Így változik az autóbiztosítások piaca

Publikálás dátuma
2013.11.13. 06:20
Figyeljünk oda, hogy a biztosító a régi vagy az új bonust, malust közli-e FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCKS
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kalkulátorok többsége nem számol a 30 százalékos baleseti adóval, de nem csak ezért érdemes némi időt szánni a kötelező szerződés megkötése előtt. A szakemberek szerint ugyanis általánosságban nem igaz, hogy a biztosítási díjak emelkedtek, mert azok attól is függnek, hogy az egyes társaságok melyik autós réteget akarják megtartani és melyiket nem.

A legtöbb kgfb díjkalkulátor nem számol a 30 százalékos baleseti adóval, amely egyébként nem marad a biztosítótársaságoknál, tovább kell, hogy utalják a költségvetésnek. Az autósoknak viszont érdemes alaposan ellenőrizni, hogy ez a jelenlegi kormány alatt bevezetett új adónemmel növelt összeg szerepel a kalkulátorban, vagy sem. Ez az összeg több ezer forintot is jelenthet, ezért kellemetlen meglepetés érheti azt, aki biztosítási díj kézhezvételekor döbben rá a kalkulátor számolta és a díj összege közötti különbségre.

Az a 2,2-2,3 millió autós, akinek év végén jár le a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása, november 29-ig mondhatja le levélben a jelenlegi biztosítójánál a szerződését. A váltás határideje ugyanis december 1-je, ám az éppen vasárnapra esik.
Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke elmondta, jogszabály szerint ugyan faxon is le lehet mondani a szerződést, ám annak igazolása nehézkes, és azt sem lehet tudni, hogy hétvégén melyik biztosítótársaság tart ügyeletet. Nem érdemes az utolsó pillanatig várni, bár egy felmérés szerint a magyar autósok mintegy 40 százaléka ezt teszi. Az ilyen "last minute" lemondásokért az alkuszok sem vállalnak felelősséget. Aki késve adja föl a szerződése lemondását, vagy az utolsó pillanatban feladott felmondás elkeveredik, és nem tudja igazolni, hogy elküldte, kénytelen a jelenlegi biztosítójánál maradni.

A FBAMSZ előrejelzése szerint idén nagyjából 300 ezren váltanak biztosítót, ami egyharmada a tavalyinak. Igaz, közben tovább csökkent azok száma, akiknek év végére esik a kgfb szerződésük évfordulója. Ebben a számban azonban benne van az a 150-180 ezer ügyfél is, aki felmondja a szerződését, de a kedvezőbb díjszabásért ugyanahhoz a társasághoz szerződik vissza. Aki eleve maradni akar a jelenlegi biztosítójánál, annak gyakorlatilag semmi tennivalója, csak várnia kell a társaság értesítését a 2014-re érvényes kgfb díjáról. Ma már egyáltalán nem törvényszerű, ami azért korábban még gyakran jellemző volt, hogy sok biztosítótársaság szinte büntette a hűséges ügyfeleket. A társaságok általában úgy állapítják meg a díjaikat, hogy milyen ügyfélkört szeretnének megtartani, vagy éppen milyenektől szabadulnának. Éppen ezért túlzott leegyszerűsítés az a sajtóban is gyakran felbukkanó vélemény, hogy általában 12-15, vagy akár több százalékkal is emelkedtek a kgfb díjak. Még mindig vannak olyan ügyfelek, akik olcsóbban megúszhatják a kötelezőt. A szakemberek azt is megemlítették, hogy egyre többen nem aprózzák el a díjfizetést, és egyben egyenlítik ki a biztosítás összegét.

Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke a Népszavának elmondta, a biztosítótársaságok által a váltást megelőzően kötelezően 60 nappal korábban kiküldött értesítőben nem mindig egyértelmű az úgynevezett bonus/malus pontok közlése. Előfordul, hogy a jelenlegi besorolást írják meg, máskor a következő osztályt adják meg. Ezt is tisztázni kell. A jogszabály értelmében a B10-es besorolásnál már nem lehet magasabbat adni, ezért sokan úgy érezhetik, hiába vezetnek évek óta balesetmentesen, mégis drágul a biztosításuk.

Alaposan megnehezítette a flottabiztosításokat az a szakma és az érintettek megkérdezése nélkül alkotott szabályozás, amely megszüntette azt a lehetőséget, hogy a biztosítótársaságok meghirdették a díjakat 30-40 százalékos mozgástérrel. A flottákat 5 gépkocsitól számítják, s az erre a szegmensre erőltetett egységes díjszabás nem működik, hiszen sem az alkusz, sem a biztosítótársaság nem tudhatta előre, milyen belső szabályozás érvényes az adott cégnél, milyen típusú autókból áll a flotta. Ennek az új szabályozásnak az lett a következménye, hogy elsősorban a kis- és közepes vállalkozások (kkv) kivonultak a flottabiztosítási piacról, és egyéni biztosításokat kötöttek a gépkocsikra. Ez azonban alaposan bonyolította a helyzetet, hiszen egyszerűbb volt egyben kezelni a flottát, mint külön-külön, főleg akkor, ha év közben egy vagy több autót lecseréltek. A biztosítók és az alkuszok úgy vágták át a gordiuszi csomót, hogy a társaságok vállalkozásokra lebontva adják meg a díjajánlatukat. Máris érzékelhető az a trendváltás, hogy a kis flották kezdenek visszatérni az egyéni biztosításból a számukra kedvezőbb flottabiztosításra.

Szerző

Fidesz-közeli védők a Sukoró-ügyben

Publikálás dátuma
2013.11.13. 06:02
Washingtonban sokakat meghallgatnak az elmaradt beruházás miatti perben FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Habony Árpád a Demokratikus Koalíció értesülésével szemben - hivatalosan legalábbis - nem tagja a Sukoró-ügyben Washintonban zajló perben a magyar államot képviselő delegációnak, viszont a csapatot erősíti Simicska Lajos bizalmasa, a Fidesz egykori jogtanácsosa, Győri Tibor államtitkár. A Sukoró-ügy kriminalizálása és a beruházás Orbán-kormány általi "bedöntése" miatt hoppon maradt befektetők 100 milliárd forintnyi kártérítést követelnek a választottbírósági eljárásban.

Nemcsak az Orbán-kormány, hanem a Közgép-tulajdonos Simicska Lajos bizalmasa is Győri Tibor, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára, akiről tegnap kiderült, hogy tagja annak a delegációnak, amelyik a meghiúsult sukorói kaszinóváros ügyében folyó választottbírósági eljárásban Washingtonban a magyar államot képviseli a külföldi befektetőkkel szemben. Ez véletlenül derült ki, amikor Giró-Szász András kormányszóvivő cáfolta a Demokratikus Koalíció (DK) értesülését arról, hogy a magyar állami csapat tagja lenne Habony Árpád, az Orbán Viktor, a kormány és a Fidesz közelében szinte állandóan jelen lévő, ám - mivel hivatalosan poszttal, megbízással nem bír - közszereplőségét tagadó "tanácsadó".
A Fidesz 2006-os és 2010-es kampányában is részt vállalt titokzatos Habony szerepét a Sukoró-ügyben a DK szóvivője vetette fel tegnap. Gréczy Zsolt arról beszélt: egyes információk szerint a magyar államot képviselő delegáció egyik tagja Habony Árpád, "a miniszterelnök személyes tanácsadója". Arra kérte ezért Orbán Viktort, tisztázza, csakugyan elkísérte-e a kormánydelegációt, és ha igen, milyen minőségben, mi célból, kinek a megbízására és ki fizeti a kiutazás költségeit. Gréczy arra is kíváncsi volt, pontosan kik a delegáció tagjai, kiket, illetve mely cégeket bízott meg és mennyiért a kormány a jogi képviselettel.

Válaszában Giró-Szász tudatta: Habony "nem tagja a delegációnak, abban nem vesz részt, az eljárással semmilyen kapcsolata nincs és nem is volt". Erre Gréczy lapunk kérdésére sejtelmesen csak annyit közölt: "nem véletlenül mondtuk, amit mondtunk". A kormányszóvivő egyébként elárulta, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) tegnap kezdődött és két hétig tartó eljárására Washingtonba utazott delegációban részt vesz Győri Tibor mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Jármai Péter helyettes államtitkár.

Győri személye egyébként csaknem olyan érdekes, mint Habonyé lett volna. A Miniszterelnökség tavaly júniusban kinevezett államtitkára ugyanis 2010 szeptemberétől 2012 május végéig a Miniszterelnökség tanácsadójaként dolgozott. Erre készülve 2010 májusában vezetői tisztségét fel-, tulajdonrészét pedig eladva távozott a 2005-ben általa - még Europtimus néven alapított - marketingcégből, amely Nézőpont Intézet néven vált híressé, miután a 2010-es kormányváltást követően sorra kapta a jelentős állami megbízásokat. A társaságban vezető tisztségviselő volt 2008-ig Habony Árpád is. Győri a Nézőpontot megelőzően a Fidesz jogtanácsosa, majd csaknem tíz évig - 1995 és 2003 között - a Mahir Rt. vezérigazgatója is volt, vagyis Simicska Lajos jobbkeze és bizalmasa.

A DK szóvivőjének kérdésére válaszolva Giró-Szász András a magyar államot segítő jogászcsapat tagjaként a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodát és a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát nevezte meg, ám költségeikről konkrét adatokat nem közölt. Állítása szerint azért, mert "a szerződés óradíj elszámolású, így csak a ténylegesen teljesített és a megbízó által elfogadott megbízási díjat fogják kifizetni, vagyis csak az eljárás vége után lehet a pontos összeget mondani". Annyi azért tudható, hogy az ügyvédekkel milliárdos nagyságrendű keretszerződést kötöttek. A Réczicza White & Case irodával például nettó 5,5 millió euró értékben 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez a társaság jó referenciákkal rendelkezik az első Orbán-kormány idejéből: a 112 éve alapított New York-i White & Case LLP magyarországi irodáját 1997 óta Réczicza István vezeti, aki saját bevallása szerint "soha nem akart ügyvéd lenni, ám egy reggel úgy ébredt fel: jogász lesz a hivatása". Nem sokkal azután, hogy átvette az Andrássy úton található iroda vezetését, a "polgári kormány" idején több megbízást nyertek el. Olyannyira, hogy az akkori Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. házi ügyvédi irodájaként emlegették őket.

A kormányszóvivő által említett másik ügyvédi irodáról pedig azt érdemes tudni, hogy névadója, Sárhegyi Zoltán a nemrég megszüntetett Országos Választási Bizottság (OVB) Fidesz által delegált tagja volt. Sárhegyi Zoltán és társai jegyzik a Z. I. B. Consulting Zrt.-t, amely az első Orbán-kormány egyik "udvari szállítójaként" híresült el - még kft.-ként. A céggel 2011. áprilisban 1,63 milliárd forintos szerződést kötött a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. közutakkal és vasútvonalakkal kapcsolatos előkészítő munkák irányítására. Az irodának abban az évben a fejlesztési tárca is adott PPP-projektek átvilágításával kapcsolatos jogi megbízást 86 millió forintért. További érdekesség, hogy a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodában kezdte ügyvédi pályáját Papcsák Ferenc fideszes politikus, Zugló jelenlegi polgármestere is.

Szerző

Fidesz-közeli védők a Sukoró-ügyben

Publikálás dátuma
2013.11.13. 06:02
Washingtonban sokakat meghallgatnak az elmaradt beruházás miatti perben FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Habony Árpád a Demokratikus Koalíció értesülésével szemben - hivatalosan legalábbis - nem tagja a Sukoró-ügyben Washintonban zajló perben a magyar államot képviselő delegációnak, viszont a csapatot erősíti Simicska Lajos bizalmasa, a Fidesz egykori jogtanácsosa, Győri Tibor államtitkár. A Sukoró-ügy kriminalizálása és a beruházás Orbán-kormány általi "bedöntése" miatt hoppon maradt befektetők 100 milliárd forintnyi kártérítést követelnek a választottbírósági eljárásban.

Nemcsak az Orbán-kormány, hanem a Közgép-tulajdonos Simicska Lajos bizalmasa is Győri Tibor, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára, akiről tegnap kiderült, hogy tagja annak a delegációnak, amelyik a meghiúsult sukorói kaszinóváros ügyében folyó választottbírósági eljárásban Washingtonban a magyar államot képviseli a külföldi befektetőkkel szemben. Ez véletlenül derült ki, amikor Giró-Szász András kormányszóvivő cáfolta a Demokratikus Koalíció (DK) értesülését arról, hogy a magyar állami csapat tagja lenne Habony Árpád, az Orbán Viktor, a kormány és a Fidesz közelében szinte állandóan jelen lévő, ám - mivel hivatalosan poszttal, megbízással nem bír - közszereplőségét tagadó "tanácsadó".
A Fidesz 2006-os és 2010-es kampányában is részt vállalt titokzatos Habony szerepét a Sukoró-ügyben a DK szóvivője vetette fel tegnap. Gréczy Zsolt arról beszélt: egyes információk szerint a magyar államot képviselő delegáció egyik tagja Habony Árpád, "a miniszterelnök személyes tanácsadója". Arra kérte ezért Orbán Viktort, tisztázza, csakugyan elkísérte-e a kormánydelegációt, és ha igen, milyen minőségben, mi célból, kinek a megbízására és ki fizeti a kiutazás költségeit. Gréczy arra is kíváncsi volt, pontosan kik a delegáció tagjai, kiket, illetve mely cégeket bízott meg és mennyiért a kormány a jogi képviselettel.

Válaszában Giró-Szász tudatta: Habony "nem tagja a delegációnak, abban nem vesz részt, az eljárással semmilyen kapcsolata nincs és nem is volt". Erre Gréczy lapunk kérdésére sejtelmesen csak annyit közölt: "nem véletlenül mondtuk, amit mondtunk". A kormányszóvivő egyébként elárulta, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) tegnap kezdődött és két hétig tartó eljárására Washingtonba utazott delegációban részt vesz Győri Tibor mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Jármai Péter helyettes államtitkár.

Győri személye egyébként csaknem olyan érdekes, mint Habonyé lett volna. A Miniszterelnökség tavaly júniusban kinevezett államtitkára ugyanis 2010 szeptemberétől 2012 május végéig a Miniszterelnökség tanácsadójaként dolgozott. Erre készülve 2010 májusában vezetői tisztségét fel-, tulajdonrészét pedig eladva távozott a 2005-ben általa - még Europtimus néven alapított - marketingcégből, amely Nézőpont Intézet néven vált híressé, miután a 2010-es kormányváltást követően sorra kapta a jelentős állami megbízásokat. A társaságban vezető tisztségviselő volt 2008-ig Habony Árpád is. Győri a Nézőpontot megelőzően a Fidesz jogtanácsosa, majd csaknem tíz évig - 1995 és 2003 között - a Mahir Rt. vezérigazgatója is volt, vagyis Simicska Lajos jobbkeze és bizalmasa.

A DK szóvivőjének kérdésére válaszolva Giró-Szász András a magyar államot segítő jogászcsapat tagjaként a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodát és a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát nevezte meg, ám költségeikről konkrét adatokat nem közölt. Állítása szerint azért, mert "a szerződés óradíj elszámolású, így csak a ténylegesen teljesített és a megbízó által elfogadott megbízási díjat fogják kifizetni, vagyis csak az eljárás vége után lehet a pontos összeget mondani". Annyi azért tudható, hogy az ügyvédekkel milliárdos nagyságrendű keretszerződést kötöttek. A Réczicza White & Case irodával például nettó 5,5 millió euró értékben 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez a társaság jó referenciákkal rendelkezik az első Orbán-kormány idejéből: a 112 éve alapított New York-i White & Case LLP magyarországi irodáját 1997 óta Réczicza István vezeti, aki saját bevallása szerint "soha nem akart ügyvéd lenni, ám egy reggel úgy ébredt fel: jogász lesz a hivatása". Nem sokkal azután, hogy átvette az Andrássy úton található iroda vezetését, a "polgári kormány" idején több megbízást nyertek el. Olyannyira, hogy az akkori Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. házi ügyvédi irodájaként emlegették őket.

A kormányszóvivő által említett másik ügyvédi irodáról pedig azt érdemes tudni, hogy névadója, Sárhegyi Zoltán a nemrég megszüntetett Országos Választási Bizottság (OVB) Fidesz által delegált tagja volt. Sárhegyi Zoltán és társai jegyzik a Z. I. B. Consulting Zrt.-t, amely az első Orbán-kormány egyik "udvari szállítójaként" híresült el - még kft.-ként. A céggel 2011. áprilisban 1,63 milliárd forintos szerződést kötött a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. közutakkal és vasútvonalakkal kapcsolatos előkészítő munkák irányítására. Az irodának abban az évben a fejlesztési tárca is adott PPP-projektek átvilágításával kapcsolatos jogi megbízást 86 millió forintért. További érdekesség, hogy a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodában kezdte ügyvédi pályáját Papcsák Ferenc fideszes politikus, Zugló jelenlegi polgármestere is.

Szerző