Újabb vád a volt MVM-vezér ellen

Újabb ügyben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés miatt Kocsis István, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatója ellen a Fővárosi Főügyészség.

Az M1 Híradóban elhangzottak szerint Kocsis Istvánt egy horvátországi szállodabérlés és egy ciprusi offshore céggel kötött vagyonkezelői szerződés miatt állítják bíróság elé. Az ügyészség szerint a két ügylet több mint kétmilliárd forint kárt okozott az MVM-nek.

A híradás szerint három és fél millió euróért (egymilliárd forint) bérelt ki egy horvátországi szállodát 2007 októberében az MVM egyik leányvállalata. A huszonöt évre kötött bérleti szerződést néhány hónap múlva közös megegyezéssel felbontották. Az előre átutalt bérleti díjat azonban a tulajdonos, egy brit bejegyzésű, offshore hátterű cég nem fizette vissza. Egy ciprusi, szintén offshore céggel biztosíték nélkül kötött vagyonkezelői szerződés pedig másfél milliárd forint kárt okozott az MVM-nek.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak úgy nyilatkozott, hogy az ügyben az MVM volt vezérigazgatójával és három társával szemben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. A Híradóban azt mondták, hogy a vádlottak között van Kocsis István egykori tanácsadója, a Horn-kormánynak titkosszolgálati lehallgatóberendezéseket szállító Szász András vállalkozó, valamint az MVM horvátországi leányvállalatának volt igazgatója is. Bíróság elé kell állnia Kocsis István feleségének is, akit pénzmosással és orgazdasággal vádolnak - tették hozzá.

Felidézték, hogy Kocsis István és hat társa ellen már folyik egy eljárás a Kaposvári Törvényszéken. A vád szerint 2006 és 2008 között indokolatlan szerződésekkel és felesleges befektetésekkel több mint 15 milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek.
Kemenes Csaba az MVM ügyvédje a Híradónak korábban azt mondta, a büntetőeljárás az MVM belső vizsgálata, majd feljelentése alapján indult. A nyomozásban az MVM ezen túlmenően is mindenben együttműködött a hatóságokkal és a továbbiakban is így fog eljárni - tette hozzá.

Kocsis István ellen a rendőrség is folytat büntetőeljárást a BKV vezérigazgatójaként aláírt egyes megbízási szerződések miatt. Abban az eljárásban is hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

A Híradó kereste Kocsis Istvánt, de nem sikerült elérnie, ügyvédje pedig azt mondta, hogy nyilatkozatra nincs felhatalmazása.

Szerző

Fejreállították a fóti választást

Publikálás dátuma
2013.12.02. 20:52
Nemcsak a szavazást kell megismételni, a névjegyzék összeállításával kezdve újra kell indítani a választási eljárást FOTÓK: VAJD
Példátlan döntés hozott a Budapest Környéki Törvényszék: a teljes választási eljárást meg kell ismételni Fóton. A bíróság vasárnapi döntése értelmében a névjegyzék összeállításától kezdve a jelöltállításon át, a kopogtató cédulák gyűjtéséig és a szavazásig a teljes időközi önkormányzati választást meg kell ismételni a Pest megyei városban. Fóton 2009-ben is volt időközi választás, akkor is súlyos választási visszaélések történtek, mégis helyben hagyta a bíróság az eredményt.

A magyar választások történetében még sohasem fordult elő, ami most Fóton: a teljes választási eljárást meg kell ismételni a Budapest Környéki Törvényszék döntése értelmében. A bíróság döntése azt jelenti, hogy a névjegyzék összeállításától kezdve a jelöltállításon át, a kopogtató cédulák gyűjtéséig és a szavazásig a teljes időközi választási eljárást meg kell ismételni. Mindezt lényegében egy még be sem bizonyosodott kampánycsend-sértés miatt rendelte el a törvényszék. Vasárnap ugyanis a Budapest Környéki Törvényszék két külön végzést hozott. Az egyikben kampánycsend-sértésre hivatkozva csak a polgármester-választás megismétlését írta elő, a másikban azonban már az egész választási eljárást semmisítette meg, és annak megismétlését rendelte el. Mint megtudtuk, a fóti helyi választási bizottság hétfői ülésén teljesen tanácstalanok voltak, hogyan értelmezzék a bírósági döntést, ezért - ilyen sem gyakran fordul elő - felhívták a bírót, hogy ő értelmezze a kétféle határozatot. A bíró megerősítette, nem csupán a voksolás megismétléséről van szó.

Bonyolította a helyzetet, hogy a bírósági jogorvoslattal ugyanakkor megszűnt a helyi választási bizottság delegáltjainak mandátuma, ezért a bizottság mai ülésén csak az állandó tagok dönthetnek a továbbiakról. Várhatóan határoznak a szavazás új időpontjáról is. A törvény értelmében 60-120 napon belül kell véget érnie az eljárásnak, leghamarabb tehát februárban járulhatnak ismét urnákhoz a fótiak. Lapunk tegnap úgy értesült, hogy a helyiek egy csoportja a bírói tanács felelősségének megállapítására feljelentést kíván tenni. Elsősorban aránytalanság címén, valamint azért, mert a jelöltállítás folyamata korábban jogerősen lezárult - így tarthatták meg érvényesen a választást -, azt "újranyitni" a beadványozók szerint törvénysértés.

Mint ismert, november 24-én időközi polgármester és önkormányzati képviselő választást rendeztek Fóton. A polgármester-választást Takács István, az MSZP, az Együtt-PM és a DK közös jelöltje nyerte, a képviselő-választáson Varga József Csongor független jelölt végzett az élen.

A mostani döntésből
"A bíróság 1997. évi 47. számú eseti döntésében rámutatott arra, hogy a kampánycsend megsértése okán az nem vizsgálandó, hogy felróható cselekmény történt-e. Elegendő a kampánycsendsértés tényének megvalósulása, és a megállapítást követően szükséges törvénybeli jogkövetkezményeit is levonni."

Mik voltak azok a rendkívüli körülmények, amelyek miatt a bíróság az ismétlés mellett döntött? A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: egy MSZP-hez köthető férfi (utóbb kiderült, hogy ez nem fedi a valóságot) mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállított voksolókat. A Népszava írta meg a másik történetet: egy idős asszonynál - akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek - két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármester-jelölt, a másikon a jobbikos képviselő-jelölt neve volt bejelölve. Mindkét ügyben nyomozást rendelt el az ügyészség.

Tudomásul veszi a bíróság döntését és a megismételt választáson is elindítja az eddigi polgármesterjelöltjét Fóton az ellenzéki összefogás. Ezt tegnap Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke, frakcióigazgatója jelentette be, hozzátéve, hogy a fóti választóknak elege van az elmúlt évtized fideszes városvezetéséből. Tóbiás hangsúlyozta, hogy a bíróság sem a jelölteket, sem a jelölőszervezeteket nem marasztalt el, a választás megismétlését elrendelő végzésében. A politikus szerint a Budapest Környéki Törvényszék érvelésével az elmúlt húsz évben számos választást meg lehetett volna ismételtetni, miután annak a szavazókörnek az eredménye, ahol kampánycsend sértés történt, érdemileg nem befolyásolta a végeredményt. Ezt erősítette meg a helyi, illetve a területi választási bizottság.

Áprilisi tréfa?
A választási eljárási törvény szerint "Nem lehet kitűzni a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének április 1. napja és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napja közötti napra". Vagyis nincs akadálya az időközi választás megrendezésének, az esetleg áprilisban tartandó országgyűlési választás nem zárja ki, hogy 2014. április 1. előtt ismét szavazzanak Fóton.

Takács István, a győztes polgármester-jelölt lapunknak úgy nyilatkozott: tisztességes küzdelemben nyert. Megítélése szerint viszont az egyetlen szavazókörben tapasztalt - és nem bizonyított - kampánycsend-sértés miatt nem kellene - egyedülálló módon - megismételni a teljes választási procedúrát. (Emlékezetes: Baján hasonló eset történt, de ott csupán a választókerület egyetlen szavazókörében rendeltek el ismétlést.) Természetesen újra elindul a polgármesteri székért, és a város nyugodt életére, fejlődésére szavazó polgárokat várja ismét az urnákhoz. Hozzátette, a döntés értelmében a választók akaratával ellentétesen, legalább két hónapig továbbra is a jelenlegi fideszes alpolgármester vezetheti a várost.

Az MSZP fóti szervezete csodálkozásának adott hangot, megdöbbentőnek nevezte a bíróság döntését. Szerintük mind a kampány, mind a választás az eredményt lényegesen érintő, befolyásoló esemény nélkül zajlott le. "Döbbenetünk annál inkább indokolt, mert 2009-ben hasonló esetben - bár akkor a jogsértés bizonyított volt - a bíróság a választás eredményét helyben hagyta. Igaz, akkor a Fidesz jelöltje nyert" -írták. Fót az elmúlt másfél évtizedben a fideszes belháborúk, a fideszes képviselők önös érdekeinek érvényesítése miatt lepusztult, a fejlődésben a környező településektől messze elmaradt, ezért a város polgárainak elégedetlensége jogos. A választás eredménye azt mutatta, hogy a fóti emberek a változás pártján állnak, szavazataikkal a fejlődésre voksoltak, arra a személyre és pártszövetségre, amelyiktől a rendet, a fejlődést várják - írta a helyi MSZP.

2009-ben másképp volt…

Fóton 2009-ben is volt időközi önkormányzati választás, a fellebbezések miatt akkor is a bíróság döntött. A Pest Megyei Bíróság akkor kimondta: a jogsértés megtörtént, ez azonban nem befolyásolta a választás eredményét. "A bíróság rámutatott arra, hogy a kampánycsend megsértése ténykérdés, amelyet a nem peres eljárásban csatolt nyilatkozatok megerősítettek, és azok durva törvénysértő mivoltát hangsúlyozzák (...) a választópolgárok magatartása, a szavazáson ennek hatására történő részvétele, és leadott szavazata nem mérhető. Ennek megfelelően a kampánycsend megsértése ugyan megállapítható, azonban annak hatása nem értékelhető a választás eredményére befolyással bírónak. Ezt támasztja alá a rendkívül alacsony - mintegy 1/3-os - részvétel is, amely az agitációval szemben a választók passzivitására utal."

A cikkben említett dokumentumokat idekattintva olvashatja el.

Szerző

Fejreállították a fóti választást

Publikálás dátuma
2013.12.02. 20:52
Nemcsak a szavazást kell megismételni, a névjegyzék összeállításával kezdve újra kell indítani a választási eljárást FOTÓK: VAJD
Példátlan döntés hozott a Budapest Környéki Törvényszék: a teljes választási eljárást meg kell ismételni Fóton. A bíróság vasárnapi döntése értelmében a névjegyzék összeállításától kezdve a jelöltállításon át, a kopogtató cédulák gyűjtéséig és a szavazásig a teljes időközi önkormányzati választást meg kell ismételni a Pest megyei városban. Fóton 2009-ben is volt időközi választás, akkor is súlyos választási visszaélések történtek, mégis helyben hagyta a bíróság az eredményt.

A magyar választások történetében még sohasem fordult elő, ami most Fóton: a teljes választási eljárást meg kell ismételni a Budapest Környéki Törvényszék döntése értelmében. A bíróság döntése azt jelenti, hogy a névjegyzék összeállításától kezdve a jelöltállításon át, a kopogtató cédulák gyűjtéséig és a szavazásig a teljes időközi választási eljárást meg kell ismételni. Mindezt lényegében egy még be sem bizonyosodott kampánycsend-sértés miatt rendelte el a törvényszék. Vasárnap ugyanis a Budapest Környéki Törvényszék két külön végzést hozott. Az egyikben kampánycsend-sértésre hivatkozva csak a polgármester-választás megismétlését írta elő, a másikban azonban már az egész választási eljárást semmisítette meg, és annak megismétlését rendelte el. Mint megtudtuk, a fóti helyi választási bizottság hétfői ülésén teljesen tanácstalanok voltak, hogyan értelmezzék a bírósági döntést, ezért - ilyen sem gyakran fordul elő - felhívták a bírót, hogy ő értelmezze a kétféle határozatot. A bíró megerősítette, nem csupán a voksolás megismétléséről van szó.

Bonyolította a helyzetet, hogy a bírósági jogorvoslattal ugyanakkor megszűnt a helyi választási bizottság delegáltjainak mandátuma, ezért a bizottság mai ülésén csak az állandó tagok dönthetnek a továbbiakról. Várhatóan határoznak a szavazás új időpontjáról is. A törvény értelmében 60-120 napon belül kell véget érnie az eljárásnak, leghamarabb tehát februárban járulhatnak ismét urnákhoz a fótiak. Lapunk tegnap úgy értesült, hogy a helyiek egy csoportja a bírói tanács felelősségének megállapítására feljelentést kíván tenni. Elsősorban aránytalanság címén, valamint azért, mert a jelöltállítás folyamata korábban jogerősen lezárult - így tarthatták meg érvényesen a választást -, azt "újranyitni" a beadványozók szerint törvénysértés.

Mint ismert, november 24-én időközi polgármester és önkormányzati képviselő választást rendeztek Fóton. A polgármester-választást Takács István, az MSZP, az Együtt-PM és a DK közös jelöltje nyerte, a képviselő-választáson Varga József Csongor független jelölt végzett az élen.

A mostani döntésből
"A bíróság 1997. évi 47. számú eseti döntésében rámutatott arra, hogy a kampánycsend megsértése okán az nem vizsgálandó, hogy felróható cselekmény történt-e. Elegendő a kampánycsendsértés tényének megvalósulása, és a megállapítást követően szükséges törvénybeli jogkövetkezményeit is levonni."

Mik voltak azok a rendkívüli körülmények, amelyek miatt a bíróság az ismétlés mellett döntött? A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: egy MSZP-hez köthető férfi (utóbb kiderült, hogy ez nem fedi a valóságot) mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállított voksolókat. A Népszava írta meg a másik történetet: egy idős asszonynál - akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek - két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármester-jelölt, a másikon a jobbikos képviselő-jelölt neve volt bejelölve. Mindkét ügyben nyomozást rendelt el az ügyészség.

Tudomásul veszi a bíróság döntését és a megismételt választáson is elindítja az eddigi polgármesterjelöltjét Fóton az ellenzéki összefogás. Ezt tegnap Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke, frakcióigazgatója jelentette be, hozzátéve, hogy a fóti választóknak elege van az elmúlt évtized fideszes városvezetéséből. Tóbiás hangsúlyozta, hogy a bíróság sem a jelölteket, sem a jelölőszervezeteket nem marasztalt el, a választás megismétlését elrendelő végzésében. A politikus szerint a Budapest Környéki Törvényszék érvelésével az elmúlt húsz évben számos választást meg lehetett volna ismételtetni, miután annak a szavazókörnek az eredménye, ahol kampánycsend sértés történt, érdemileg nem befolyásolta a végeredményt. Ezt erősítette meg a helyi, illetve a területi választási bizottság.

Áprilisi tréfa?
A választási eljárási törvény szerint "Nem lehet kitűzni a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének április 1. napja és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napja közötti napra". Vagyis nincs akadálya az időközi választás megrendezésének, az esetleg áprilisban tartandó országgyűlési választás nem zárja ki, hogy 2014. április 1. előtt ismét szavazzanak Fóton.

Takács István, a győztes polgármester-jelölt lapunknak úgy nyilatkozott: tisztességes küzdelemben nyert. Megítélése szerint viszont az egyetlen szavazókörben tapasztalt - és nem bizonyított - kampánycsend-sértés miatt nem kellene - egyedülálló módon - megismételni a teljes választási procedúrát. (Emlékezetes: Baján hasonló eset történt, de ott csupán a választókerület egyetlen szavazókörében rendeltek el ismétlést.) Természetesen újra elindul a polgármesteri székért, és a város nyugodt életére, fejlődésére szavazó polgárokat várja ismét az urnákhoz. Hozzátette, a döntés értelmében a választók akaratával ellentétesen, legalább két hónapig továbbra is a jelenlegi fideszes alpolgármester vezetheti a várost.

Az MSZP fóti szervezete csodálkozásának adott hangot, megdöbbentőnek nevezte a bíróság döntését. Szerintük mind a kampány, mind a választás az eredményt lényegesen érintő, befolyásoló esemény nélkül zajlott le. "Döbbenetünk annál inkább indokolt, mert 2009-ben hasonló esetben - bár akkor a jogsértés bizonyított volt - a bíróság a választás eredményét helyben hagyta. Igaz, akkor a Fidesz jelöltje nyert" -írták. Fót az elmúlt másfél évtizedben a fideszes belháborúk, a fideszes képviselők önös érdekeinek érvényesítése miatt lepusztult, a fejlődésben a környező településektől messze elmaradt, ezért a város polgárainak elégedetlensége jogos. A választás eredménye azt mutatta, hogy a fóti emberek a változás pártján állnak, szavazataikkal a fejlődésre voksoltak, arra a személyre és pártszövetségre, amelyiktől a rendet, a fejlődést várják - írta a helyi MSZP.

2009-ben másképp volt…

Fóton 2009-ben is volt időközi önkormányzati választás, a fellebbezések miatt akkor is a bíróság döntött. A Pest Megyei Bíróság akkor kimondta: a jogsértés megtörtént, ez azonban nem befolyásolta a választás eredményét. "A bíróság rámutatott arra, hogy a kampánycsend megsértése ténykérdés, amelyet a nem peres eljárásban csatolt nyilatkozatok megerősítettek, és azok durva törvénysértő mivoltát hangsúlyozzák (...) a választópolgárok magatartása, a szavazáson ennek hatására történő részvétele, és leadott szavazata nem mérhető. Ennek megfelelően a kampánycsend megsértése ugyan megállapítható, azonban annak hatása nem értékelhető a választás eredményére befolyással bírónak. Ezt támasztja alá a rendkívül alacsony - mintegy 1/3-os - részvétel is, amely az agitációval szemben a választók passzivitására utal."

A cikkben említett dokumentumokat idekattintva olvashatja el.

Szerző