Előfizetés

Kína szakít a munkatáborokkal és lazít az egykepolitikán

Kína megszünteti a munkával történő átnevelés intézményét, továbbá könnyít családtervezési politikáján, vagyis engedélyezi azon szülők számára is a második gyermeket, akik közül az egyik egyke - közölte pénteken az állami média.

A döntések a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának kedden véget ért harmadik plenáris ülésén születtek. A plénumnak a reform elmélyítésére vonatkozó határozatairól pénteken hoztak nyilvánosságra részleteket.
A központi vezetés már az év elején jelét adta, hogy a munkával történő átnevelést mint büntetési formát fokozatosan szeretné megszüntetni egy úgynevezett igazságügyi reform keretében. Több tartomány saját hatáskörében már döntött az intézmények bezárásáról.

Hivatalos közlés szerint 2008-ban mintegy 350 ilyen átnevelő intézet működött az országban 160 ezer lakóval. Bírósági ítélet nélkül, rendőrségi kezdeményezésre többnyire kisstílű bűnözők, tolvajok, prostituáltak, kábítószerfüggők, szerencsejátékosok gyűjtőhelyei voltak ezek a táborok, de a "nemzetbiztonságot veszélyeztető elemeket" is bezárhatták ezekbe.
A kínai vezetés az igazságszolgáltatás reformjának keretében határozott arról is, hogy tovább csökkentik a halálbüntetéssel büntethető bűncselekmények körét, és szigorúbban lépnek fel a vallatásoknál előforduló kényszer, a fizikai erőszak alkalmazása és a bizonyítékok törvénytelen megszerzése ellen.

A döntéshozók az állampolgárok jogsegélyezésének javítását is célul tűzték, jelentős szerepet szánva az ügyvédeknek a jog- és érdekvédelem hatékonyságának növelésében.

Az egykepolitika néven elhíresült több évtizedes családtervezési rendszer módosításáról az utóbbi időben újra és újra felröppentek hírek, de azokat rendre cáfolták. Korábban már voltak könnyítések, illetve a vidéken élőkre és a kisebb nemzetiségekhez tartozókra enyhébb szabályok vonatkoztak. A legutóbbi engedmény úgy szólt, hogy ha mindkét szülő egyke, akkor a pár törvényesen két gyermeket vállalhat.

Ez a politika világszerte mindenekelőtt a vadhajtásairól - az erőszakos sterilizálásokról, a törvényellenes szelektív abortuszokról - vált ismertté. A rendelkezés betartatása kezdettől, az 1980-as évek óta nehézségekbe ütközik, az emberek sok helyütt fittyet hánytak a központi akaratnak, a helyi végrehajtók, akiket számon kértek, viszont igyekeznek a hatalmi parancsnak engedelmeskedni.

A kínai demográfusok azt állítják, hogy 1979 és 2011 között 400 millióval több gyermek született volna, ha nem vezetik be a korlátozást, és a világ népessége 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot.
A pártdokumentumból az is kiderült, hogy Peking változtatni kíván a jelenleg érvényes lakossági regisztrációs rendszeren, ami sok tízmillió ember - különösen a vándormunkások - számára jelent gátat, amikor a városokban keres megélhetést. Az úgynevezett hukou-rendszer új szabályaival könnyebbé válik majd a városba költözés, a család, a gyermekek regisztrációja, ami feltétele például egyes egészségügyi szolgáltatásoknak, az oktatásnak, illetve a lakáshoz jutásnak.

Orbán: "a kiművelt emberfő az ország aranytartaléka"

Publikálás dátuma
2013.11.15. 14:54
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Magyarország ma már erősebb, így egyre több forrást tud biztosítani a kultúrára, a szellemi és a tudományos életre - mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) új épületének átadásán Budapesten.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kutatóközpont a legsúlyosabb európai válság idején épült meg, miután a kormány megállapodott az MTA-val, hogy a tudományra fordított költségvetési forrásokat a válság ellenére minden évben növelik. Az akadémia támogatása így négy év alatt 35 milliárdról 49 milliárd forintra nőtt.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy bár 2012-ben csökkent a magyar GDP, a kabinet kitartott korábbi politikája mellett, és ez a megfejtése annak, hogy az idei harmadik negyedévben már 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság, mindenkit meglepve, kivéve a kormányt - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: reményei szerint a negyedik negyedév adatai láttán kijelenthető lesz, hogy Magyarország újra a régió éllovasa.

A kormányfő szavai szerint "a kiművelt emberfő az ország aranytartaléka, amit jó merkantilistaként meg kell őriznünk". A kérdés nem az - folytatta -, hogy egy fiatal kutató kimegy-e külföldre vagy sem, ez ugyanis "egy meglehetősen primitív megközelítés". A kérdés valójában az, hogy visszatérhet-e, megtalálhatja-e Magyarországon azokat a feltételeket, amelyekkel külföldön szembesült - mondta, hangsúlyozva, hogy ezért a fiatal kutatók elvándorlására nem a sajnálkozás a megfelelő válasz, hanem egy versenyképes kutatóközpont felépítése.

Orbán Viktor kiemelte: ma az egész világon azzal küzdenek a cégek, hogy nem találnak megfelelő képzettségű szakembereket a meghirdetett állásokra, miközben a munkanélküliség magas. Ezt szerinte vagy úgy lehet orvosolni, hogy e nagyvállalatok elszívják más országokból a képzett munkaerőt - "ettől mi, magyarok is szenvedünk" -, vagy úgy, hogy a cégek települnek az adott országba. A magyar kormány az utóbbi mellett kötelezte el magát, ezért döntött úgy, hogy összehangolja a gazdasági élet szereplőinek elképzeléseit a köz- és a felsőoktatási rendszerrel, valamint a tudományos kutatással - mondta. Úgy fogalmazott: "Mi nem Európa összeszerelő-csarnoka akarunk lenni, hanem ki akarjuk venni a magunk részét a kutatás-fejlesztésből is".

Beszédében az MTA TTK új épületét egy "korábbi totális kudarcra" felhúzott sikertörténetnek nevezte, amit úgy fogalmazott meg: "Eluntuk, hogy a kommunista világ szellemházai és épülettorzói között kelljen téblábolnunk". Megjegyezte, hogy a kutatóközpontban 544-en dolgoznak, 250 világszínvonalú laboratórium van benne, maga az épület pedig energiatakarékos, ami remélhetőleg a jövőben általánossá válik az országban.

Orbán Viktor összegzése szerint a kutatóközpont által szimbolizált siker "közös sikerünk, az MTA és a magyar kormány összefogásának eredménye". "Magyarország megújulása akkor lesz sikeres, ha minél többen lesznek hajlandók új utakon elindulni. Akkor leszünk sikeresek, ha legjobbjaink elhiszik, hogy itt, Európa közepén vannak a legjobb helyek. Ha megértik, hogy ez nem a kockázatok, hanem a lehetőségek földjévé válik számukra is" - zárta szavait.

Országos munkahelyi stressz felmérés indul

Publikálás dátuma
2013.11.15. 13:20

A nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom) megbetegedések rizikótényezője. A hazai és nemzetközi kutatások szerint a munkahelyi stressz negatív egészségi hatásai a munkavállalók egynegyedét érintik. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete országos stressz felmérést indított.

A kérdőív a www.munkahelyistresszkerdoiv.hu címen bárki számára elérhető, a kitöltés anonim. A válaszadók a kitöltést követően azonnali visszajelzést kapnak saját eredményeikről, nyomtatható formátumban. Megtudhatják, hogy saját munkahelyi stressz pontszámaik a 28 skála mentén hogyan viszonyulnak az országos és ágazati átlagokhoz, illetve észlelt stressz szintjük, stresszel összefüggésbe hozható testi tüneteik jelentős egyéni kockázatot jeleznek-e.

A Munkavédelmi Törvény a munkáltatók számára 2008. január 1-től előírja a pszichoszociális kockázat felmérését, arra azonban nem vonatkozik egységes előírás, hogy ez miként történjen meg. „Az elmúlt években több ajánlás is megjelent, amely a pszichoszociális kockázat felmérésének lehetőségeit foglalja össze, azonban továbbra sem áll rendelkezésre egységes, magyar nyelvű mérőeszköz ezen a területen. Kutatócsoportunk ezt a hiányt szeretné pótolni a Dániában kidolgozott COPSOQ II kérdőív magyar verziójának kidolgozásával.” – hangsúlyozta Dr. Stauder Adrienne, pszichiáter, pszichoterapeuta, a Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoportjának vezetője.

A kérdőív több mint 15 országban sikerrel alkalmazott, hatékony kockázatértékelő eszköznek bizonyult. Kutatás második szakaszában a COPSOQ II kérdőívet további skálákkal egészítették ki, annak érdekében, hogy pontosan felmérjék az egyén észlelt stressz szintjét, a munkahelyi stresszel összefüggésbe hozható leggyakoribb mentális problémák – depresszió, kiégés, alvászavar – tüneteit, illetve az esetleges testi tünetek meglétét, súlyosságát.

„Az októberben elindított felmérés célja, hogy országos és ágazati szintű referenciaértékeket határozzunk meg és feltérképezzük a legjellemzőbb pszichoszociális stressz tényezőket, illetve védő faktorokat. Fontos célkitűzés továbbá, hogy beazonosítsuk a leginkább veszélyeztetett szakmai csoportokat.” – emelte ki Nistor Katalin pszichológus, kutató.

Az online kérdőív csoportos és szervezeti szintű vizsgálatra is alkalmas. Az egyéb ágazatokkal való összehasonlítás mellett, az egészségügyben dolgozók stresszforrásait kiemelt szempontok szerinti is vizsgálja.

A munkahelyi stresszről, munkavállalói és munkáltatói stresszkezelési lehetőségekről és a pszichoszociális kockázatértékelésről bővebb információk olvashatók a Munkahelyi Stressz Információs Oldalon a www.munkahelyistresszinfo.hu címen.