Előfizetés

Eltörölheti az alkotmánybírák korhatárát a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén az alaptörvény ötödik módosításával összefüggésben módosíthat törvényeket, ennek részeként eltörölhetik az alkotmánybírák 70 éves korhatárát. A képviselők emellett akár már ma meghatározhatják az új földtörvény részletszabályait.

A Ház ülése 13 órakor, az MSZP-frakcióba érkező Kránitz László mandátumigazolásával kezdődik. Az ellenzéki politikus a szocialista padsorokban Mandur Lászlót váltja, aki a közelmúltban a Közszolgálati Közalapítvány kurátora lett.

A megszokott interpellációs blokk után határozathozatalokkal folytatja munkáját a parlament.

Zárószavazásra lehet számítani az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő törvényváltoztatási javaslat esetében. A kormány javaslatában eltörölné az alkotmánybírák 70 éves korhatárát, továbbá több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt, egyebek mellett részletesen szabályozná a politikai reklámok közzétételét a kampányidőszakban.

Az Országgyűlés meghatározhatja továbbá a hamarosan hatályba lépő új földtörvény részletszabályait. Az erről szóló törvényjavaslatot előző hétfőn kezdte tárgyalni a Ház.

Az előzetes napirend alapján szavazás várható az államfő által legutóbb visszaküldött, a zsebszerződések elleni fellépés érdekében hozott törvénymódosításról. A házelnök immáron az egymást követő harmadik héten javasolja, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére a reagálást Áder János köztársasági elnök politikai vétójára.

A képviselők jóváhagyhatják a vatikáni szerződés módosítását is, amelynek alapján a katolikus egyház felsőoktatási intézményei az államiakkal azonos elv és mérték szerint részesülnek pénzügyi támogatásból, emellett pályázati úton, illetve más központi előirányzatokból is kaphatnak forrásokat.

Megnyílt a budapesti Herzl-központ

Ünnepélyes keretek között nyílt meg vasárnap este a Herzl-központ a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben.

A megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megismerést nevezte a népek és kultúrák együttélése egyetlen lehetséges módjának.

Elmondta, a jövő évtől a Nemzeti alaptanterv részét képezi, hogy Izrael "a Közel-Kelet demokratikus állama, az az ország, ahol a Kárpát-medencén kívül a legnagyobb számú magyar ajkú kisebbség él".

Natan Sharansky, a Szochnut (Jewish Agency for Israel - a diaszpóra és Izrael kapcsolatait ápoló világszervezet) elnöke fontos lépésnek tekintette a központ megnyitását, kifejezve háláját a magyar kormánynak azért, hogy megnyílhatott az intézmény. 

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hősnek nevezte Herzl Tivadart, és úgy fogalmazott: olyan magyar ember volt, aki felkarolta a zsidóság ügyét. Herzl Tivadart kivételes vezetőnek nevezte Gusti Yehoshua-Braverman, a Cionista Világszövetség diaszpóraügyek hivatalának vezetője is. Úgy folytatta: egyike volt azoknak, akik valóban meg tudták változtatni a történelmet. 

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: a Herzl Tivadar által kigondolt "csodából" született Izrael állama. Hangsúlyozta: fel kell lépni azok ellen, akik szítják az antiszemitizmust. "A mi felelősségünk is ennek határt szabni" - mondta. 

Alex Katz, a Szochnut kelet-európai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a központ Herzl Tivadar egykori otthonától mindössze hétszáz méterre nyílt meg, Avraham Duvdevani, a Cionista Világszövetség elnöke pedig az intézmény megnyitását fontos kapcsolatnak nevezte Izraellel. 

A központ a Cionista Világszövetség megalapítójának és Izrael állam megálmodójának állít emléket szülővárosában. Az 1860-ban született Herzl Tivadarról elnevezett centrum a jeruzsálemi Herzl Múzeum mintájára a jövőben információkkal szolgál és programokat kínál a politikai cionizmus legnagyobb alakjáról. Az intézmény a nyilvánosság előtt január 1-jén nyílik meg. 

Az Izraeli Kulturális Központban vasárnap a Tett és Védelem Alapítvány, valamint a Szochnut közös antiszemitizmus-monitoring irodát is nyitott.  

Gaël Monfils helyettesíti a sérült David Ferrert

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2013.12.02. 06:58
A Tennis Classics nagy beugrója: Monfi ls FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Vélhetően, ha komoly világranglista pontokért és euromilliókért menne a csata a holnapi, a budapesti Papp László Sportarénában rendezendő Tennis Classics tornán, akkor nem lenne ember, aki ne sajnálná, hogy a világranglista harmadikja, David Ferrer sérülés miatt nem tud pályára lépni.

"Kedves Balázs! Sajnálattal kell közölnöm veled, hogy nem tudok részt venni a keddi tornán, mert megsérültem.

Azt viszont őszintén remélem, hogy jövőre viszont ott lehetek Budapesten. Minden jót" - ennyi hangzott el a spanyol klasszis videoüzenetében, amit a torna főszervezőjének, Taróczy Balázsnak küldött.

Azonban ezúttal egy igazi bemutatóról van szó, ahol a látványos játék mellett a szórakoztatás a fő cél.

Nos, a szervezők jelesre vizsgáztak, és Ferrer visszalépése után egy olyan játékost hoznak el a december 3-i bemutatóra, aki ugyan nemrég épült fel a sérüléséből - emiatt kissé visszaesett a világranglistán - de a Tennis Classics nézőinek biztos szerez majd néhány fantasztikus pillanatot. Ő nem más, mint a francia közönségkedvenc, Gaël Monfils.

"Rendkívül váratlanul ért minket David visszalépése, annak ellenére, hogy a profi sportban az ehhez hasonló problémák mindennaposak. Szinte nincs olyan verseny, ahol az eredetileg benevezett játékosok közül az utolsó pillanatban valakinek sérülés miatt ne kelljen visszalépnie.

Nagy örömünkre azonban Gaël Monfils azonnal igent mondott felkérésünkre és elfogadta meghívásunkat! Személyében egy olyan játékos vállalta el a budapesti játékot, akinek fellépése a világ összes teniszarénájában megtölti a lelátókat" - tudtuk meg a szervezők közleményéből.

Monfils egyébként játszott már Budapesten, mégpedig a 2011-es Tennis Classics keretein belül egy nehezen felejthető, közönségszórakoztató meccset vívott a spanyol Fernando Verdasco ellen.

A francia jelenleg 31. helyen áll a világranglistán, de a sérülése előtt 2011-ben már hetedik is volt.

A 6. Tennis Classics programja

Időpont: 2013. december 3. (kedd)
Helyszín: Papp László Sportaréna
15:00 Kapunyitás
16:00 Pat Rafter - Mats Wilander
17:00 I. elődöntő: Jo-Wilfried Tsonga - Marcos Baghdatis
18:00 II. elődöntő Gaël Monfils - Tommy Haas
19:00 Páros mérkőzés a két elődöntő vesztesével, valamint Pat Rafter-rel és Mats Wilander-rel
20:00 Döntő

2004-ben nem sok hiányzott ahhoz, hogy a juniorok között megcsinálja a Grand Slam-et: megnyerte az Australian Opent, a Roland Garrost és Wimbledont, ám a US Openen a harmadik körben egy bizonyos szerb Viktor Troicki megállította.

Most a lassan "századik" virágkorát élő német korelnök, Tommy Haas lesz az ellenfele.