Előfizetés

MSZP: a kormány túltervez

Publikálás dátuma
2013.11.30. 14:02
Képünk illusztráció. FOTÓ: Bielik István.
 A szocialista Józsa István szerint az Orbán-kormány súlyosan veszélyezteti a jövő évi költségvetést azzal, hogy túltervezi a gazdasági növekedést és a várható adóbevételeket.

Az MSZP országgyűlési frakciójának gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szombati, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a büdzsében tervezett 2 százalékos gazdasági növekedés bizonytalan alapokon nyugszik, és a "trafikmutyi" is 100 milliárd forint veszteséget jelent a költségvetésnek.
Hozzátette: az MSZP elkötelezett a Horváth András egykori NAV-dolgozó által nyilvánosságra hozott áfacsalási ügy kivizsgálása iránt, és ha kormányra kerülnek, mindent megtesznek azért, hogy a kiemelt adózók is maradéktalanul befizessék az áfát.

Az ellenzéki politikus a hangsúlyozta: az MSZP-nek az ügy felderítése iránti törekvését jelzi, hogy Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető részt vett az Országgyűlés ellenőrzési albizottságának azon az ülésén, amelyen meghallgatták Horváth Andrást. Emellett mind a 48 szocialista képviselő az aláírásával hozzájárul az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság felállításához, ha az íveken nem szerepelnek a Jobbik politikusai - emlékeztetett korábbi közlésükre.

ózsa István szerint ha a Fidesznek nincs takargatnivalója, akkor nem gátolja az ügy kivizsgálását. Hozzátette, elemi érdek annak felderítése, hogy valóban történt-e bűncselekmény, illetve áfacsalás, kik csaltak és milyen támogatással. Ugyanis olyan méretű ügyről van szó, amely az MSZP szerint csak kormányzati együttműködés esetén képzelhető el - mondta.
Hozzátette: választ akarnak kapni arra, hogy milyen strukturális változtatások szükségesek a NAV működésében az ilyen és ehhez hasonló ügyek kiszűrése érdekében.
Arról is szólt, hogy véleményük szerint a pénztárgépek körüli "mizéria" lehetetlen helyzetbe hozza a kiskereskedőket, és a problémákat fideszes belharc eredményének tarják.

Végül Józsa István kifogásolta, hogy a budapesti Móricz Zsigmond körtéren folyó beruházással kapcsolatban Hoffmann Tamás fideszes polgármestert és Simicskó István KDNP-s képviselőt ábrázoló molinókat függesztettek ki. Ez szerinte közpénzen végrehajtott választási csalás, ezért a molinók eltávolítására szólított fel.

Fidesz: a költségvetés megalapozott

A kormányváltás óta a költségvetés megalapozott és biztosítja az ország pénzügyi stabilitását - rögzítette a Fidesz a szocialista Józsa István szombati sajtótájékoztatójára közleményben reagálva.

A nagyobbik kormánypárt szerint 2014-ben az ország tovább fog erősödni, a családok terhei csökkennek, hiszen az államadósság csökkenő pályán van, nincs túlköltekezés, a gazdasági növekedés pedig tartós.

MSZP: Gondviselés kormányzás helyett - ez van az egészségügyben

„Aki hisz a gondviselésben, az el tudja fogadni, hogy bármikor bármi megtörténhet vele” – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Sajnos ez a kijelentés hűen tükrözi az Orbán-kormány egészségpolitikáját - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik: 

Az állam nem tesz semmit az állampolgárok egészségének védelmében és javításában, csupán a gondviselésre bízza azt.

Ezért van az, hogy hiába költ a kormány ebben az évben 33,1 milliárd forintot a kórházak adósságának rendezésére, ez csak a 60 napon túl lejárt számlák kifizetésére elég.

Ezért van, hogy hiába ígérnek 178 új mentőautót az Országos Mentőszolgálatnak, a valóságban megtörténhetett, hogy több mint 40 percet kellett várni egy mentő kiérkezésére, így a beteg közben meghalt.

Ezért van az, hogy több mint 60 ezer beteg várakozik különböző egészségügyi ellátásra, elsősorban műtétre, de sok páciens még a diagnózishoz sem jut hozzá kellő időben.

Ezért van az, hogy egészségügyi béremeléssel kampányolnak, mégsem csökken az orvoselvándorlás. Sőt, idén az első félévben 929 egészségügyi dolgozó, köztük 454 orvos kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz.

Az MSZP nem a gondviselésben, hanem a jó kormányzásban bízik. Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy a 200 milliárdnyi futballtámogatást inkább költse a hatévesnél fiatalabb gyermekek ingyenes gyógyszerhez jutására, illetve a kórházak és rendelőintézetek adósságállományának csökkentésére használnák fel, így rövidítve a várólistákat.

Kormos Kata, szóvivő

NAV-botrány - A DK uniós vizsgálatot kér

Az Európai Unió illetékeseihez fordul a Demokratikus Koalíció (DK) a NAV-ügyben, mert az ellenzéki párt szerint a magyar szervek nem tudnak független és ellenőrizhető vizsgálatot biztosítani.   

Varju László, a DK pártigazgatója szombaton az MTI-nek azt mondta, a több ezer milliárdos áfacsalási ügy "az elmúlt 20 év legnagyobb botránya", amellyel foglalkozni kell. Az esetleges vizsgálatot lefolytatni jogosult szervek - így az Állami Számvevőszék, az ügyészség és a bíróság - vezetői ugyanakkor mind volt fideszes vagy Fideszhez köthető személyek, miközben a nagyobbik kormánypárt több mint egy éve tud az adócsalásokról - folytatta.

A DK szerint ezért kétséges a magyarországi vizsgálatok hitelessége, így az Európai Unióhoz fordulnak: a jövő héten Olli Rehnnél, az Európai Bizottság pénzügyi biztosánál, az Európai Számvevőszéknél és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is az áfacsalások kivizsgálását kezdeményezik.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.