Előfizetés

"Drákói szigor" a szocpolcsalók ügyében

Húsz vádlottat talált bűnösnek kedden első fokon a Debreceni Járásbíróság egy Hajdú-Bihar megyében elkövetett szocpolcsalási ügyben, ám mindössze hárman kaptak letöltendő börtönbüntetést.

 A 21 vádlott közül 20-at ítéltek el költségvetési csalás miatt nem jogerősen öt hónap és két év közötti szabadságvesztésre, ám közülük csak annak a háromnak kell letöltenie hat és nyolc hónap közötti büntetését, akik már felfüggesztett vagy feltételes szabadlábra helyezés hatálya alatt álltak - tájékoztatta Tatár Tímea törvényszéki szóvivő az MTI-t.    

Ugyan az eredeti vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzéséről szólt, időközben a vádhatóság is módosította a vádat, illetve az ügy elbírálását az új büntetőtörvénykönyv hatályba lépése is befolyásolta. Annak alapján ugyanis enyhébb elbírálást kellett alkalmazni.    

 A tényállás szerint 2009-ben debreceni, hajdúsámsoni és derecskei lakásokról születtek színlelt adásvételi szerződések. A vádlottaknak nem volt igazi tulajdonszerzési szándékuk, csak a 450 ezer és 2,4 millió forint közötti összegű lakástámogatásokat akarták megszerezni. Összesen több millió forint állami támogatást vettek fel jogtalanul - mondta el a szóvivő.    

 Megpróbálták alaposan alátámasztani jogosultságukat: többek között hamis munkáltatói igazolásokat, fiktív munkaszerződéseket és társadalombiztosítási bejelentésről szóló igazolásokat nyújtottak be a bankokhoz, amelyekhez még valótlan költségvetéseket, építési szerződéseket is mellékeltek. Volt olyan alkalom, hogy még a munkabért is átutalták, hogy kérhessenek róla banki kivonatot. Az egyik vádlott ilyen céllal még egy gazdasági társaságot is létrehozott.    

Egy másik vádlottnak az volt a feladata, hogy egzisztenciálisan kiszolgáltatott, ezért könnyen befolyásolható embereket hajtson fel, akik jogosultak az otthonteremtési támogatásra.    

A bírósági tényállás szerint az első-, a harmad és a tizenegyedrendű vádlottak voltak az ügy "mozgatórugói", köztük volt hitelközvetítő és építési vállalkozó is.     

Az eljárást mintegy fél évvel hosszabbította meg a vádlottak hozzáállása, többüket ugyanis rendszeresen csak rendőri elővezetéssel sikerült a tárgyalásra vinni - mondta el Tatár Tímea.

Egy tíz év körüli fiút gázolt halálra a villamos

Egy tíz év körüli fiút gázolt halálra a villamos kedd délelőtt Budapesten, a József körúton.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Markó utcai központjukból induló rohammentő percek alatt a helyszínre ért, de a fiún már nem tudtak segíteni, csak a halál beálltát lehetett megállapítani.

A baleset a Baross utcai kereszteződésnél történt. A 4-es és 6-os villamosok vonalán a Blaha Lujza tér és a Corvin-negyed között átmenetileg buszok szállították az utasokat. Már ismét a teljes vonalon közlekednek a villamosok.

Gázolt a villamos a József körúton

Gázolás miatt nem közlekedik a 4-es és a 6-os villamos egy szakaszon, a budapesti József körúton.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának keddi tájékoztatása szerint a baleset a Baross utcai kereszteződésnél történt. A helyszínelés miatt forgalomkorlátozásra kell számítani.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán azt írta, hogy a baleset miatt a 4-es és a 6-os villamosok helyett a Blaha Lujza tér és a Corvin-negyed megálló között pótlóbuszok járnak.