Bioritmus;Patika Egészségpénztár;fogak;

2013-12-01 17:44:00

Szép mosoly, szép fogak

A szép, egészséges, fehér fogsor minden mosoly legfontosabb „kelléke”, ezért is fontos feladatunk az egészséges fogak és íny megőrzése. A szervezetünkbe kerülő táplálék első megállója a szájüreg, ahol a fogainkkal és a nyelvünkkel falatot formálunk, és jóízűen lenyeljük. Sajnos általában már csak akkor kezdünk az ápolásukkal törődni, mikor egy kellemetlen fogfájás miatt ráeszmélünk, hogy milyen fontos szerepe van a mindennapi életünkben. Mi minden kell ahhoz, hogy a fogaink a lehető legtovább egészségesek legyenek?

Az első és leglényegesebb dolog a megfelelő szájhigiénia, a fogak rendszeres ápolása, tisztítása. A fogmosás során távolítjuk el a fogak felszínére rakódott lepedéket, melyet dentális plakknak hívunk. A fogak felszínén lerakodó lepedék, mely felhalmozódott baktériumot tartalmaz, szívósan tapad a fog felszínére. Fontos szerepet játszik a szuvasodás, az ínyszéli gyulladás és a fogkő létrejöttében. A fogakhoz tapadt lepedékek szénhidrát tartalmát kezdik el bontani a nyákos plakkba ágyazott baktériumok. Ebből a folyamatból és a közvetlenül savakat tartalmazó élelmiszerektől (például: gyümölcsök, szénsavas italok, üdítők, savanyúságok, kávé, édességek… stb.) válik savassá a szájüreg pH-ja. Ennek a későbbi következménye a fogszuvasodás.

Ideális esetben minden étkezés után illik megmosni a fogainkat, de a minimum, hogy reggel és lefekvés előtt, azaz naponta kétszer időt szakítsunk erre a műveletre. A fogkefénket maximum 2-3 havonta le kell cserélni (a legjobb, ha havonta cseréljük), mert baktériumok telepednek meg benne, és ennek később komoly következményei lehetnek, mint például az ínygyulladás. Étkezések között megoldás lehet a cukormentes rágógumi is, ami segít helyreállítani a száj egészséges pH értékét, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.

 

Táplálkozás

Az egészséges fogazatért a megfelelő étrenddel is nagyon sokat tehetünk. A megfelelően táplált, egészséges szoptató anya teje a legideálisabb a gyermek számára az ép és egészséges fogazat kialakulásához. Későbbiekben a legfontosabb, hogy minél kevesebb cukrot, édességet, cukros, szénsavas üdítőt fogyasszunk. Emellett azonban fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, legalább napi fél liter sovány tejet, kefirt, joghurtot vagy annak megfelelő kalcium tartalmú tejterméket. Az ezekben található vitaminok ásványi anyagok és antioxidánsok segítik a fogak és az íny épségét, egészségét megőrizni.

 

Táplálkozási javaslatok fogszuvasodás ellen:

-      Az intenzív rágás kedvezően hat az állcsontok és fogcsírák fejlődésére, részben megtisztítja a fogak felületét a lepedéktől.

-      Rágás közben fokozódik a nyálelválasztás és érvényesül a nyál védő szerepe: tisztít, bevon, antimikrobás hatású.

-      A fehérje és zsír dús étrend mérsékli a savi átalakulást, fontos azonban ezeknek az energiáknak a felhasználása, így fontos a napi rendszeres testmozgás!

-      Nagy kalcium és foszfáttartalmú ételek (pl. tej) csökkentik a zománc oldhatóságát. Ezért naponta fogyasszunk fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű sovány tejterméket!

-      A nagy fitáttartalom (teljes őrlésű gabonák) szintén csökkenti a kockázatot!

-      Ahol az ivóvíz fluortartalma kicsi, javasolt magas fluortartalmú ásványvíz, fogkrém fogyasztását beiktatni!

-      Szomjunkat vízzel, ásványvízzel oltsuk!

-      Táplálkozzunk változatosan!

(X)