Két és féléves csúcson a külkereskedelem

Óriási mértékben nőtt a külkereskedelmi termékforgalom szeptemberben a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint. A kivitel volumene 13, a behozatalé 12 százalékkal haladta meg az előző évit. A kiugró teljesítés is csak annyira volt azonban elég, hogy az év első kilenc hónapjában a kivitel 3,6, a behozatal pedig 4,1 százalékkal bővüljön. Ami a számszerűsített értékeket illeti szeptemberben a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót (2199 milliárd forintot), a behozatalé 6,5 milliárd eurót (1950 milliárd forintot) tett ki. 

A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év kilencedik hónapjában 830 millió euró (249 milliárd forint) volt. Most már évek óta azt tapasztaljuk - mondják a szakértők, hogy a külkereskedelmi mérleg pozitív, így a nemzetgazdaság húzóágazatának tekinthető.

A legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene 4,0, illetve 3,6 százalékkal volt több, mint 2012 azonos időszakában. A külkereskedelmi forgalom az első negyedévben közel a tavalyi szinten alakult, majd mindkét irányban élénkülni kezdett; az import volumene a második, míg az exporté a harmadik negyedévben mutatott erőteljesebb bővülést. Az időszak egészét tekintve a növekedés motorja a közúti jármű árucsoport, ezen belül a személygépkocsi-kivitel és az ehhez kapcsolódó alkatrész-behozatal volt. Dinamikusan nőtt továbbá az energiafejlesztő gép és berendezés, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a metrószerelvények év eleji beszerzésének köszönhetően az egyéb szállítóeszközök importja is.

A feldolgozott termékek - idetartozik a gépjárműipar - kivitelének és behozatalának volumene negyedévről negyedévre gyorsuló ütemben nőtt, a teljes időszakban a forgalom mindkét irányában 6,8 százalékos volt az emelkedés mértéke. Folyamatos bővülés jellemezte a vegyiparhoz kapcsolódó árucsoportok kereskedelmét is.  Az energiahordozók behozatalának volumene 3,0 százalékkal volt több az előző év első kilenc hónapjának szintjénél.

 2013 szeptemberében is folytatódott hazánk külkereskedelmi forgalmának élénkülése: a kivitel 12,7 százalékkal, míg az import 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet ennek köszönhetően 830 millió euróra bővült, ennél nagyobb többletre 2011 februárja óta nem volt példa. 2013. január-szeptember közötti időszakban szintén erős élénkülés mérhető, az export 3,6, az import 4,1 százalékos bővülést mutatott a tavalyi évhez képest.

Szerző

Kapcsolódó

Csalóka keresetadatok

Nyolchavi mélyponton a forint

Publikálás dátuma
2013.12.03. 08:51

A hétfőn elért nyolchavi mélypont közelében stagnált kedden reggel a forint.

Az eurót kedden reggel hét órakor 303,61 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben. Előző este hét órakor a jegyzés 303,39 forinton állt.

A legmagasabb eurójegyzés 303,96 forint volt hétfőn, 304 forint közelében az idén március végén jegyezték legutóbb az eurót.

A forintgyengülést elemzők a további jegybanki alapkamat-csökkentési kilátásoknak tulajdonítják, ami az amerikai mennyiségi monetáris enyhítő program felszámolását követően eladási nyomás alá helyezheti a forintot.

A svájci frankot a hétfő esti 246,60 forint után 246,62 forinton, a dollárt 223,91 forint után 224,17 forinton, a japán jent pedig 2,1726 forint után 2,1710 forinton jegyezték kedden reggel a bankközi deviza kereskedelemben.

Az euró árfolyama alig változott, jegyzése a hétfő esti 1,3551 dollár után kedd reggel 1,3545 dolláron állt.

A lengyel zloty és a román lej árfolyama kedd reggelre nem változott az euróval szemben, a cseh korona viszont 0,04 százalékkal erősödött. Az eurót reggel 4,2011 zloty, 4,4365 lej és 27,4626 cseh korona árfolyamon jegyezték.

Szerző

Felmondott a botrányoktól hangos Bolsoj zenei igazgatója

Felmondott hétfőn a sorozatos botrányoktól hangos moszkvai Nagyszínház zenei igazgatója hétfőn.

Vaszilij Szinajszkij, aki egyben vezető karmesterként is működött a teátrumban, két héttel Verdi Don Carlos című operájának bemutatója előtt jelentette be döntését, és keddtől már nem dolgozik a Bolsojban. 

Vlagyimir Urin, a Nagyszínház júliusban kinevezett vezérigazgatója közölte, hogy sajnálattal vette tudomásul Szinajszkij felmondását, de miután beszélt vele, elfogadta azt. A 66 éves zenei igazgató nem indokolta elhatározását.

Vaszilij Szinajszkij 2010-től töltötte be a posztot, azt megelőzően számos zenekarnál töltött be vezető szerepet. Dirigálta a lett állami szimfonikus zenekart, majd a moszkvai filharmonikusok élére állt, 1995-től pedig a BBC zenekarának meghívott karmestereként is dolgozott. 

Szinajszkij hirtelen távozása nem sokkal előzte meg a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója, Szergej Filin elleni kénsavas támadás megrendelésével vádolt Pavel Dmitricsenko perében várható ítélet kihirdetését. Az ügyész 9 év börtönbüntetést kért a múlt pénteki tárgyaláson a Bolsoj szólótáncosára. 

A január 17-i támadás során Filin súlyos szem- és arcsérüléseket szenvedett. Azóta több mint húsz alkalommal műtötték meg mindkét szemét, de csak részben nyerte vissza látását.  

A moszkvai Nagyszínházat az utóbbi két évben botrányok sorozata rázta meg. Idén októberben kiderült, hogy több mint 100 millió rubel (majdnem 700 millió forint) közpénzt sikkasztottak el a Bolsoj és a mellette lévő Kisszínház 2011-ben befejezett felújításakor. 

Az évekig elhúzódó munkálatok eredményét hevesen bírálta két éve Nyikolaj Ciszkaridze, a Bolsoj volt vezető táncosa, táncpedagógus, akivel a színház - sajtónyilatkozatai miatt - júliustól nem hosszabbította meg a szerződést. 

Ha ez sem lett volna elég, november közepén zsarolással vádolta meg a Bolsoj vezetését egy amerikai balerina, aki azóta távozott a társulattól. Joy Womack azt állította, hogy 10 ezer dollárt kértek tőle azért, hogy felléphessen. A balett-táncos nem tett feljelentést.

Szerző