézményi hátterét, az állami vállalatok szerepét, a monopóliumokat, de szélesebb körben a jövedelemelosztást és vélhetően még a kötelező lakossági regisztrációs rendszert is.

A már több mint harminc éve zajló kínai reformfolyamat újraszabásával az előzetes nyilatkozatok szerint a szocialista piacgazdaság fejlesztésének felgyorsítását szeretnék elérni, és deklaráltan a demokrácia, a kulturális fejlődés, a társadalmi harmónia és a környezetvédelem megerősítését.Ami a rendszeresen emlegetett politikai reformokat illeti, ezen Kínában senki nem ért többpártrendszerű, nyugati típusú demokráciát; a fennálló politikai vezetésnek, a kommunista pártnak nem szándéka a hatalomból kivonulni, tehát bármilyen politikai (intézményi) reformra kerül is sor a belátható jövőben Kínában, az a KKP vezetésével fog megtörténni.

A KKP 1978 óta hagyományosan a pártkongresszusok nyomán hivatalba lépő központi bizottságok harmadik plénumát használja arra, hogy reformelképzeléseit párthatározatban rögzítse, aminek a végrehajtása azután hosszú évekre, évtizedekre nyúlik el. Teng Hsziao-ping néhai kínai vezető 35 éve hirdette meg a reform és nyitás politikáját, a gazdaság állami kézben tartásának, ellenőrzésének a lazítását. 1993-ban szintén az aktuális harmadik plénum volt az, ahol az úgynevezett szocialista piacgazdaságról döntöttek, s utat nyitottak a következő két évtized látványos növekedésének.

Szerző

Megkezdődtek a megyei választások Szlovákiában

Megkezdődtek Szlovákiában, az ország történetében negyedik alkalommal a megyei választások.

A szavazók szombat reggel héttől este tízig 90 választókörzet csaknem hatezer szavazókörében adhatják le voksukat, nyolc szlovákiai megye 65 megyefőnökjelöltjének és közel 2600 megyei képviselőjelöltjének valamelyikére.
A választás előkészületei menetrend szerint zajlottak, s a kétnapos kampánycsend megsértésére vonatkozó bejelentést sem kapott a központi választási bizottság (ÚVK) a választások előestéjéig - tájékoztatta az MTI-t Nyilfa Péter, az ÚVK tagja. Elmondta: a voksolás első részeredményei már nem sokkal a szavazókörök bezárását követően, este tíz óra után ismertek lesznek, a nem hivatalos végeredmény pedig vasárnap hajnalra várható.

Bár a megyei választásokat megelőzően a felvidéki magyar választók szavazataira számító két párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar párt több hónapig tárgyalt az együttműködés lehetőségeiről, a két alakulat végül mégis túlnyomó többségében külön listákon indította jelöltjeit. Az MKP és a Most-Híd a magyarok által is lakott öt szlovákiai megye közül háromban - a nagyszombati, a nyitrai és a kassai megyékben - különálló listákat indított.

A besztercebányai megyében, ahol számbelileg a legtöbb magyar él, úgy állítottak külön-külön listát, hogy a két névsor együttes létszáma lesz pontosan annyi, amennyi egy teljes listán szerepelhet. A pozsonyi megyében a két párt egy széleskörű jobboldali koalíció keretében indított jelölteket.

A megyei választásokon két magyar megyefőnök-jelölt is indul, Berényi József, az MKP elnöke és Nagy József, a Most-Híd képviselője személyében. Mindketten ugyanabban a nagyszombati megyében pályáznak, amelynek része a tömbmagyar régiónak számító Csallóköz és Mátyusföld is. A nagyszombati megyében rajtuk kívül még három további jelölt is indul, köztük a legesélyesebbnek tartott jelenlegi megyefőnök, Tibor Mikus. A szlovákiai megyei választások történetében ugyan már többször is indult magyar jelölt egy-egy megyefőnöki poszt megszerzéséért, arra azonban még nem volt példa, hogy sikerült volna nyernie.

A legutóbbi szlovákiai megyei választásokon az akkori és egyben jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) érte el a legjobb eredményt. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a kormánypárt ismét hasonló eredményre számíthat.

Annak ellenére, hogy Szlovákiában a megyei közigazgatás szintjén évente átlagban több mint egymilliárd euróról határoznak és itt születik döntés egyebek mellett a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról is, a megyei választások iránti lakossági érdeklődés alacsony, a választói részvétel legutóbb nem érte el a húsz százalékot sem.

Szerző