Defibrillátort az irodaházakba

Publikálás dátuma
2013.11.20. 17:16
Fotó:thinkstock
Több szervezet összefogásával elindult a Defibrillátort az irodaházakba, bevásárlóközpontokba! című kezdeményezés, melynek célja hogy vészhelyzet esetére a lehető legtöbb közfunkciójú épületben legyen újjáélesztést segítő készülék - tájékoztatta a médiát a mozgalom kezdeményezője, a Magyar Ingatlanfejlesztők Egyesülete 

Közleményük szerint az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége és a Magyar Ingatlanfejlesztők Egyesülete (IFK) összefogtak, hogy az irodaházakban, bevásárlóközpontokban, logisztikai parkokban helyezzenek el automata defibrillátorokat. Az erről szóló együttműködési nyilatkozatot szerdán Budapesten írták alá, a Graphisoft Parkban.

Kocsány János, a rendezvénynek helyt adó park vezérigazgatója, az IFK alelnöke elmondta, a kezdeményezés hatására máris több irodaház beszerezett automata defibrillátor készüléket, és reményét fejezte ki, hogy minél többen csatlakoznak a felhíváshoz.
    

Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke elmondása szerint jelenleg 12 bevásárlóközpontban van már életmentő készülék. Takács Ernő, az IFK elnöke azt hangsúlyozta, hogy évente 25 ezer ember kap szívinfarktust, s közülük mintegy 7 ezer halálos kimenetelű. Ezen az arányon szeretne javítani kezdeményezésével maga eszközeivel az IFK. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője hozzátette, évente több ezer ember hal meg közterületen, azaz utcán vagy kereskedelmi központokban hirtelen szívmegállás következtében. Az ő túlélésük attól is függ, elérhető-e a közelükben defibrillátor - olvasható az IFK közleményében.

Szerző

Új programokkal támogatják a gyermekjogok ismeretét

Publikálás dátuma
2013.11.20. 16:50
Fotó: thinstock
Új programokkal és eszközökkel támogatja a gyermekjogok ismeretének terjedését és a digitális zaklatás elleni küzdelmet az UNICEF Magyar Bizottság és a Telenor Magyarország - jelentette be a két szervezet szerdán, a gyermekek jogainak világnapján.

Az Ébresztő-Óra programot azzal a céllal hozták létre, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és rávilágítson, a gyerekeknek a digitális világban is joguk van a biztonsághoz, a zaklatásmentes élethez. A vállalat támogatásának egy része az UNICEF nemzetközi alapjába kerül, amelyet a szervezet nemzetközi oktatási projektek megvalósítására fordít.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által kifejlesztett HelpAPP okostelefon-alkalmazás megoldást nyújthat a zaklatás vagy bántalmazás áldozatául esett gyermekeknek. A HelpAPP ezentúl gyorsan letölthető a GooglePlay áruházban és a Windows Marketplace-en a Telenor kiemeltapplikáció-válogatásában, valamint a Telenor mobilweboldalán, a go-portálon.
    

Az UNICEF ajánlásával látja el és a jövőben szakmai partnerként támogatja a Telenor és a MediaSmart Hungary oktatási segédanyagát, a Digitális világot. A 9-12 éves gyermekek online médiaértését fejlesztő, 14 fejezetből álló oktatási anyaggal kapcsolatban a napokban pedagógusoknak szóló pályázat indult A digitális világ tanára címmel - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég szerdán az MTI-vel.
    

A gyermekjogok ismeretének fontosságára és a gyermekek szexuális kizsákmányolásának problémájára hívja fel a figyelmet az a három rövidfilm, amelyet a Telenor a gyermekjogok világnapjára készített. Világszinten évente több mint 10 millió gyermek válik a gyermekprostitúció és pedofília áldozatává. Európában minden ötödik, Magyarországon minden tizedik gyermeket ér szexuális zaklatás. A gyermekek jogainak világnapját annak emlékére tartják, hogy az ENSZ 1989-ben ezen a napon fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól. A konvenciót Magyarország 1990. március 19-én írta alá.

Szerző
Témák
gyermekjogok

A jó szex fontos a magyar nők szerint

Publikálás dátuma
2013.11.20. 15:04
FOTÓ: THINKSTOCK
A magyar nők szerint fontos a jó szex, a megkérdezettek 29 százaléka hetente háromszor szeretkezik, húsz százalékuk kétszer egy héten, de 16 százalék is hetente egyszer él szexuális életet - derült ki egy, a nők szexuális szokásairól végzett nemzetközi felmérésből, amelynek eredményét szerdán ismertették.

 A 14 országban több mint hétezer 15-49 év közötti nő megkérdezésén alapuló, a Richter gyógyszergyár kérésére készült felmérésben nemcsak a szexuális szokásokra kérdeztek rá, de a védekezési módszerekre és a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretekre is kíváncsiak voltak. A közép-kelet-európai országokon kívül Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Ausztriában, illetve a volt szovjet utódállamok közül Litvániában, Oroszországban és Kazahsztánban, valamint Vietnámban végezték el a kutatást. Magyarországon ötszáz nőt kérdeztek.

Bodnár Krisztina, a kutatást végző Millward Brown üzletfejlesztési vezetője a felmérést ismertetve elmondta, a magyar nők aktív szexuális életet élnek, a megkérdezettek 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább két alkalommal együtt van partnerével. A legaktívabbak az orosz nők, náluk átlagosan 2,63, Ausztriában 1,77, Magyarországon 2,13 heti együttlét a jellemző.

A magyar nők egyötöde vélekedik úgy, hogy lehet jó a szex szerelem nélkül is, a spanyol nőknek azonban 51 százaléka válaszolt erre a kérdésre igennel - tette hozzá.

Az is kiderült, hogy a nők számára fontos kérdés a fogamzásgátlás. A megkérdezettek legalább 4-5 fogamzásgátlási módszert soroltak fel, ezeken belül a legnépszerűbb az óvszer (30 százalék) és a tabletta (28 százalék) használata. Szerbiában a megkérdezettek mindössze 8 százaléka használ tablettát, Csehországban ez az arány 39 százalék, Ausztriában 35 százalék.

Magyarországon 13 százalék azok aránya, akik semmilyen módon nem védekeznek szexuális együttlétkor, illetve a szeretkezés megszakítását vagy az úgynevezett naptár módszert alkalmazzák. Szerbiában a megkérdezett nők 22 százaléka nem védekezik. Az óvszert használók egyharmada mondta azt, hogy a kondom használata során előfordult, hogy a védekezésbe hiba csúszott.

Bodnár Krisztina ismertetése szerint a számos védekezési módszer ellenére a megkérdezett magyar nők 14 százalékának volt már terhességmegszakítása, közülük 30 százaléknak egynél több. A magyar nők 46 százaléka véli úgy, hogy a nőknek joguk van az abortuszt választani, és 8 százalékuk szerint az abortusz a fogamzásgátlás egyik fajtája.
Demendi Csaba egyetemi adjunktus arról beszélt, hogy a sürgősségi fogamzásgátlást ugyan sokan ismerik, azonban még mindig sok a tévhit körülötte.

Mint mondta, azzal sokan tisztában vannak, hogy a szexuális aktus után 72 órával van lehetőség a sürgősségi fogamzásgátlásra, de azzal már nem, hogy az "esemény utáni" tabletta nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, illetve nem véd a teherbeeséstől egy következő aktusnál.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták használata nem jelent abortuszt - mondta Demendi Csaba -, hiszen a tablettában lévő hormon a még be nem ágyazódott petesejtre fejti ki hatását. Így az esetlegesen már bekövetkezett terhességre nincs semmilyen hatással. A sürgősségi fogamzásgátló tabletták vényköteles készítmények, minden esetben orvos írja fel.

Szerző