Tárgyalóteremben (is) zsidózik Gaudi-Nagy

Az eljáró bíró zsidó származása után érdeklődött egy csütörtöki tárgyaláson Gaudi-Nagy Tamás. A védőügyvédként eljáró jobbikos politikus a garázdasági perben felszólította a bírónőt, hogy "az elfogulatlanság megállapítása érdekében" nyilatkozzon arról, zsidó származású-e. 

A Jobbik parlamenti képviselője azért tartotta fontosnak megismerni Rózsa Mária bíró felmenőit, mert az ügyben egy másik, Gaudi szerint zsidó származású magyar - a radikális párt nyelvén "egy zsidó" - is érintett. A bírónő válaszként közölte, hogy a Gaudi-Nagy védence, Tisza Istvánné ellen garázdaság vádjával indított pernek semmi köze a bíróság és mások vallási hovatartozásához, ezért az indítványt elvetette, s fegyelmi eljárást kezdeményezett Gaudi ellen.

Az esetről a kuruc.info antiszemita felhangoktól sem mentes tudósítást közölt, és nyilvánosságra hozott egy videófelvételt a tárgyalás elnapolását követő sajtótájékoztatóról, ahol Gaudi kijelentette: "a körülmények arra engednek következtetni, hogy magyar- és keresztényellenes koncepciós per tanúi lehetünk", amit szerinte az bizonyít, hogy "a hatóság nem hajlandó beazonosítani és bíróság elé állítani azt a zsidót", akivel védence összetűzésbe keveredett. Gaudi a felvételen azt hangoztatta: a bírónő származása "döntő jelentőségű egy ilyen ügyben". De a videó arról is árulkodik, hogy az országgyűlési képviselő egy Mahatma Gandhi-idézetet citálva arra jutott, "ahogyan India legyűrte a rátelepedő élősködőket", úgy kellene Magyarországnak is.

Nem ez az első eset, hogy a szélsőjobbal szimpatizáló, sőt, politikai szerepet is játszó jogász tesz antiszemita kijelentéseket a bíróságon. Még 2004-ben a Budapesti Ügyvédi Kamara úgy határozott, hogy nem indít fegyelmi eljárást Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetője ellen, aki egy büntetőperben védőként azt firtatta, nem zsidó származású-e a bíró. A kamara - melynek Grespik jelenleg is elnökségi tagja - akkor úgy indokolt: noha helyteleníti az esetet, alkotmánysértő volna ily módon korlátozni a védőügyvéd jogát.

Szerző

Gyenge válasz a Fekete Könyvre

Publikálás dátuma
2013.11.30. 06:11
Horváth Csaba és Szaniszló Sándor FOTÓ: K 2 PRESS
Tarlós István főpolgármester nem tudja és nem is akarja az ellenzék által felvetett problémákat megoldani - mondta Horváth Csaba, a fővárosi közgyűlés szocialista frakcióvezetője. Az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint a szocialisták több, mint 200 oldalon 825 hibás döntést mutattak be Fekete Könyvükben, erre viszont a városvezetés húsz oldalban tudott reagálni (amelyet Tarlós tegnapi bejelentése szerint kampánykiadványként mintegy 300 ezer budapesti háztartásba juttatnak majd el december elején - a szerk.). A hibák kijavítása már az új, baloldali városvezetés feladata lesz - tette hozzá Horváth Csaba. 

A frakcióvezető korábban hat kérdést tett fel Tarlós Istvánnak, ezek egyebek mellett Budapest közlekedését, a Budapesti Közlekedési Központ Futár projektjét, a villamos- és trolibuszbeszerzését, valamint a közbiztonságot érintették. Ezekkel kapcsolatban Horváth Csaba elmondta: botrányossá vált a közlekedésszervezés, állandóak a dugók a fővárosban, a 96 villamos és 93 trolibusz beszerzését nem sikerült lezárni, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig milliós bírságokat szabott ki. A felsorolást folytatva elmondta: kisebb a tűzoltóság, kikapcsolják a térfigyelő kamerarendszert, leállították a díjhátralékosok támogatási rendszerét, így az már senkinek nem segít. Emellett a szakma javaslatát elutasítva kinevezték a Fideszhez köthető Nemcsák Károlyt és a Jobbik-szimpatizáns Dörner Györgyöt egy-egy színház élére, ami miatt ezekben az intézményekben drasztikusan csökkent a nézőszám. Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő ezekhez hozzáfűzte: több mint hatvan napja nem kapnak választ arra, hogy kik a felelősök a Cséry-telepen bekövetkezett környezetszennyezésért, nem tudni, hogy mekkora az anyagi kár, és kik üzérkedtek a szennyezett iszap lerakásával.

Eközben a Magyar Nemzet arról írt: elutasította a fővárosi önkormányzat panaszát a Bálna-ügyben a Legfőbb Ügyészség. Mint ismert, Budapest vezetése 2011-ben hűtlen kezelés miatt indított büntetőeljárást a korábban CET néven ismert beruházással kapcsolatban, amelyet később bizonyítottság hiányában megszüntettek. A lap szerint Tarlósék még élhetnek a pótmagánvád lehetőségével.

Szerző

Divat lett közpénzből "nyaralni" külföldön

Tizennyolc fős társaság utazhatott az állami megszorításokkal terhelt Pécsi Tudományegyetem pénzén Brazíliába, miközben az intézményben a közelmúltban éppen a szűkös pénzügyi keretekre hivatkozva jelentettek be csoportos létszámleépítést - írta az Index.

A hírportál szerint a küldöttségben Bódis József rektor mellett HÖK-vezetők és hallgatók is részt vettek, és Rio de Janeiro-ban rendezett Tudomány Világfórumán képviselték az intézményt, de hivatalosan csak a rektornak volt meghívása. A konferencián egyébként jelen volt Szijjártó Péter külkapcsolati államtitkár és Pálinkás József MTA-elnök is.

Mivel csak a repülőjegyek nagyjából tízmillió forintos tételt jelenthettek, az eset nagy felháborodást okozott az egyetemen, hiszen a pénzügyi keretek szűkösségére hivatkozva több mint 40 dolgozónak és oktatónak mondtak fel. Az utazás főszervezője, Gunszt Dóra az Indexnek azt állította, az utazás célja nem csak a világfórum meglátogatása volt, hanem hogy "népszerűsítsék a magyar felsőoktatási intézményt a kinti diákok körében". A résztvevők "ismeretterjesztő tudományos előadásokat is tartottak" a különböző intézményekben, ezért a csoport tagjainak kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy legyen graduális- és posztgraduális hallgató, óraadó oktató, tanársegéd és egyetemi docens is.

Az utóbbi időben több közintézménynél volt hasonló "utazási botrány". Közpénzből utazott az Egyesült Államokbeli Florida államba a fideszes vezetésű Debrecen egyik alpolgármestere és még 15 önkormányzati cégvezető. Mivel magánprogramon is részt vettek, ígérik, kifizetik a költségeket, bár mindezt a botrány kirobbanása után jelentették be. A debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP többsége csütörtökön elutasította az üggyel kapcsolatos vizsgálóbizottság felállítását. Kormánypárti politikusok korábban is keveredtek hasonló esetekbe: 2011-ben tizenkét fideszes megyei közgyűlési elnök utazott az Azori-szigetekre az Európai Régiók Gyűlésére.

Szerző