Előfizetés

2006 őszén "ötletelt" a rendőrség

Lapid Lajos, egykori budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettesének tanúkénti meghallgatásával folytatódott a 2006 őszi zavargások miatt a volt rendőri vezetők ellen indult per a Fővárosi Törvényszéken.

Emlékezetes, Lapid legutóbb arról beszélt, hogy a tüntetők pénzért "balhéztak" az MTV-székháznál, valamint a Kossuth téren is - az alaptarifa Lapid szerint ötezer forint volt a puszta jelenlétért, míg a komolyabb rendbontásért már tízezer járt.

Ezt a tüntetéseket biztosító kollégáitól, és civilektől hallotta, és még arról is volt adat szerinte, hogy Kanadából utaltak pénzt erre a célra, de ennek részleteit már senki nem vizsgálta ki, amit állítólag kifogásolt is.

(Igaz, minderről olyannira nem szólt korábban, hogy még a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság kérdésére is hárította, hogy provokáció lett volna, hogy a tévészékháznál a kordonok mögül, szervezett akció keretében dobálták volna meg a rendőröket.)

Egyebekben Lapid tegnap megerősítette azt, amit korábban Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány is elmondott: a rendőrség nem volt felkészülve ilyen mértékű túlerőre, sem a tévészékházat, sem a Kossuth teret nem tudta kellően biztosítani.

Nem volt tapasztalatuk  olyan tüntetőkkel szemben, akik gyújtogatnak és kocaköveket dobálnak a rendőrökre, sokszor "ötleteltek", improvizáltak a helyszínen.

Ugyancsak meghallgatták tanúként az egykori Rendőrségi Biztonsági Szolgálat akkori parancsnokhelyettesét, Nemes Sándort is, aki arról beszélt: szerinte két rendőr is felelős volt a székházostromot ért támadás kapcsán: ketten ugyanis a székházban voltak, ugyanakkor ahelyett, hogy védték volna az épületet, elhagyták a helyszínt.

Úgy tudni, a Köztársasági Őrezred volt parancsnokát, Sefcsik Lászlót is meghallgatják holnap a Kossuth téri zavargások kapcsán.

Romagyilkosságok: Hiába várnak a segítségre?

Barna L. Norbert
Publikálás dátuma
2013.11.27. 06:14
Folyamatosan törődni kell azzal, amit maguk után hagytak az események, az államtitkár szerint, de pénzről nem beszélt FOTÓ: VAJD
Csak homályos ígéret maradt a romagyilkosságok túlélőinek, az áldozati családok kártalanítására még augusztusban tett kormányzati bejelentés - legalábbis erről árulkodik az elmúlt három hónap, hiszen az sem derült ki, hogy az érintettek kárigényének felmérésére kijelölt tárca találkozott-e a családokkal. Lenne dolga a kormánynak, hiszen az elkövetők nem csak hat embert öltek meg, de további 55 ember életét veszélyeztették. Megkeresésünkre az emberi erőforrások minisztériuma ígérte, hogy hamarosan újabb bejelentés lesz az ügyben.

Hamarosan bejelentést tesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a cigánygyilkosságok túlélőinek és az érintett családok kártalanításáról - erről tájékoztatta lapunkat röviden a tárca, ám más, az ügyben feltett konkrét kérdéseinkre nem tudtak felelni.

Annyit árultak el, hogy ez vélhetően "nem a héten" fog történni, hanem a következő hetekben, és még folyik a munka az ügyben.

Ez persze aligha nyugtatja meg a hat ember életét követelő támadássorozat túlélőit és az elhunytak rokonait, akik először augusztus közepén kaptak ígéretet arra, hogy év végéig kártalanítást kaphatnak.

Akkor ugyanis - nem sokkal a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítélete után - az ügy újra foglalkoztatni kezdte a közvéleményt.

Akkor az egyik kormánypárti lap már tényként tálalta, hogy "a kormány döntése nyomán" hamarosan anyagi kártérítést kaphatnak "a nehéz anyagi helyzetbe jutott" családok, amelyek elvesztették hozzátartozójukat a 2008-2009-es támadássorozatban, és a cikk szerint Orbán Viktor miniszterelnök fel is kérte Navracsics Tibor igazságügyminisztert egy kárpótlási javaslat kidolgozására.

Navracsics azután azt mondta, szeptember elején tárgyalnak a hozzátartozókkal, és bár arról nem szólt, mekkora összeget jelenthet ez az egyes családoknak, de azt mondta, "tisztességes kártérítést" fognak ajánlani.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ugyanakkor szintén azzal bíztatta az érintetteket, hogy a kifizetéssel nem kell várni a másodfokú ítéletig sem, mivel azóta kiderült, hogy az állam alkalmazottai is hibáztak - utalt az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásaira, a titkosszolgálatok mulasztásaira -, és még talán a büntetőjogi felelősség is felmerülhet, így lenne mivel szembenézni.

Ekkor azonban a fogaskerekek megálltak, ugyanis bár Balog Zoltán tárcavezető feladata lett volna felkeresni az áldozatok családtagjait, ez hónapokig nem történt meg - és hivatalosan ma sem tudni arról, hogy ez folyamatban van-e.

Szeptember 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, ami arról szólt, hogy a kormány "rendkívüli állami beavatkozást lát szükségesnek" a romagyilkosságokkal kapcsolatban, "arra is tekintettel, hogy (...) a Magyar Állam szervei, illetve az irányításukat ellátó kormányzat nem tettek meg minden tőlük elvárhatót", a sorozatgyilkosság ezért részben megakadályozható lett volna a tettesek korábbi elfogásával.

A határozat rögzítette, hogy a kárigények felmérésére az emberi erőforrás minisztert és az igazságügyi minisztert kérte fel a kormány annak felmérésére, kik azok, akik a bűncselekmény miatt  testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt szenvedtek el, és azt is, hogy ők más formában esetleg már kaptak-e valamilyen segítséget.

A felmérésre szeptember 30-áig szabott határidőt a határozat - vagyis akkor nem egészen egy hónapot adott -, míg a támogatásról szóló előterjesztést október 31-ére kellett volna elkészítenie Navracsicséknak.

Ehhez képest az Emmi néhány hete sem reagált érdemben az eltelt időre: a 2008. novemberében Nagycsécsen történ támadásra emlékezve - ahol az első halálos támadások történtek - a tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csak annyit mondott, "folyamatosan törődni kell azzal", amit maguk után hagytak ezek az események.

Lapunk nem csak az Emmi-t, hanem az igazságügyi tárcát is kereste az ügyben, ám ők nem nyilatkoztak, mondván, az erőforrás-tárca az illetékes. Nem vitás, hogy van mit felmérni, hiszen - miként az ítélet is rögzítette - a hat halálos áldozaton túl a támadók 55 másik ember életét veszélyeztették.

A támadások helyszínei

2008. július 21: Galgagyörk - Autóból lőttek a cigánysorra
2008. augusztus 8: Piricse - A 64 éves Gyetyinás Magdolnát a lábán lőtték meg
2008. szeptember 5: Nyíradony - Sérülés nem történt
2008. szeptember 29: Tarnabod - Egy magyar családot támadtak meg, tévedésből
2008. november 3: Nagycsécs - Meghalt a 40 éves Nagy Tiborné, és sógora, a 43 éves Nagy József
2008. december 15: Alsózsolca - Súlyosan megsérült a 19 éves Rontó Krisztián
2009. február 23: Tatárszentgyörgy - A 27 éves Csorba Róbert és 5 éves fia halt meg
2009. április 22: Tiszalök - Lelőtték az 54 éves, munkába induló Kóka Jenőt
2009. augusztus 3: Kisléta - A 45 éves Balog Mária meghalt, 13 éves lánya életveszélyes sérülést szenvedett

Amire választ várunk

Az Emmi feladata az volt, hogy felvegye a kapcsolatot az érintettekkel.
- Milyen fázisban van ez a folyamat? Összesen hány érintettel sikerült felvenni a kapcsolatot?
- Ha ez még nem történt meg, akkor pontosan mikor történhet meg?
- Összesen hányan kaphatnának kártérítést? Mi határozza meg, hogy ki mekkora összeget kaphat? Egységes lesz a kártérítés?
- Arról is szó volt, hogy év végére megkaphatják az összegeket. De arról is megjelentek hírek, hogy a kormány még nem kereste fel az érintett családokat. Mikor juthatnak a pénzhez?

Az igazságügyi minisztérium feladata az volt a bejelentések szerint, hogy az Emmi felmérése alapján előterjesztést készít a kormány számára a támogatásról.
- Milyen fázisban van ez a folyamat?
- Mikorra készül el az előterjesztés, és azután mikor dönthet róla a kormány?
- Eltérő összegeket kapnak-e majd az érintettek? Ha igen, milyen szempontok szerint döntöttek arról, hogy ki mennyit kapjon?

A trafikos tuti befutó: A szenvedélybetegségeken kaszálnak

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2013.11.27. 06:13
Egy átlagos versenynap 5-6 millió forintos forgalmat bonyolítanak a bukmékerirodák a Kincsem Parknál FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Zsíros bevétel kecsegteti a lófogadásszervezés gondolatával játszadozó trafikosokat, a Kincsem Park mellett működő bukmékerirodák egy átlagos versenynap nagyjából 5-6 milliós forgalmat bonyolítanak. A nemzeti dohányboltok ráadásul még bukni sem tudnak, ugyanis a technikai tartozékokat ingyen biztosítják nekik, és a fogadások is úgy vannak kitalálva, hogy a bukméker mindig nyer. Az MSZP megszüntetné a "Nemzeti Függőség Boltjait".

"Ez is csak talált pénz, ami tovább gyarapítja a fideszes haverok és rokonok vagyonát" - mondta lapunknak Tóth Csaba azzal kapcsolatban, hogy bukmékerirodák nyílnak a nemzeti dohányboltokban.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő hozzátette: lépésről lépésre, egymás után beadott törvénymódosítók révén biztosították be a nemzeti dohányboltok jövedelmezőségét, és most nem történik más, mint hogy kihasználják a trafiktörvényben rögzített lehetőséget a koncessziótulajdonosok.

"Az MSZP kormányra kerülése után ezért visszavonja a trafiktörvényt, és átfogó vizsgálatot indít a fideszes korrupció felderítésére" - ez már az MSZP hivatalos közleményében olvasható, amelyben a nemzeti dohányboltokat a "Nemzeti Függőség Boltjaiként" határozták meg.

"A korábban a szenvedélybetegség elleni küzdelmet a zászlajára tűző kormánykezdeményezés mára teljesen átalakult.

Hol vannak az eredeti célok? Ma már senki nem foglalkozik velük!" - írták, rögzítve: a dohánypiac újrafelosztása, a negyvenezer család kisemmizése, most pedig a lóversenyfogadások megjelenése a trafikokban ellentétes az MSZP értékrendjével.

A párt azután szólalt meg, hogy megírtuk: Vácott már van olyan trafik, ahol lehet lovakra fogadni, és a közeljövőben még két nemzeti dohányboltban nyílhat bukmékeriroda.

Próbáltunk kalkulálni, nagyjából mekkora haszonra tehetnek szert a trafikosok, ám a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. nem árulta el, átlagosan mekkora forgalma van egy bukmékerirodának.

Csupán a fogadásokból származó éves bevételükről adtak tájékoztatást, amely várhatóan nagyjából 700 millió forint lesz.

Piaci hírek szerint a trafikosok nyeresége a forgalom 6 százaléka, ebből kiindulva úgy számoltunk, átlagosan körülbelül 100 ezer forint tiszta haszon maradhat náluk; ám a bevétel mértékét nyilvánvalóan befolyásolja, hogy a Kincsem Park közelében van-e a dohánybolt, összesen hány szerencsejátékos van, és mennyire ismerik a lóversenyt az adott településen.

Egy versenynap alatt nagyságrendileg 5-6 millió forint forgalmat bonyolít egy bukmékeriroda a Kincsem Park mellett - magyarázta lapunknak egy magát megnevezni nem kívánó bukméker, majd hozzátette: a versenynapok általában szombaton és vasárnap vannak, előbb az ügető, aztán a galopp, és egy nap 10 futamot szerveznek.

A bukmékerségen töprengő trafikosok számára jó hír lehet, hogy lovakra egész évben lehet fogadni, ugyanis ügetők télen is vannak; a galoppversenyek azonban rendszerint novemberben véget érnek.

Az újságpiacot is kicsinálta a kormány
Egy év alatt majdnem megfeleződött, 15 milliárdról 8,4 milliárdra csökkent a könyvek, újságok és papíráruk forgalma a hazai kiskereskedelmi egységekben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint - számolt be róla a Menedzsment Fórum. A portál a 2013. szeptemberi adatokat vetette össze az egy évvel korábbival, majd azt is megállapították, hogy a brutális visszaesés immár harmadik hónapja tart. A KSH illetékese az adatokat úgy magyarázta, hogy "az újságosoknál megszűnt a dohányforgalom a jogszabályi változások miatt". Vagyis az történt, amire a trafiktörvény ellenzői számtalanszor figyelmeztettek: a régi trafikosok nem csupán a dohányárusítás jogát vesztették el, hanem jórészt azokat a vásárlóikat is, akik korábban újságokat is vásároltak a cigaretták mellé.

Informátorunk arról is beszélt, hogy a bukmékerirodák manapság már nem tudnak bukni a fogadásokon, ugyanis azt a pénzt osztják szét a nyertesek között, amely a fogadásokkal a pénztárba került.

Ráadásul a trafikosok azzal is jól járhatnak, hogy már nem csak a magyar lovakra lehet tenni, hanem az egész évben induló francia lovakra is.

Mint beszámoltunk róla, a koncessziótulajdonosok a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft.-vel (MLFSZ) köthetnek határozatlan időre szóló együttműködési szerződést, és a fogadóiroda létrehozása szinte semmibe nem kerül nekik.

Az MLFSZ ugyanis csak internetkapcsolatot és egy konnektort vár el a jelentkezőktől, miközben ingyen biztosítja a fogadások lebonyolításához és követéséhez szükséges terminált és médiaboxot.