Előfizetés

Macskaguru

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2013.11.25. 06:48
Bársony Éva
Bár a könyv címe Pokoli macskák, de ez a legszívmelengetőbb könyv a szeretetről, amit e tárgyban olvastam. A címlapon egy állig, pontosabban sodrott kecskeszakállig tetovált, fülbevalós, kopasz fickó, vállán vörös macska, felette ilyen alcím olvasható: Avagy mire tanítanak minket a világ legkomiszabb cicái, alatta pedig a biztatás: Hasznos tippek macskaneveléshez!

Ez így együtt elég meghökkentő ahhoz, hogy az ember beleolvasson, és aztán ott ragadjon a lapoknál, míg a végéhez nem ér. Él velem is egy komiszkodó cica (a világ legaranyosabb macskusza), lenne is rengeteg tanulnivalóm, hogy felnőjek hozzá, ám a Pokoli macskák című könyvből nem erről tanultam.

Tanultam viszont arról, mit jelent a szeretet, a szeretet hiánya, a szeretet képességének kifejlesztése önmagunk megtalálásában.

A szerző, Jackson Galaxy Amerikában sztárolt tévéguru macskaügyben, a könyve viszont jóval többről szól.

Arról, hogy félig magyar származásúként (apukája volt magyar) rengeteg belső bizonytalansággal küzdve sodródik az egyik semmiből a másikba, sikerül kemény drogossá leharcolnia magát, tetoválásai és rasztafrizurája miatt először fel sem veszik a macskamenhelyre.

Aztán mégis, s bár szenved a legyűrhetetlen szenvedélyei következményeitől, elkezdi figyelni a cicákat, hogy hozzásegíthesse őket a méltó élethez. Kezdi őket érteni, kezdi beszélni a „nyelvüket”.

Macskaguru válik belőle, csupa odaadásból és szeretetből a magányos állatok iránt. Hozzákerül egy Benny nevű gázolt macska, és ahogy írja: ők ketten elkezdték egymást gyógyítani.

Galaxy azt írja le, hogy a macska megmentéséért folyó küzdelmében mint kezd el harcolni saját drogfüggősége, majd a drog helyébe lépő alkoholizmusa, végül az ezeket felváltó beteges falánksága ellen.

A párhuzamos gyógyulásból megértjük az önzetlen szeretet és érzelmi odaadás csodatévő lényegét. A Pokoli macskák (Jaffa Kiadó) bölcs és ritka őszinte könyv önmagunk megtalálásáról, jó adag szeretnivaló humorral.

Nőhetnek a rezsidíjak is

I. J.
Publikálás dátuma
2013.11.25. 06:16
A nonprofit cégeknél az elengedhetetlen karbantartás és a fejlesztés is veszélybe kerülhet FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A közüzemi díjak emelését tervezi a Fidesz, miközben az alaptörvényben bebetonozná a rezsicsökkentést. A kormánypárt ugyanis azt ígéri, hogy a mindenkori keresetekhez igazítja a közmű tarifákat, a bérekről pedig azt állítja, hogy növekedni fognak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jómódú budai polgárok, vagy szabolcsi munkanélküliek pénztárcájához szabja majd a kormányzat a közszolgáltatási tarifákat. Hozzáértők úgy vélik: a közműcégek működésének a nonprofittá tétele nem más, mint egy teljesíthetetlen választási ígéret.

A Fidesz megpróbálja minden áron a felszínen tartani a rezsicsökkentési propagandáját, ezért egyre bizarrabb, illetve demagógabb ötletekkel áll elő, miközben a kormánypárt is tudatában van annak, hogy az ígéretei megvalósíthatatlanok, vagy értelmetlenek - nyilatkozta lapunknak Tukacs István.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának a tagja ezt annak kapcsán mondta el, hogy a sajtóhírek szerint a Fidesz-frakcióban döntés született arról, hogy úgynevezett alaptörvény-kiegészítésben rögzítik a rezsicsökkentés védelmét.

Méghozzá úgy, hogy a kiegészítés azt tartalmazza majd, hogy a nonprofit közszolgáltatások működését sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvény szabályozza a jövőben.

A kormány várhatóan eheti ülésén tárgyalja a javaslatot, amelyről az Országgyűlés még idén szavazhat. A kormánypárt hamarosan elkészíti a nonprofit közszolgáltatásokról szóló törvényjavaslatát is.

A hírek szerint az erről szóló előterjesztést az év végéig szintén benyújtják a parlamentnek, de ennek tárgyalására átcsúszik 2014 elejére.

Egy vezető fideszes politikus az egyik napilapnak megerősítette: a készülő jogszabály kétharmados többséget igénylő lesz, és ki fogja mondani a "megfizethetőség elvét".

Ez azt jelenti, hogy a hazai közműszolgáltatások díjait a mindenkori magyar fizetésekhez mérten kell meghatározni.

Molnár László a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója úgy véli: a közműdíjak fizetésekhez való igazításával a Fidesz kimondta, hogy rezsinövelést tervez, miután a keresetek a kormány ígérete szerint emelkednek a jövőben.

Így a kormánypárti nyilatkozat logikája szerint a bérekkel együtt a szolgáltatási tarifáknak is emelkedniük kell. Ezzel pedig ellentmond a jobboldali párt a saját maga által tervezett újabb alaptörvény-kiegészítésnek, amely viszont a rezsidíjak bebetonozására irányul.

Tukacs István szerint a Fidesz megint egy valóságban kivitelezhetetlen szlogennel állt elő. A párt nem közölte például azt sem, hogy a jövőbeni rezsidíjaknak a budai jómódú polgárok, vagy szabolcsi munkanélküliek számára kell majd megfizethetőnek lenni.

Ismerve a kormánypárt eddigi intézkedéseit azonban félő, hogy a tarifák a magaskeresetű elit pénztárcájához lesznek igazítva - tette hozzá a szakpolitikus.

A közműszolgáltatók nonprofit működésének kikényszerítése, illetve az energetika területén veszteségessé tétele már megtörtént a hatósági árak többszöri lefaragásán keresztül - jegyezte meg a képviselő.

A díjszabásban ugyanis a kabinet sok esetben még a korábban maga által is elismert kiadásokat sem engedte érvényesülni.

Belyó Pál, a Policy Agenda  kutatási igazgatója elmondta: a nonprofit működés a közműcégek esetében sem tekinthető elfogadható megoldásnak.

Miután a vállalatoknak piaci alapon kellene működniük, a befektetők nyereséghez való joga nem vonható kétségbe egyetlen gazdasági ágazatban sem. A rezsicsökkentés rögzítése az alaptörvényen pedig nem más, mint politikai marketing.

Az alaptörvény kiegészítése, és a nonprofit működés előírása a közüzemi társaságoknak feltehetően csupán elvi nyilatkozatok gyűjteménye lesz, részletes szabályozás nélkül.

Ugyanis a  kormánypárt is tisztában van a rezsicsökkentés tarthatatlan mivoltával - véli Tukacs István.

Közös költséget is csökkent a Fidesz
Újabb törvényeket módosít a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője, Németh Szilárd. A parlamenthez pénteken benyújtott módosító indítvány értelmében bővül a közös képviselő feladatköre: havonta, hirdetményben kell tájékoztatniuk a lakókat a rezsicsökkentésből eredő, társasházat érintő havi megtakarításokról. Szombati sajtótájékoztatóján Németh Szilárd közölte: a kezdeményezésének húsz százalékos csökkenést kell eredményeznie a lakószövetkezeti és a társasházi lakásokban.
Emellett az éves elszámolásban is kötelező feltüntetni a rezsicsökkentésből eredő összeget. Ha ezt a közös képviselő elmulasztja, a lakók a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhatnak. A módosítás értelmében a rezsicsökkentés a társasházak közös helyiségeire is érvényes, és az önkormányzati bérlakásokra is. És nem maradt adós Németh Szilárd a rezsicsökkentés fogalmának meghatározásával sem: "rezsicsökkentés alatt a közszolgáltatások végfogyasztói árainak jogszabályok alapján megvalósuló csökkentését kell érteni" - derül ki a törvénymódosításból. Az indítvány szerint az országos hálózattal rendelkező cégeknek fogyasztóvédelmi referenseket is kell majd alkalmazniuk. Emellett néhány technikai pontosítást is tartalmaz a javaslat: megadja a nyomdákban használatos színkódokat, és módosítja a számlaképeket is. A címzést ezentúl Arial betűtípussal kell a számlákra írni - ez Németh Szilárd szerint kompatibilis a Magyar Posta optikai karakterfelismerő rendszerével. A gyengénlátókra való tekintettel a vízdíj számlán egy árnyalattal világosabb kék színt kell használni.

Molnár László megjegyezte: a nonprofit működés kötelezővé tételének mögöttes célja az lehet, hogy a jelenlegi tulajdonosok elüldözése révén a közműszektor fideszes érdekeltségekhez kerüljön.

Az új tulajdonosok pedig a későbbiekben csak papíron maradnak majd nyereség nélkül.

A kormánypárt ugyanis már számtalan esetben bebizonyította, hogy miként képes profitot kiszivattyúzni, a hivatalosan nonprofittá nyilvánított vállalatokból, illetve azt, hogyan lehetséges titokban árakat emelni. Így a nonprofit működés a valóságban nem garantálja az alacsony szolgáltatási tarifákat.

Ha  pedig a kormányzat a hatósági árszabályozás segítségével eléri, hogy a közmű szektor valóban zéró eredményt legyen képes megtermelni, akkor már középtávon veszélybe kerül az energiaellátás, a víz- és csatornaszolgáltatás, vagy például a szemétszállítás biztonságossága.

A vállalkozások ugyanis nem lesznek képesek végrehajtani a működéshez szükséges fenntartási, illetve fejlesztési beruházásokat. Ez pedig előbb-utóbb a szolgáltatások minőségének a romlásához vezet. ( Ezt a hulladékelszállítás akadozása miatt már számos településen érzékelhették is a lakók.)

Tukacs István hozzátette: a távhőszolgáltatók esete jól példázza a kormány rezsicsökkentési módszerét. A társaságokat ugyanis veszteségessé tette a kormányzat a hődíjak csökkentésével, majd a több tízmilliárdos hiány pótlására az adózók pénzéből juttat támogatást, így továbbra is a lakosság fizeti meg a hőszolgáltatás árát, csak nem fogyasztóként, hanem adófizetőként.

Nőhetnek a rezsidíjak is

I. J.
Publikálás dátuma
2013.11.25. 06:16
A nonprofit cégeknél az elengedhetetlen karbantartás és a fejlesztés is veszélybe kerülhet FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A közüzemi díjak emelését tervezi a Fidesz, miközben az alaptörvényben bebetonozná a rezsicsökkentést. A kormánypárt ugyanis azt ígéri, hogy a mindenkori keresetekhez igazítja a közmű tarifákat, a bérekről pedig azt állítja, hogy növekedni fognak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jómódú budai polgárok, vagy szabolcsi munkanélküliek pénztárcájához szabja majd a kormányzat a közszolgáltatási tarifákat. Hozzáértők úgy vélik: a közműcégek működésének a nonprofittá tétele nem más, mint egy teljesíthetetlen választási ígéret.

A Fidesz megpróbálja minden áron a felszínen tartani a rezsicsökkentési propagandáját, ezért egyre bizarrabb, illetve demagógabb ötletekkel áll elő, miközben a kormánypárt is tudatában van annak, hogy az ígéretei megvalósíthatatlanok, vagy értelmetlenek - nyilatkozta lapunknak Tukacs István.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának a tagja ezt annak kapcsán mondta el, hogy a sajtóhírek szerint a Fidesz-frakcióban döntés született arról, hogy úgynevezett alaptörvény-kiegészítésben rögzítik a rezsicsökkentés védelmét.

Méghozzá úgy, hogy a kiegészítés azt tartalmazza majd, hogy a nonprofit közszolgáltatások működését sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvény szabályozza a jövőben.

A kormány várhatóan eheti ülésén tárgyalja a javaslatot, amelyről az Országgyűlés még idén szavazhat. A kormánypárt hamarosan elkészíti a nonprofit közszolgáltatásokról szóló törvényjavaslatát is.

A hírek szerint az erről szóló előterjesztést az év végéig szintén benyújtják a parlamentnek, de ennek tárgyalására átcsúszik 2014 elejére.

Egy vezető fideszes politikus az egyik napilapnak megerősítette: a készülő jogszabály kétharmados többséget igénylő lesz, és ki fogja mondani a "megfizethetőség elvét".

Ez azt jelenti, hogy a hazai közműszolgáltatások díjait a mindenkori magyar fizetésekhez mérten kell meghatározni.

Molnár László a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója úgy véli: a közműdíjak fizetésekhez való igazításával a Fidesz kimondta, hogy rezsinövelést tervez, miután a keresetek a kormány ígérete szerint emelkednek a jövőben.

Így a kormánypárti nyilatkozat logikája szerint a bérekkel együtt a szolgáltatási tarifáknak is emelkedniük kell. Ezzel pedig ellentmond a jobboldali párt a saját maga által tervezett újabb alaptörvény-kiegészítésnek, amely viszont a rezsidíjak bebetonozására irányul.

Tukacs István szerint a Fidesz megint egy valóságban kivitelezhetetlen szlogennel állt elő. A párt nem közölte például azt sem, hogy a jövőbeni rezsidíjaknak a budai jómódú polgárok, vagy szabolcsi munkanélküliek számára kell majd megfizethetőnek lenni.

Ismerve a kormánypárt eddigi intézkedéseit azonban félő, hogy a tarifák a magaskeresetű elit pénztárcájához lesznek igazítva - tette hozzá a szakpolitikus.

A közműszolgáltatók nonprofit működésének kikényszerítése, illetve az energetika területén veszteségessé tétele már megtörtént a hatósági árak többszöri lefaragásán keresztül - jegyezte meg a képviselő.

A díjszabásban ugyanis a kabinet sok esetben még a korábban maga által is elismert kiadásokat sem engedte érvényesülni.

Belyó Pál, a Policy Agenda  kutatási igazgatója elmondta: a nonprofit működés a közműcégek esetében sem tekinthető elfogadható megoldásnak.

Miután a vállalatoknak piaci alapon kellene működniük, a befektetők nyereséghez való joga nem vonható kétségbe egyetlen gazdasági ágazatban sem. A rezsicsökkentés rögzítése az alaptörvényen pedig nem más, mint politikai marketing.

Az alaptörvény kiegészítése, és a nonprofit működés előírása a közüzemi társaságoknak feltehetően csupán elvi nyilatkozatok gyűjteménye lesz, részletes szabályozás nélkül.

Ugyanis a  kormánypárt is tisztában van a rezsicsökkentés tarthatatlan mivoltával - véli Tukacs István.

Közös költséget is csökkent a Fidesz
Újabb törvényeket módosít a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője, Németh Szilárd. A parlamenthez pénteken benyújtott módosító indítvány értelmében bővül a közös képviselő feladatköre: havonta, hirdetményben kell tájékoztatniuk a lakókat a rezsicsökkentésből eredő, társasházat érintő havi megtakarításokról. Szombati sajtótájékoztatóján Németh Szilárd közölte: a kezdeményezésének húsz százalékos csökkenést kell eredményeznie a lakószövetkezeti és a társasházi lakásokban.
Emellett az éves elszámolásban is kötelező feltüntetni a rezsicsökkentésből eredő összeget. Ha ezt a közös képviselő elmulasztja, a lakók a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhatnak. A módosítás értelmében a rezsicsökkentés a társasházak közös helyiségeire is érvényes, és az önkormányzati bérlakásokra is. És nem maradt adós Németh Szilárd a rezsicsökkentés fogalmának meghatározásával sem: "rezsicsökkentés alatt a közszolgáltatások végfogyasztói árainak jogszabályok alapján megvalósuló csökkentését kell érteni" - derül ki a törvénymódosításból. Az indítvány szerint az országos hálózattal rendelkező cégeknek fogyasztóvédelmi referenseket is kell majd alkalmazniuk. Emellett néhány technikai pontosítást is tartalmaz a javaslat: megadja a nyomdákban használatos színkódokat, és módosítja a számlaképeket is. A címzést ezentúl Arial betűtípussal kell a számlákra írni - ez Németh Szilárd szerint kompatibilis a Magyar Posta optikai karakterfelismerő rendszerével. A gyengénlátókra való tekintettel a vízdíj számlán egy árnyalattal világosabb kék színt kell használni.

Molnár László megjegyezte: a nonprofit működés kötelezővé tételének mögöttes célja az lehet, hogy a jelenlegi tulajdonosok elüldözése révén a közműszektor fideszes érdekeltségekhez kerüljön.

Az új tulajdonosok pedig a későbbiekben csak papíron maradnak majd nyereség nélkül.

A kormánypárt ugyanis már számtalan esetben bebizonyította, hogy miként képes profitot kiszivattyúzni, a hivatalosan nonprofittá nyilvánított vállalatokból, illetve azt, hogyan lehetséges titokban árakat emelni. Így a nonprofit működés a valóságban nem garantálja az alacsony szolgáltatási tarifákat.

Ha  pedig a kormányzat a hatósági árszabályozás segítségével eléri, hogy a közmű szektor valóban zéró eredményt legyen képes megtermelni, akkor már középtávon veszélybe kerül az energiaellátás, a víz- és csatornaszolgáltatás, vagy például a szemétszállítás biztonságossága.

A vállalkozások ugyanis nem lesznek képesek végrehajtani a működéshez szükséges fenntartási, illetve fejlesztési beruházásokat. Ez pedig előbb-utóbb a szolgáltatások minőségének a romlásához vezet. ( Ezt a hulladékelszállítás akadozása miatt már számos településen érzékelhették is a lakók.)

Tukacs István hozzátette: a távhőszolgáltatók esete jól példázza a kormány rezsicsökkentési módszerét. A társaságokat ugyanis veszteségessé tette a kormányzat a hődíjak csökkentésével, majd a több tízmilliárdos hiány pótlására az adózók pénzéből juttat támogatást, így továbbra is a lakosság fizeti meg a hőszolgáltatás árát, csak nem fogyasztóként, hanem adófizetőként.