Előfizetés

"Dolgozik, nem pofázik, fizet!"- Ez az új börtön-kódex

Benyújtotta Navracsics Tibor igazságügy-miniszter az új büntetés-végrehajtási kódex tervezetét az Országgyűlésnek kedden. A kormány célja, hogy a börtönök önellátóvá váljanak, emellett szigorítanák a fogvatartottak nyilatkozattételi lehetőségeit.

A 438 paragrafusból álló, indoklással együtt 288 oldalas törvénykönyv egy 1979-ben elfogadott törvényerejű rendelet helyébe léphet 2015. január 1-jén.

A miniszter indoklása szerint a kódex elkészítését a társadalmi változások mellett a július 1-jétől hatályos új büntető törvénykönyv (Btk.) elfogadása és az elmúlt évek tapasztalatai is aktuálissá tették. Már megkezdődtek az új büntetőeljárási törvény megalkotásának előkészületei is.

Az eltelt több mint három évtizedben számtalanszor módosították a büntetések végrehajtásáról szóló törvényerejű rendeletet, így belső koherenciája megbomlott, ami a hatékony jogalkalmazást nehezíti. Emellett jogállami követelmény, hogy a személyi szabadság elvonását és korlátozását a legmagasabb jogszabályi szinten, vagyis végre törvényként szabályozzák - emelte ki Navracsics Tibor.

Új elem a szabadságvesztés alapelveinek rögzítése. A törvénykönyvben nagyobb szerepet kap az egyéniesítés, az elítéltek hatékonyabb oktatása és foglalkoztatása, a szabadulás utáni jogkövető életmódhoz szükséges feltételek biztosítása, valamint az önellátó büntetés-végrehajtás kialakítása.

A javaslat olyan kockázatelemzési és -kezelési rendszert vezetne be, amely a fogvatartottak besorolásával, személyiségük változásának nyomon követésével és a korábbi döntések rendszeres felülvizsgálatával elősegíti társadalmi visszailleszkedésüket, a visszaesők számának csökkenését.

Ennek érdekében jöhet létre a központi kivizsgáló és módszertani intézet. A szabadságvesztés megkezdésekor itt történne az elítéltek többségének befogadása és elhelyezése - olvasható a tárca MTI-nek küldött közleményében, amely szerint az intézetre és a kockázatkezelési rendszerre vonatkozó szakaszok 2016. január 1-jén léphetnek hatályba.

A tárca tájékoztatása szerint a kormány célja az önellátó büntetés-végrehajtás kialakítása, ezért a fogvatartottak által végzett termelő munka szervezésekor törekedni kell a börtönök önellátóvá és részben önfenntartóvá tételére.

A hatályos szabályoktól eltérően az új kódex önállóan szabályozza az elítéltek munkáltatására vonatkozó kérdéseket, a fogvatartottaknak pedig nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk fogva tartásuk költségeihez. Újítás az is, hogy az elítélteknek a szabadulásra való felkészülés érdekében az eddigieknél nagyobb tartalékot kell képezni keresetükből vagy a nekik járó rendszeres ellátásból.
 A jövőben a fogvatartottaknak meg kell téríteniük a szándékos egészségsértés és az általuk okozott sérülések miatt adódó költségeket. De kötelezően fizetniük kell a többletszolgáltatások, például a merülő forraló és a hűtőszekrény használatáért is.

 Az indoklás szerint az előterjesztés differenciáltabb jutalmazási és fegyelmi felelősségi rendet alakít ki.
 Emellett az eddiginél szigorúbban szabályozza a fogvatartottak nyilatkozattételi lehetőségeit.

Rontják a viták a kormányváltás esélyét

Ha továbbra is csak arról lesz szó, hogy a demokratikus ellenzéken belül ki kivel fog össze, kivel indul a választásokon, akkor Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor nyugodtan hátradőlhet. Az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában hangsúlyozta, azokban a hónapokban, amikor a párt csak az emberek mindennapi problémáival foglalkozott, a biztos szavazóknál 30-33 százalékos volt a támogatottsága.

A választási szövetség szélesítése körül vita miatt azonban 26-28 százalékra csökkent a szocialisták népszerűsége. Mesterházy ismét kijelentette: jó szövetséget kötöttek Bajnai Gordonékkal és most már a bizonytalan, de aktív választók megnyerésével kell törődniük, mert nélkülük nem lehet leváltani a kormányt.

Akkor sem, ha az ellenzéki szövetségnek még több tagja lenne. Mesterházy azt mondta, mindenki parlamenti mandátumért ment tárgyalni az MSZP-hez, és nem érti, hogy ha minden szereplő összefogásról, nagy ügyről, Orbán Viktor menesztéséről beszél, miért csak akkor tartja ezt elképzelhetőnek, ha helyet is kap a listán.

Október 23-án nem az MSZP, vagy az Együtt-PM szövetség generált bizalmatlanságot a demokratikus ellenzéki oldalon, nem miattuk rendült meg a bizalom. Ezt Bajnai Gordon, a szövetség vezetője mondta a Megbeszéljük stúdiójában, ahol Mesterházyval közösen arról beszélt, hogyan akarják legyőzni a Fideszt. Bajnai kijelentette: ha a 2-3 százalékos szervezetekkel meglenne a bizalom és tudnák, hogy azok győzni akarnak 2014-ben, szélesítenék az együttműködést.

Ma azonban azt látják, hogy az október 23-i demonstráción történtek az Ipsos kutatása szerint a biztos szavazókat is elbizonytalanították. A két politikus szerint jól együtt tudnak majd működni a kampányban, a győzelem ügye ugyanis összeköti a szövetségben résztvevőket.

Az Együtt-PM vezetője, Szigetvári Viktor, a szövetség társelnöke, valamint Karácsony Gergely, az Együtt-PM színeiben politizáló, független országgyűlési képviselő egyébként részt vesz az MSZP szombati választmányi ülésén - erről várhatóan ma hozza meg a végső döntést a szocialisták elnöksége. Forrásaink szerint a választmányi ülésen Molnár Zsoltnak, a szocialisták kampányfőnökének vezetésével a kormányváltó szövetség közös kampányáról tájékoztatják a résztvevőket.
Bajnaiék egyébként kedden megállapodást kötöttek az Ungár Klára vezette SZEMA - Liberális Pártal.

Az Együtt-PM vezetője elmondta: a megállapodás nem az MSZP-vel kötött megállapodás újranyitása, vagy bővítése, hanem olyan programalapú támogatási megállapodás egy, a választásokon nem induló ellenzéki erővel, amely a számára fontos szakpolitikai javaslatok képviseletéért cserében arra szólítja majd fel szimpatizánsait, hogy voksaikat az Együtt országos listájára és a kormányváltó szövetség jelöltjeire adják.

Horthyt védi Patrubány

Publikálás dátuma
2013.11.19. 20:18
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A XX. századi Magyarország legnagyobb államférfijának tartja, ezért kötelességének érzi megvédeni Horthy Miklóst a Magyarok Világszövetsége a botrányos szoboravatón "lármásan zajongó csőcseléktől", akik a "szélsőséges politikai erők hívására" tüntettek. Patrubány Miklós elnök szerint "visszataszító" a reformátusoktól az ügyben indult fegyelmi eljárás támogatása, a "silány történelmi ismeretű" tiltakozók reakciója pedig "szánalmas".

Csőcseléket kiáltva kelt Horthy Miklós és a botrányt kavart november elejei szoboravatón az egykori kormányzót éltetők védelmére a Magyar Világszövetsége (MVSZ). A Patrubány Miklós vezette szervezet döbbenetesnek értékelte az eseményeket. Persze nem a november 3-i botrányba fulladt eredeti rendezvényt, melyen ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész illetve a Jobbik asszisztálása mellett egy hat éve már felavatott, de most néhány méterrel arrébb cipelt Horthy-szobrot avatott fel újra mintegy kétszáz, a volt kormányzót dicsőítő résztvevő éppen az első bécsi döntés évfordulóján, hanem az ez ellen szervezett tüntetést. Emlékezetes, utóbbin mintegy ezren vettek részt - "nácik haza, elég volt" jelszavakat zúgva - és sokan közülük sárga csillagot viseltek a kabátjukon, így emlékeztetve a Horthy kormányzósága idején hozott zsidótörvényekre illetve a deportálásokra.

A tüntetőket "szélsőséges politikai erők hívására" összegyűlt "lármásan zajongó csőcseléknek" minősítette a Patrubány Miklós elnök által is aláírt MVSZ-közlemény. Az tiltakozók szélsőségesnek minősítése már csak azért is meglepő, mert a szoboravatón az antiszemita kirohanásairól ismert ifjabb Hegedűs és a Jobbiknak a parlamentben listázást sürgető képviselője, Gyöngyösi Márton szólalt fel. A Horthy-kultusz restaurálása ellen a demokratikus ellenzéki pártok mellett tiltakozott az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is, "szégyenletesnek" nevezve a szoboravatót. A Fidesz vezetői, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Áder János államfő hivatalosan azóta sem emelték fel a szavukat, az MSZP viszont a minap még egy törvényjavaslatot is benyújtott, amely tiltaná Horthy-szobrok állítását az országban.

A nemzetközi botrány ellenére az MVSZ - amely korábban Szaniszló Ferencet is kárpótolta a visszakért Táncsics-díjért egy Magyar Nemzetért érdeméremmel - "visszataszítónak" nevezte, hogy a református egyház fegyelmit indított ifjabb Hegedűs ellen. Továbbá a szervezet és Patrubány "szánalmasnak" tarja a szobor ellen tiltakozók "silány történelmi ismereteit". Különösen aggasztónak pedig a Mazsihisznak a rendezvényt ugyancsak elítélő megszólalását, mert szerintük a zsidó szervezetnek is "hiányosak" az ismeretei Horthy-témában. Ugyanis - olvasható ki a közleményből - Horthynak voltak ugyan hibái, de ezekkel együtt is a XX. századi Magyarország legnagyobb államférfija volt, és semmiképp nem említhető egy lapon Kádár Jánossal.

Amúgy az MVSZ mostanában ritkán szólal meg, legutóbb két éve lehetett sokat hallani róluk, belső harcok miatt. A Fővárosi Ítélőtábla 2011 őszén jogerősen is megállapította, hogy alapszabályellenes és törvénytelen volt a 2008 nyári elnökválasztás, mert a végül vezetőnek megválasztott Patrubány és a többiek kizártak a szavazásból két ellenjelöltet. A bíróság a küldöttgyűlés megismétlését rendelte el, amit tavaly májusban tartottak, azóta ismét az újabban sok keresztnevet használó Patrubány Miklós István Ádám az MVSZ elnöke. Egy másik perben pedig az MVSZ tevékenységét minősítette a bíróság törvénysértőnek, megsemmisítve a 2009 májusi közgyűlés legjelentősebb döntéseit.

Elismerés a "hűséges krónikásnak"

A minapi, Horthyra emlékező Jobbik-rendezvényen megfenyegetett és megtámadott Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező, "a magyar ellenzék hűséges krónikása" kapja az idén a Libik György Díjat. A ma este 17 órakor kezdődő átadón (helyszín a Filmes Ház: 1092. Budapest, Ráday u. 31/K.) levetítik Csillag filmjét a középiskolások és az egyetemisták tüntetéseiről.

A Nagy Imre Társaság a bátorságáról nevezetes olimpikon emlékére alapította a díjat, melyben "azok részesülnek, akik a szabadságért, és a demokratikus újrakezdésért kockázatot vállalnak, szembeszállnak az erőszak, a rasszizmus, a diktatúra képviselőivel" - az elismerést tavaly lapunk publicistája, Andrassew Iván kapta. Ismert, a Jobbik vasárnapi - Horthy 1919-es budapesti bevonulására emlékező - rendezvényén a filmesre egy 30 év körüli férfi támadt, rávert a kamerájára, majd azt mondta: "A zsidó fejeddel együtt foglak levágn