Előfizetés

Bezáratják a benzinkutak és a plázák trafikjait

Publikálás dátuma
2013.11.28. 21:42
Fotó: Bielik István/Népszava
A 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekben, valamint az üzemanyagtöltő állomásokon legfeljebb 2014. május 30-ig lehet dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatni - így módosította a kormány a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól szóló kormányrendeletet.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint nem létesíthető dohánybolt olyan építményben, illetve nem választható le olyan építményből, amelyben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzlet vagy üzemanyagtöltő állomás, illetve azt kiszolgáló kereskedelmi egység működik.

A nagy alapterületű üzletekhez kapcsolódó (azt kiegészítő) üzletsoron akkor sem lehet dohányboltot nyitni, ha az egyébként fizikailag elkülönül az üzlettől, és parkolóban, "ideértve különösen annak járművel vagy gyalogosan használható közlekedési útvonalait, határoló területeit, továbbá az ahhoz kapcsolódó fásított vagy füvesített területeit is" szintén nem lehet majd dohányboltot nyitni.

Ha a dohányboltot a vámhatósági engedély megszerzésekor hatályos jogszabályoknak megfelelő módon és helyen alakították ki plázában vagy benzinkúton, akkor is csak legfeljebb 2014. május 30-ig lehet ott dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatni.

A rendelet szerint dohánybolt nem működhet másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül; ezt azonban csak a 2013. november 30. után benyújtott új engedély iránti, illetve az engedély módosítására irányuló kérelmekre kell alkalmazni.

Gyerekeknek vitt adományokat a Baptista Szeretetszolgálat a Fülöp-szigetekre

Gyerekeknek vittek adományokat és víztisztító készülékkel is segítenek a túlélők ellátásában a Baptista Szeretetszolgálat magyar munkatársai a katasztrófa sújtotta Fülöp-szigeteken - közölte a segélyszervezet.

A szeretetszolgálat második csapata csütörtökön állt munkába a Fülöp-szigetek Haiyan tájfun által sújtott térségében. Magukkal vitték azokat a magyar adományokat, amelyekkel a tájfun gyermek túlélőit támogatják a segélyszervezet helyi partnerei. Találkoznak a támogatott gyerekekkel és folytatják a tervezett gyermekotthon előkészítését.

Ezzel egy időben a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi mentőcsapata a víztisztításban és egészségügyi ellátásban segít. Pavelcze László, a nemzetközi csapat vezetője elmondta: az általuk használt technológia óránként mintegy négy-ötszáz liter szennyezett vízből is képes ivóvizet előállítani.

A Haiyan tájfun november 8-án érte el a Fülöp-szigeteket. A katasztrófa halálos áldozatainak száma a legutóbbi adatok szerint meghaladta az ötezret. Az ENSZ adatai szerint továbbra is másfél millió gyermeket fenyeget élelmiszerhiány a tájfun pusztításai nyomán.

Berlusconi szavazóiért versenyez az olasz jobbközép és balközép

Alig zárták ki Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt a parlamentből a jobbközép és a balközép pártok is nekifogtak Berlusconi szavazóinak a megszerzéséhez.

A Silvio Berlusconi vezette Forza Italia (FI) szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője csütörtök este kihallgatást kért Giorgio Napolitano államfőtől. Nem ez az első alkalom: az előző találkozókon politikai megoldást sürgettek Napolitanónál a többszörös volt kormányfő Berlusconi szorult helyzetének megoldására.

A mentelmi jog nélkül - ahogyan az olasz sajtó fogalmazott - egyszerű állampolgárrá vált Silvio Berlusconi hallgatásba zárkózva a Milánóhoz közeli Arcoréban levő villájában töltötte a felsőházi mandátuma elveszítése utáni első napot.

Helyette Angelino Alfano belügyminiszter, a Berlusconi vezette Forza Italiától elszakadt és így kormányon maradt Új Jobbközép (NCD) alapítója tartott sajtótájékoztatót. "A kormány sorsa mostantól tőlünk függ. Elegen vagyunk ahhoz, hogy a kormány ne bukjon meg. Elegen vagyunk ahhoz is, hogy mi legyünk az új olasz jobbközép" - hangoztatta Alfano. Bejelentette, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) december 8-i főtitkárjelölt-választása után az öt miniszterrel bíró NCD kormányátalakítást és új politikai paktumot kér az Enrico Letta vezette kormánykoalícióban. Az NCD december 7-én alakul párttá és kezdi meg kampányát az európai parlamenti választásokra, bízva a Berlusconi nélküli jobbközépet támogató voksolókban.
Alfano kijelentéseit Alessandra Mussolini, az FI szenátora szakította meg, aki Pojácát! kiabált az Alfanóra és árulónak nevezte őt.

Vezér nélkül maradt a jobbközép - nyilatkozta Massimo D'Alema volt PD-elnök. Alfano nem lesz képes Berlusconi helyettesítésére - tette hozzá a jobbközépből 2010-ben kizárt Gianfranco Fini, aki megjegyezte: "Berlusconi nem áldozat; aki téved, megfizet érte".

Berlusconinak a parlamentből való távozásával verseny indult a jobbközép szavazótábor megszerzéséért. A volt kormányfő ezért hangoztatta, hogy szenátusi mandátuma nélkül is pártja elnöke marad, és minél előbb megkezdi a Forza Italiára szavazók országos toborzását, nehogy a jobbközép választók Alfano oldalára álljanak.

Új vezetőt keres a PD is. A főtitkári székért induló Matteo Renzi, Gianni Cuperlo és Giuseppe Civati pénteken tartja televíziós párbaját. Az esélyes és a jobbközép választók körében is népszerű Renzi előre bejelentette, hogy nem akarja életben tartani a Letta-kormányt, ha nem mutat fel eredményt.

A La Repubblica című balközép napilap honlapján zajló felmérés válaszolóinak többsége szerint a Letta-kormány "nem bírja sokáig", és az európaival egyszerre olasz parlamenti választások is lesznek. Berlusconi szerdán nem titkolta, hogy erre készül ő is.
Az újságban közölt fotók szerint Berlusconi a kizárásával egy időben híveivel tartott tüntetésen golyóálló mellényt viselt. Állítólag merénylettől tartott a feszült olasz belpolitikai helyzetben.