Előfizetés

Bundabotrány - Egy MTK-meccset manipulálhattak

A szlovák rendőrség őrizetbe vette az FC Nitra két futballistáját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy még 2011-ben az MTK, valamint a cseh Bohemians elleni barátságos mérkőzések eredményét manipulálták.

A hatóság hétfői közleménye szerint a két játékos minimum ötezer eurót (körülbelül másfél millió forint) kapott azért, hogy együttesük a magyar csapat elleni, 2011. február 1-jén lejátszott találkozót legalább két góllal elveszítse úgy, hogy a kék-fehérek négy, vagy több gólt szereznek. A mérkőzést 6-3-ra nyerte az MTK. A Bohemians elleni összecsapáson további ötezer euró volt a "tét", itt legalább három gólnak kellett születnie, a végeredmény pedig 2-1 lett.

A pozsonyi Új Szó honlapjának beszámolója szerint Rák Róbert és Ivan Hodúr a két gyanúsított, utóbbi két gólt szerzett a budapesti találkozón.

Ha a gyanúsítottak bűnössége bebizonyosodik, nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket.

Hatvanéves a 6-3 - Metrószerelvényeket neveztek el Grosicsról és Buzánszkyról

Publikálás dátuma
2013.11.25. 13:48
Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat hátvédje, a nemzet sportolója, 49-szeres válogatott labdarúgó (b) Tarlós István főpolgárm
 Két új Metropolis metrószerelvényt neveztek el az Aranycsapat két élő játékosáról, Buzánszky Jenőről és Grosics Gyuláról a magyar labdarúgó-válogatott Anglia ellen 1953-ban aratott 6-3-as diadalának 60. évfordulója alkalmából.

A névadásról a Fővárosi Önkormányzat döntött, az Alstom Hungária Zrt. kezdeményezésére. A Puskás Ferenc Stadion metróállomáson tartott hétfi "keresztelő" ünnepségen a szerelvényeken elhelyezett névtáblákat Tarlós István főpolgármester és Alf Henryk Wulf, az Alstom Közép-Európáért felelős alelnöke leplezte le Buzánszky Jenővel.

A főpolgármester elmondta, hogy Grosics Gyula nem tudott eljönni az eseményre, mert váratlan betegsége miatt már azon a vasárnapi vacsorán sem tudott részt venni, amelyet Áder János köztársasági elnök adott a 6-3 évfordulója alkalmából. Az MTI úgy tudja, hogy az Aranycsapat kapusát vasárnap kórházba kellett szállítani. Megjelent a névadón Szepesi György, aki annak idején a Magyar Rádióban a 6-3-as mérkőzést közvetítette.

Tarlós István beszédében emlékeztetett arra, hogy ritka az olyan pillanat, amikor a nemzet szíve egyszerre dobban, de 1953. november 25. és az angolok elleni londoni győzelem ilyen volt. Hozzátette: a győzelem hatására az egész világ örökre megtanulta, hol található Budapest.

"Nagy esemény a mai nap Budapest életében is, hiszen végre forgalomban tudhatjuk már az Alstom metrókocsikat a fővárosban, és tavaszra talán a négyes metró is elindul" - fogalmazott a főpolgármester.
"A szerelvények elnevezésével az Alstom is kifejezheti tiszteletét az Aranycsapat játékosainak, akiket nem csak Európában, de az egész világon történelmi jelentőségű sportolókként tartanak számon" - mondta Alf Henryk Wulf, az Alstom Csoport Közép-Európáért felelős alelnöke. Hozzáfűzte: több mint 100 országban vannak jelen, de nemcsak Budapest, hanem az Alstom történetében is ez az első alkalom, amikor metrószerelvényeket híres sportolókról neveznek el. Az utasok november 25-től a kettes metrón, két Metropolis szerelvény első és utolsó ablakai felett találkozhatnak azzal az emblémával, amely azt hirdeti, hogy a szerelvény Buzánszky Jenő és Grosics Gyula nevét viseli.

Buzánszky Jenő arról beszélt, hogy békeidőben a sport és a kultúra az a terület, amellyel egy kis ország kivívhatja a világ elismerését. A legendás játékos örömét fejezte ki, hogy a 60. évforduló alkalmából a 6-3 újra az emberek figyelmének középpontjába kerül. "Remélem, hogy ez az emlékezetes győzelem más nemzedékékeknek is jó példa lehet arra, hogy az élet más területén is érdemes a maximumot megtenni a siker érdekében, s akkor ők is hasonló megbecsülésben részesülhetnek, mint az Aranycsapat játékosai" - tette hozzá Buzánszky Jenő.

Leleplezik a Grosics Gyula, a legendás aranycsapat kapusa, a nemzet sportolója, 86-szoros válogatott labdarúgó nevét viselő táblát egy metrószerelvényen, Budapesten, a metró Puskás Ferenc Stadion állomásán. Az Aranycsapat hatvan éve, az angol válogatott ellen Londonban játszott, 6-3-as győzelmet hozó mérkőzésének évfordulóján szerelvényeket neveztek el a csapat még élő két tagjáról. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Pacquiao visszatért

Népszava-összefoglaló
Publikálás dátuma
2013.11.25. 06:57
Pacquiao nyert, de nem K. O.-val FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A hétvégén két, sokak érdeklődésére számot tartó profi boksz gálát tartottak, és a nézők pontosan azt kapták a pénzükért, amiben reménykedtek. Makaón a majd egy éves kihagyást követően ringbe lépő Manny Pacquiao (55-5-2, 38 KO) a WBO nemzetközi bajnoki övéért csapott össze a korábbi könnyűsúlyú világbajnokkal, Brandon Rios-szal (31-2-1, 23 KO) abban a reményben, hogy feledtetni tudja majd a legutóbbi, Marquez elleni brutális KO-vereségét.

Nos, a filippínó klasszis ezúttal semmit sem bízott a véletlenre: ugyan kiütni nem tudta, a de a 12 meneten keresztül egyik sarokból a másikba pofozta Riost, akinek ugyan volt egy-két fellángolása, de ez kevésnek bizonyult.

Pacman néhány menetben már-már korábbi önmagát idézte - azt a teljesítményt, amivel nyolc súlycsoportban is világbajnok tudott lenni -, és egyhangú pontozással (120-108, 119-109, 118-110 arányban) két év után újra győztesen hagyta el a ringet.

Amíg tehát a makaói gálán nem lehetett vita a győztes személyével kapcsolatban, addig a Manchesterben rendezett brit belháború vélhetően még hetekig képezi majd vita tárgyát.

A WBA és IBF nagyközépsúlyú világbajnoka, Carl Froch (32-2, 23 KO) a másik helyi kedvenc, a meccs kezdetéig veretlen George Groves (19-1, 15 KO) ellen lépett szorítóba, és a két öv mellett az adott "némi" pikantériát a brit derbinek, hogy a két fél ki nem állhatja egymást.

Mindenesetre a zsúfolásig megtelt manchesteri aréna már az első menetben szinte felrobbant, ugyanis a kőállúként ismert Frochot padlóztatta Groves, ám a világbajnok túlélte a nehéz pillanatokat.

Noha a kihívó élete talán legjobb teljesítményét nyújtotta, Froch is felébredt, így a nézők egy minden igényt kielégítő meccset láthattak.

A meccs győztesére a 9. menetig tippelni sem lehetett, ám ekkor a bíró, Howard John Foster elrontotta a nézők szórakozását.

A kötelekhez szorított és a Froch által keményen megsorozott Grovest számolás nélkül leléptette, holott a kihívó láthatóan nem volt megroggyanva, ráadásul a nézők is hangosan tiltakoztak a döntés ellen.

Persze ez nem változtatott a mérkőzésvezető döntésén, így Carl Froch megőrizte mindkét címét.